Dansk patient udvikler app til gravide med diabetes i hele verden

​I 2013 udviklede Center for Gravide med Diabetes på Rigshospitalet i samarbejde med en patient en helt ny app til gravide med diabetes. App'en er nu oversat til engelsk og kommer dermed til at gavne kvinder med diabetes i hele verden.
​App'en er et skoleeksempel på et udbytterigt samarbejde mellem patient og personale, der kommer til at gavne patienter i hele verden.

Der er tale om en af de første app's i Danmark og i udlandet, som er målrettet gravide med diabetes og kvinder med diabetes, der ønsker at blive gravide. App'en findes både til iPhone og Android telefoner. Den er allerede downloadet over 2000 gange i Danmark og på de første 30 dage på engelsk, ser det ud til at app'en bliver en succes i udlandet også. Indtil nu har app'en været downloaded over 1000 gange af engelsktalende patienter.

App'en er således et resultat af et samarbejde mellem en patient og Center for Gravide med Diabetes på Rigshospitalet.
Patienten, Hellen Marguerite Juul, har haft diabetes siden 1992. Under sin graviditet i 2013 fik Hellen ideen til app'en, som skulle hjælpe hende og hendes mand med at holde styr på alle informatio​nerne om graviditet og diabetes. Hellen undrede sig over, at hun stadig fik så meget information på papir og mente, at der var på tide med en app. Under sin barselsorlov startede hun derfor arbejdet med app'en.

App'en viser hvor meget, der kan komme ud af patienternes ønsker, og samarbejdet mellem patienter og sundhedsprofessionelle. 

- Uden Hellen var vi nok ikke lige kommet på ideen om at lave en app til disse kvinder og deres pårørende,

fortæller professor Peter Damm, som har bakket op om projektet hele vejen i gennem sammen med professor Elisabeth Mathiesen fra Center for Gravide med Diabetes på Rigshospitalet, som uddyber:

– Hellens ide udsprang af hendes oplevelse som patient, og vi er superglade for, at hun tog initiativ til app'en, som derved kommer andre patienter til gode, verden over.

Personalet i Center for Gravide med Diabetes på Rigshospitalet var med på ideen, og samarbejdet resulterede i en app til de omkring 300 kvinder med diabetes, som bliver gravide i Danmark, og de ca. 1.800 kvinder, som hvert år får graviditetsbetinget diabetes.

Center for Gravide med Diabetes på Rigshospitalet håber sammen med patienten Hellen, at app'en med tiden kan blive oversat til Arabisk, Spansk og Portugisisk, så den kan komme endnu flere kvinder og deres partner til gode i graviditetsforløb med diabetes verden over.


For yderligere information, kontakt
nis.peter.damm@regionh.dk
elisabeth.reinhardt.mathiesen@regionh.dk
eller
hellenmarguerite@gmail.comRigshospitalet - a part of Copenhagen University​

Rigshospitalet – a part of Copenhagen University Hospital – is Denmark's leading hospital for patients needing highly specialized treatment. Rigshospitalet serves all of Denmark, Greenland and the Faroe Islands within almost all specialties and sub-specialties of medicine and surgery.Redaktør