Stressede mænd har lavere sædkvalitet

Mænd, der selv oplever at være stressede, har en markant forringet sædkvalitet. Det viser et nyt stort studie udført af forskere ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion og EDMaRC. Undersøgelsen har inkluderet 1,215 danske unge mænd fra normalbefolkningen, og er den største af sin art.
​’Vores data viser, at mænd, der var mere stressede end gennemsnittet, havde færre sædceller i deres sædvæske. De mest stressede havde mere end 30 % færre sædceller end mænd med et gennemsnitligt stress-niveau’, siger overlæge og seniorforsker Niels Jørgensen, der i samarbejde med læge Loa Nordkap står bag undersøgelsen. Han fortsætter:

’Resultaterne tyder på, at stress kan være en medvirkende faktor til nedsat frugtbarhed.’ 

Gruppen af unge mænd, der selv oplevede at være stressede, udgjorde en femtedel af de 1,215 undersøgte mænd.​

Mange årsager til dårl​ig sædkvalitet

Dårlig sædkvalitet er udbredt blandt i øvrigt raske danske mænd. Årsagerne kan være mange. Dårlig sædkvalitet kan for eksempel skyldes påvirkninger, der er fundet sted allerede i fostertilværelsen, som udsættelse for hormonforstyrrende stoffer eller moderens rygevaner under graviditeten. 

’Skader, der er sket allerede under udviklingen, kan ikke udbedres hos den voksne mand. Situationen er anderledes, hvis den forringede sædkvalitet skyldes stress’ mener Niels Jørgensen og uddyber:

’Det positive ved vores fund er, at den enkelte mand, der oplever stress og har dårlig sædkvalitet, selv har mulighed for at handle. Han kan forsøge at undgå stresstilstanden og dermed måske bedre sin sædkvalitet.’

Kommende undersøgelser vil afklare, hvorvidt ændring af stresstilstanden rent faktisk kan forbedre sædkvaliteten. Desuden vil gruppen af forskere ved Rigshospitalet forske mere i de basale biologiske mekanismer, der ligger bag den fundne sammenhæng.’

Undersøgelsen er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Fertility and Sterility. 

Sammenhængen mellem gener, livsstil og miljø indenfor vækst og reproduktion er i fokus ved Rigshospitalets årlige Global Excellence Symposium 11.november, hvor danske og internationale eksperter præsenterer nyt på området. 

Om Klinik for V​ækst og Reproduktion

Klinik for Vækst og Reproduktion er en del af Juliane Marie Centret på Rigshospitalet. Klinikken tager sig af patienter fra hele landet med vækstproblemer, pubertetsforstyrrelser, mandlig infertilitet og sjældne hormonsygdomme. Klinikken arbejder tæt sammen med forskere fra Danmark og andre lande om forskningsprojekter, der har direkte sammenhæng til de sygdomme og tilstande, der behandles i afdelingens ambulatorium. Klinik for Vækst og Reproduktion blev i 2010 og igen i 2014 udnævnt til Centre of Global Excellence i Sundhed i Region Hovedstaden. ​

Om EDM​aRC

EDMaRC er et internationalt center, der forsker og underviser blandt andet i mandlig reproduktion. Centret holder til ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion og er også tilknyttet Københavns Universitet.

Redaktør