Målrettet kræftbehandling i vækst

​Fase 1-enheden deltager i flere afprøvninger af eksperimentel kræftbehandling end nogensinde før. I år deltager enheden i 20 projekter – dobbelt så mange som forrige år 

​Når internationale medicinalselskaber skal have foretaget de første forsøg med ny kræftmedicin på mennesker, kigger de i stigende grad mod Danmark. Her har Fase 1-enheden i Onkologisk Klinik i løbet af de seneste år opbygget et stærkt tilbud, der matcher det enkelte lægemiddel med netop de kræftpatienter, det er rettet imod. 

- Vi tilbyder en gen-sekventering af alle vores patienter, som kortlægger deres gener. Mange af de nye lægemidler er målrettet helt bestemte genmutationer. Med vores kortlægning kan vi matche det enkelte lægemiddel med de rette patienter, fortæller professor, overlæge Ulrik Lassen, der leder Fase 1-enheden.Kun tre enheder i Europa tilbyder komplet gen-sekventering af patienter i forbindelse med afprøvning af ny medicin. Fase 1 forsøg er de allerførste forsøg på mennesker med nye lægemidler. Målet er at finde den rette dosis af lægemidlet, kortlægge bivirkninger og lære om midlet, før det kan testes på flere patienter.

SAMARBEJDE BAG MARKANT VÆKST
De seneste år har flere og flere medicinalselskaber kontaktet enheden for at få testet nye lægemidler. I år er der forsøg med cirka 20 forskellige midler, mod cirka 10 for to år siden. Forklaringen på den store fremgang handler om samarbejde, forklarer Ulrik Lassen.

- Vi har fået et stærkere netværk på tværs af de fem store kræftafdelinger i Danmark, så de kender os og ved, hvornår de kan henvise patienter. Vi mødes regelmæssigt, og det giver øget opmærksomhed. Sidste år fik vi henvist omkring 200 patienter, i år regner vi med at nå op på 300, siger han.
Samarbejdet støttes via det offentligt-private partnerskab ”National Experimental Therapy Partnership”, (NEXT), som består af både offentlige organisationer og indtil videre tre lægemiddelvirksomheder. Samtidig oplever enheden en positiv spiral i samarbejdet med medicinalselskaberne.

- Vores samarbejdspartnere vil gerne fortsætte samarbejdet med os, og de fortæller andre, at de har gode erfaringer med deres projekter hos os. Danmark er blandt de hurtigste i Europa til at behandle ansøgninger om forsøg. Samtidig leverer vi pålidelige data til tiden og overholder vores aftaler, siger Ulrik Lassen.

BEDRE TILBUD TIL PATIENTER
Det stigende fokus på målrettet og personlig medicin kan være en stor fordel for den enkelte patient.

- Vores patienter har som regel allerede været igennem et langt forløb, før de kommer til os. Tidligere tilbød vi eksperimentel behandling uden at vide, hvem den ville virke på. Nu er der en større chance for at matche den enkelte patient med en behandling, der passer til vedkommende, fortæller Ulrik Lassen.


Redaktør