Bioanalytikere skal forske og udvikle i patientforløb og arbejdsgange

Over 500 bioanalytikere og laboranter fra Rigshospitalet og Glostrup Hospital har mulighed for at mødes til symposium 20. maj 2015 med oplæg fra begge hospitaler. Her fortæller de to ledere Helle Lethmar og Lene Ørnstrup, hvordan de ser på fremtiden inden for forskning og udvikling.
Centerchefbioanalytiker Lene Ørnstrup, Rigshospitalet og ledende bioanalytiker Helle Lethmar, Glostrup
​​Centerchefbioanalytiker Lene Ørnstrup, Rigshospitalet og ledende bioanalytiker Helle Lethmar, Glostrup
Foto: Mikkel Baagøe

Vi bioanalytikere skal blive endnu bedre til at forske og udvikle i patientforløb og arbejdsgange. 

Det var hovedbudskabet, da Helle Lethmar og Lene Ørnstrup mødtes en januardag i Rigshospitalets Diagnostisk Center for at tale om udviklingen af faget.

Stolthed over faget og fokus på egne arbejdsområder var to centrale emner i samtalen.

De to lederes samtale handlede om fordelene ved det fælles symposium for bioanalytikere og laboranter fra Glostrup Hospital og Rigshospitalet 20. maj 2015. 

Lene Ørnstrup er centerchefbioanalytiker i Diagnostisk Center på Rigshospitalet og formand for symposiegruppen, og Helle Lethmar er ledende bioanalytiker for Diagnostisk Afdeling på Glostrup Hospital. 

På grund af fusionen mellem de to hospitaler er symposiet i 2015 vokset til at omfatte omkring 800 mulige deltagere. Samarbejdet startede nemlig allerede for flere måneder siden, og der er oplæg fra begge hospitaler på selve dagen.​

Mere forskning i arbejdsgange og forløb

Et vigtigt emne for begge ledere er at udvikle forskning i fagets kerneområder.

- Når vi forsker, stjæler vi lægernes metoder. Vi tænker for ofte på at forske i det samme som lægerne og for lidt på, hvordan vi videnskabeliggør de øvrige elementer af vores eget fag, det vi også er gode til. For eksempel i at arbejde på tværs, sikre arbejdsgange og tænke forløbsorienteret, siger Lene Ørnstrup.

- Det, vi selv gør til hverdag, er vi endnu ikke blevet gode nok til at videnskabeliggøre. At blive bedre til det er et af vores mål, tilføjer hun og understreger, at den forskning, som bioanalytikerne deler med lægerne også er vigtigt, men den skal blot kombineres med bioanalytikernes styrke, nemlig strukturering og systematik af arbejdsprocesser.

- ”Jeg undrer mig over…” den refleksion skal vi bruge oftere. Vi er fra et naturvidenskabeligt miljø, og det at undersøge, beskrive og optimere arbejdsgange er også forskning og udvikling, siger Helle Lethmar.

- Ja, vi har haft svært ved at definere, hvad vores kerneforskningsområde egentlig er. Vi skal ikke kun bruge naturvidenskabelige metoder, men også mere humanistiske metoder i vores tankegang, og det er en udfordring for bioanalytikere, siger Lene Ørnstrup.​

Stolthed over vores fag

Symposiet handler også om stolthed over faget for bioanalytikere og laboranter. Det var begge ledere enige om. 

- Fusionen gør det muligt for mig at sende mange medarbejdere afsted til symposiet 20. maj i år. Det er fedt at høre fra de andre specialer, fordi vi ofte arbejder monofagligt og lægger os op af lægernes område. Det er spændende også at se, hvad de andre præsenterer inden for områderne med at optimere arbejdsgange, forfine metoder og forbedre patientforløb, fortæller Helle Lethmar.

- På dagen er det altid godt at se så mange bioanalytikere og laboranter. På symposiet opdager man, at der er mange muligheder for os i et system, der traditionelt har været præget af lægerne. Engang var vi udelukkende deres medhjælpere, men i dag har vi udviklet os til at være en selvstændig profession. Ja, det er hårdt arbejde, og ja, man er alene, men der er muligheder, hvis man vil, siger Lene Ørnstrup.

- Et vigtigt formål med symposiet er videndeling og at lære at tænke forskningsorienteret inden for eget fag: Hvorfor skriver vi ikke en artikel om det her? Symposiet åbner jobmuligheder og muligheden for at fordybe sig, tilføjer hun.

> Læs mere om Helle Lethmar og Lene Ørnstrup (fra dbio)

 

Af journalist Hanne Stetting Duvå, Diagnostisk Center​

Redaktør