Hjertecentret indsætter første trådløse pacemaker i Norden

​Nyt koncept med pacemaker uden elektroder giver flere fordele for patienterne.

​​​

Medio januar indsatte professor, overlæge Jesper Hastrup Svendsen og overlæge, dr.med. Lars Søndergaard, Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet, som de første i Norden en ny type trådløs pacemaker på en 70-årig mand med hjerterytmeforstyrrelser. Indgrebet foregik under lokalbedøvelse og varede under en time. Patienten blev udskrevet dagen efter i velbefindende.

Enestående nyt koncept

- Der er tale om et helt nyt og enestående koncept, der er udviklet af Medtronic. Vi taler om en trådløs pacemaker Micra Tps, hvor alt ”isenkram” ligger inde i selve hjertet. Det rummer flere fordele. Væk er de elektroder, som ved de traditionelle pacemakere ofte er årsag til forskellige komplikationer fx infektioner, samtidig er det kirurgiske indgreb minimalt i forhold til tidligere. Det fortæller professor Jesper Hastrup Svendsen, Kardiologisk Laboratorium på Rigshospitalet og Glostrup Hospital.

Behandling med pacemaker bruges til patienter med langsom hjerterytme. Den første pacemaker blev implanteret i 1958. Siden da har et pacemakersystem stort set ud på samme måde.

Den traditionelle pacemaker

- En traditionel pacemaker består af en ”boks” på størrelse med tre ”gammeldags” femkroner lagt oven på hinanden. Boksen indeholder en computerdel, der registrerer, hvornår pacemakeren skal afgive de små strømimpulser, der får hjertet til at trække sig sammen. Desuden indeholder boksen et batteri.

Pacemakeren placeres under huden på forsiden af brystkassen. Boksen (eller pacemakeren) tilsluttes 1-3 ledninger (elektroder), der via en blodåre i nærheden af skulderen føres ned i hjertet og bringes i kontakt med indersiden af hjertevæggen.

Trådløs og uden problemer

- Mange af de problemer og komplikationer, vi ser ved behandling med pacemakere kan relateres til ledningerne. Den nye pacemaker er uden ledninger. Den ligner et riffelprojektil og har fire kroge, der griber fat på indersiden af hjertevæggen, siger Jesper Hastrup Svendsen og uddyber:

- Pacemakeren indsættes i lokalbedøvelse. Vi indfører devicen fra en vene i lysken og med et særligt ”grej” skubber vi devicen ud, når den er placeret et godt sted i højre hjertekammers inderside. Batteriet har i øvrigt en holdbarhed på 7-10 år - ret så imponerende størrelsen taget i betragtning. Og så er den nye, trådløse pacemaker usynlig, hvilket også er en fordel for patienten.

Nyt koncept og perspektiver 

Aktuelt implementeres det nye trådløse pacemakersystem som led i et internationalt forskningsprojekt. Hjertecentret har etableret et samarbejde med de andre hospitaler i Region H, der foretager pacemakeroperationer om at henvise egnede patienter. Den første patient, der fik indsat en trådløs pacemaker, var henvist fra Nordsjællands hospital i Hillerød.

- Vi forventer at kunne behandle mellem 10-20 patienter på den nye måde i løbet af 2015. De ideelle kandidater til den nye trådløse pacemaker er patienter, som kun har behov for en pacemaker med elektrode i hjertekammeret, hvilket gælder ca. 30 % af alle pacemakerpatienter.

World wide er den nye device så vidt jeg ved implanteret hos omkring 300 patienter. På langt sigt vil pacemakerteknologien yderligere forbedres – også med flere af samme type pacemakere forskellige steder i hjertet hos samme patient, slutter professor Jesper Hastrup Svendsen.

For mere information, kontakt Jesper Hastrup Svendsen på

Redaktør