Forebygger voksenmobning med seks bud

Seks bud på et godt kollegaskab har forbedret trivslen og mindsket mobningen på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet

Seks konkrete bud for et godt arbejdsmiljø er med til at sikre, at medarbejderne på Radiologisk Klinik på Rigshospitalet har fået en positiv omgangstone på en arbejdsplads præget af mange forskelligheder. Nu er der færre medarbejdere, der oplever mobning, og både trivsel og arbejdsglæde er øget. Det kan man læse på hjemmesiden Forebyg Mobning, som ​er Videncenter for Arbejdsmiljøs kampagnesite. Radiologisk Kliniks indsats er omtalt som et af de gode eksempler, som andre kan lære af.

- Det skal være rart at gå på arbejde hos os, og vi skal alle sammen bidrage til en positiv omgangstone. Det hjælper de seks bud os med hele tiden at huske på, ligesom tavlen med ansigter på samtlige medarbejdere gør det lettere for alle at huske, hvem vi hver især er, fortæller chefradiograf Johnny Madelung til Forebyg Mobning.

I forbindelse med trivselsundersøgelsen TrivselOP i 2011, der blev gennemført på alle hospitaler i Region Hovedstaden, svarede 15 pct. af medarbejderne i Radiologisk Klinik, at de var blevet mobbet eller kendte til kolleger, som var blevet mobbet. Derfor var det helt nødvendigt at sætte fokus på omgangstonen i klinikken.

De seks bud har medarbejderne i klinikken selv diskuteret sig frem til i fællesskab. Og der er enighed om, at de skal efterleves i dagligdagen. De seks bud er:

  1. Vi hilser på hinanden
    Det er rart at føle sig velkommen på sin arbejdsplads.
  2. Jeg skal være den bedste udgave af mig selv i enhver situation
    Vil du være kollega med dig selv i dag?
  3. Har du grint med dine kollegaer i dag?
    Humor til rette tid – det er altid ok at sige fra.
  4. Mit udgangspunkt er, at alle gør deres bedste
    Fremhæv det positive frem for det negative.
  5. Jeg har ansvar for at stoppe sladder
    Vi taler MED hinanden og ikke OM hinanden.
  6. Jeg respekterer og viser forståelse for andres forskelligheder
    Ikke alle behøver at mene det samme som mig

Se TV AVISENs indslag om indsatsen​ (18.48 inde i programmet)

Læs hele artiklen og find mere information om kampagnen mod voksenmobning på Videncenter for Arbejdsmiljøs kampagneside.

 ​
Redaktør