Forsøgsbehandling til børn med kræft

Indtil juni sidste år fandtes der ikke nogen forsøgsbehandlinger til børn med tilbagefald af kræft. Hverken i DK eller resten af Norden. Det skal en ny enhed i Juliane Marie Centret nu rette op på.

I Danmark rammes omkring 180 børn og unge under 18 år årligt af kræft. Og kræft er ikke bare én, men mange forskellige sygdomme. Man er derfor hurtigt nede på, at kun tre til fem børn om året får den samme diagnose. Derfor er det nødvendigt at samarbejde internationalt for at udvikle nye former for behandling og få mest mulig viden om kræft hos børn. For at styrke det internationale samarbejde har BørneUngeKlinikken etableret en ny enhed kaldet ”Ny medicin til børn med kræft”.

Med den nye enhed kan børn fra hele Norden nu komme til Rigshospitalet og få behandling. Den første patient kom i juni 2014, og siden er fire børn blevet inkluderet i forskellige forsøg.


Den bedste standardbehandling til børn med kræft er at medvirke i et forsøg. Omkring 80 pct. af de børn, der får kræft, er i live fem år efter, og det skyldes bl.a., at BørneUngeKlinikken gennem mange år har arbejdet på, at flest mulige børn skal med i internationale behandlingsforsøg.   


Det betyder, at danske børn får tilbudt den samme behandling, som man gør i en række andre lande.

Viden om, hvad der virker, bliver opsamlet systematisk, forskellige mulige behandlinger bliver sammenlignet i forsøg, og behandlingerne forbedres. Børn med tilbagefald har også tidligere fået behandling, men det er ikke foregået systematisk, som det gør, når man er med i et forsøg. 



Vi har haft en fornemmelse af, hvad der virkede, vi har læst, hvad andre har gjort, men vi har ikke gjort det ensartet. Vi har ikke analyseret det i fællesskab og derfor ikke lært af det bagefter”, forklarer overlæge Karsten Nysom, som er leder af enheden.

Det kan vi med den nye enhed gøre nu”, fortæller han.


Udfordringen er nu at få nok børn til forsøgene. Der er nødt til at være en bred vifte af åbne forsøg, da sygdommene hver især er så sjældne og tilbagefald endnu sjældnere. Sidste år havde enheden syv åbne forsøg, men behandlede kun fire patienter i forsøg.


En anden udfordring er at få udbredt kendskabet til forsøgene. Både her i landet, men i høj grad også til resten af Norden.

Håbet er, at enheden i Danmark og Norden kan være med at udvikle nye behandlinger til børn og unge, så endnu færre dør af sygdommen. Knæk Cancer har givet 3,5 mio. kr. til forskningen.



Artiklen er lavet på baggrund af Kræftens Bekæmpelses artikel i Nyhedsbrevet tæt på Kræft. Februar 2015.


Se Nyhedsbrevet og artiklen her


Redaktør