Nyt studie finder en af årsagerne til leukæmi hos børn

Et nyt studie fra verdens største børnecancerhospital (St. Jude's Children's Research Hospital, Me​mphis, USA) gennemført i samarbejde med danske forskere fra Rigshospitalet og CBS på DTU Systembiologi viser, at årsagerne til, at børn udvikler leukæmi, bl.a. skal findes i børnenes arvemateriale. Studiet publiceres i dag, onsdag den 24. juni i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Akut lymfoblastær leukæmi er en form for blodkræft, som udgør 25% af alle kræftsygdomme hos børn. Sygdommen rammer hvert år flere tusind børn i Europa. Årsagerne til, at leukæmien opstår, er uafklarede, og der forskes derfor intenst på verdensplan for at afdække dem. Det nye studie afslører lidt af gåden.

Leukæmi opstår formentlig i et samspil mellem skader i cellernes arvemateriale; altså mutationer og infektioner eller anden påvirkning af immunapparatet i den tidlige barndom. Mutationerne i arvematerialet medfører, at cellerne ændrer adfærd og vokser og spreder sig ukontrolleret.

I den kæde af milliarder af byggesten, der indgår i menneskets arvemateriale, er der millioner af forskelle mellem to tilfældige individer. Dette er årsagen til, at vi alle ser forskellige ud, at vores kroppe fungerer forskelligt (at vi fx har forskellige blodtyper), og også at to børn ikke har samme risiko for at få leukæmi.

Studiet er fra dansk side ledet af professor Kjeld Schmiegelow fra BørneUngeKlinikken i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet og af lektor Ramneek Gupta fra Center for Biological Sequence Analysis (CBS) på DTU Systembiologi.

- De medfødte variationer i patienternes arvemateriale, som viste sig at være forbundet med risikoen for, at et barn udvikler leukæmi, sidder i et område, som ofte rammes af nye mutationer i kræftceller. De nye fund understreger dermed, at udvikling af kræft ikke blot skal ses som et resultat af nye mutationer, der har ramt arvematerialet, men som et samspil mellem variationer i arvematerialet, som barnet er født med, og nye skader, som opstår senere i livet, forklarer professor Kjeld Schmiegelow.


De medfødte variationer i arvematerialet, som forskerne har fundet, forekommer hos 6% af de undersøgte børn med leukæmi, og de forklarer, hvorfor disse patienter har en 2-3 gange forøget risiko for at udvikle leukæmi. I den danske del af studiet har Rigshospitalet og DTU stået for indsamling af data og analysen af genomerne på både de børn, der er med i studiet, og dem, der udgjorde kontrolgruppen.

Den store mængde data har gjort det nødvendigt at indlede et samarbejde mellem DTU og Rigshospitalet om indsamling og analyse af data.

- På CBS på DTU Systembiologi har vi Danmarks største supercomputer, Computerome, som også er optimeret til lifescience. Det betyder, at vi ved at bruge komplicerede algoritmer hurtigt kan finde mønstre i den store mængde data. Nogle af de mere komplekse analyser vil være genstand for kommende publikationer, og det ser vi selvfølgelig frem til, forklarer lektor Ramneek Gupta fra CBS på DTU Systembiologi.

Forskerne understreger, at resultaterne ikke betyder, at man nu kan udtale sig om, et barn er i høj risiko for at udvikle leukæmi eller ej, men de er et vigtigt skridt på vejen til at forstå, hvorfor leukæmi opstår.

De danske kontrolbørn blev udvalgt fra Den Danske Biobank for overvægtige børn og unge i samarbejde med Torben Hansen og Jens-Christian Holm fra Københavns Universitet og Københavns Universitet Holbæk.​​

Læs artiklen Inherited Coding Variants at the CDKN2A Locus Influence Susceptibility to Acute Lymphoblastic Leukemia in C​hildren i Nature Communications.​

Redaktør