Nyt projekt skal reducere antallet af hjerneskader hos ekstremt tidligt fødte børn i EU

Rigshospitalet deltager i EU-projekt om at reducere risikoen for hjerneskader hos ekstremt tidligt fødte.

​​

Et forskningsprojekt, igangsat i januar 2014 og tre år frem, har som mål at reducere risikoen for hjerneskade fra 25 % til 20 % hos ekstremt præmature børn. Alene i Europa omfatter dette mere end 25.000 børn om året.

Projektet udføres i et samarbejde mellem Italien, Spanien, Tyskland og Danmark. Projektet har til formål at udvikle og afprøve et nyt måleinstrument, der ved hjælp af nær-infrarødt lys, kan registrere mængden af ilt i hjernen. Projektet, kaldet 'BabyLux', blev sat i gang i Milano 21. januar 2014.

De ekstremt tidligt fødte børn (født mindre end 28 uger af svangerskabet) udgør 0,5 % af alle fødte og udgør mere end 25.000 børn om året i Europa. Disse børn har en høj risiko for at dø, cirka 20 % . De vil normalt være under intensiv behandling i flere uger efter fødslen, og derefter blive på hospitalet i 2-3 måneder før de kommer hjem. Desuden vil en ud af fire vokse op med et handicap, hovedsageligt på grund af hjerneskade.

Ved hjælp af det nye instrument håber man, at kunne monitorere gennemstrømningen af blod til hjernen og hjernens iltning af blodet med en sensor på barnets hud. Hvis monitoreringen virker, vil man straks kunne gribe ind i tilfælde af problemer og dermed undgå alvorlige kliniske komplikationer, der fører til, at barnet får hjerneskade og permanent fysisk og kognitive handicap.

Projektet er delvist finansieret af Europa-Kommissionen under programmet (ICT PSP) for at styrke konkurrenceevne og innovation. Det vil vare tre år, og i slutningen af projektet indgår en seks måneders afprøvningsperiode på Neonatalklinikken, Rigshospitalet og Mangiagalli Hospital i Milano.

Instrumentet er transportabelt og kan bringes til barnet. Målingerne kan udføres på et par minutter, og gentages. Sensoren kan også blive siddende på barnet, hvis tilstanden er kritisk.

"Vi er meget stolte af at præsentere et europæisk projekt af denne størrelsesorden ," siger projektkoordinator, Alessandro Torricelli, lektor på Institut for Fysik ved Politecnico di Milano, "Vores mål er at udfylde et tomrum i neonatal intensiv behandling, hvor der er ikke nu findes nogen pålidelige instrumenter til at vurdere hjernens blodgennemstrømning og iltning. Projektet bygger på synergi mellem forskere, klinikere, og små og mellemstore virksomheder fra 4 europæiske lande. Ved udgangen af tredje år håber vi at have taget et væsentligt skridt til at forbedre fremtiden for vores mindste børn "

Forskning for at reducere risikoen for hjerneskade hos præmature børn er en topprioritet i såvel Danmark som de andre europæiske partnere i dette projekt, siger professor Gorm Greisen fra Neonatalklinikken, Rigshospitalet. Gorm Greisen mener, at projektet forhåbentlig vil give os bedre redskaber til at reducere risikoen

Læs mere om projektet

For yderligere information

Kontakt: Professor Gorm Greisen
Email: gorm.greisen@regionh.dk 
Tlf.: +45 35451326


Redaktør