Maiken Hjerming har modtaget Faglig Sammenslutning for Kræftsygeplejerskers pris "Årets Kræftsygeplejerske"

Maiken Hjerming er Årets Kræftsygeplejerske

​Sygeplejerske og ungekoordinator Maiken Hjerming fra Hæmatologisk Klinik har fået tildelt prisen som Årets Kræftsygeplejerske for sit arbejde med unge kræftpatienter i Kræftværket

Der blev uddelt to priser til Årets Kræftsygeplejerske i 2015, udover Maiken Hjerming modtog sygeplejerske Karin Birtø fra Center for Kræft og Sundhed i København også en pris.

"Jeg synes, det er fantastisk, at Maiken får denne anerkendelse," siger oversygeplejerske i Hæmatologisk Klinik Pernille Welinder. "Maiken er en ildsjæl, som har en helt formidabel evne til ​hele tiden at have for øje, hvad det er vigtigt for patienterne. Og hun er i stand til at formidle det til enhver kollega. Hun lytter og handler på budskaberne f.eks. når en ung patient fortæller, at det ikke er fedt at hilse på klassekammeraterne i kørestol, så køber hun en Christiania-cykel til Kræftværket, og når de unge hellere vil dele værelse med en jævnaldrende af modsatte køn end med én, der er ældre end dem selv. Så sørger hun for, at det bliver ændret i vores kliniske praksis."

Maiken var den første, der reagerede på Kræftens Bekæmpelses opslag om midler til indretning af fysiske rammer til unge, og hun har været en drivkraft i etaleringen af ungerummet Kræftværket og 6 ungevenlige sengestuer. 

Fra ru​m og rammer til mening og medinddragelse

​​Efter at Kræftværket blev indviet i januar 2015 har Maiken i sin rolle som ungekoordinator ydet en kæmpe indsats for at gøre Kræftværket til en meningsfuld ramme for de unge og deres netværk. Der er etableret et ungepanel, som jævnligt mødes og kommer med input til, hvordan Kræftværket og de samarbejdende afsnit kan bidrage til at gøre det nemmere at være ung med kræft. Der bliver holdt caféaftener om forskellige kræfttyper, wellness for tøser, fælles frokoster, ture ud af huset og yogaundervisning en gang om ugen, alt sammen efter ønske fra de unge. 

Og det gør en forskel: "Den tid jeg har været på Kræftværket har været de bedste tider, hvor jeg ikke har følt, at jeg var indlagt, og det er jeg meget taknemmelig for. Jeg glæder mig til vi ses igen <3," skriver en af de unge i Kræftværkets gæstebog.

"Jeg er dybt taknemmelig for den støtte og opbakning jeg til alle tider har fået fra de mest suveræne ledere, kollegaer og et fantastisk netværk," siger Maiken. "Kræftværket havde ikke stået så solidt, som det står i dag, hvis det ikke havde været for en fantastisk styregruppe og forskergruppe på tværs af Finsencentret og Juliane Maries Centret, Ungdomsmedicisk Videnscenter, Ung Kræft - og ikke mindst de 85 unge med kræft, som siden indvielsen har brugt Kræftværket."Kræftværket og de ungevenlige sengestuer er et samarbejde mellem Hæmatologisk Klinik, BørneUngeKlinikken og Ungdomsmedicinsk Videnscenter. Kræftværket og ungestuerne er en del af projekt "Ungdomsliv og Kræft. Rummet er  finansieret af Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet. Børnecancerfonden har finansierer driften i en 3-årig periode.

Redaktør