Samarbejde om bedre sundhed for stofmisbrugere i misbrugsbehandling

​Siden juni 2014 har et pilotsamarbejde mellem Infektionsmedicinsk Klinik, CHIP og Københavns Kommune screenet 150 stofmisbrugere for HIV og leverbetændelse. Projektet er nu gået ind i valideringsfasen og har udvidet tilbuddet fra 3 misbrugsenheder til at omfatte alle kommunens misbrugsenheder.​

Af Tina Bruun, sygeplejerske og projektkoordinator for SACC

En af dem, som har fået behandling gennem SACC-samarbejdet er Rose: Hun er 65 år gammel, har 3 børn og 9 børnebørn og 3 oldebørn. Hun har været gift 3 gange.  Hun har ingen uddannelse og har arbejdet med rengøring det meste af tiden. Hun begyndte med stoffer for 45 år siden da hun var 19 år. Da hun var 25 år, var hun i et voldeligt ægteskab og da hendes daværende mand brækkede næsen på hende for anden gang, besluttede hun sig for at aflevere sine børn hos en kvinde, der vil passe godt på dem og flyttede selv til Hamburg. For ca. 30 år siden begyndte hun på IV stoffer – for, som hun siger med et smil: ”Så kunne man da komme lidt længere ned.” 

Hun mener, at hun blev smittet med hepatitis C virus i Afrika, og har haft leverbetændelse i ca 15-20 år. Rose ligner en helt almindeligt ældre frisk oldemor og da jeg spørger hende, hvordan det kan være, siger hun: ”Det er jeg da også”. 

”Nåh ja, det er rigtigt, og så er du alligevel lidt anderledes. De fleste oldemødre jeg kender tager ikke heroin to gange om dage,” siger jeg,  Rose griner højt, og svarer: ”Jeg har altid vist, at det var vigtigt at spise ordenligt, og tage bad og være ren i tøjet. Og så købte jeg mig et Falck abonnement, for jeg tænkte, at hvis jeg blev syg, så kunne jeg blive kørt til mine behandlinger.  Og første gange jeg var rigtigt syg og ville bruge det – jeg tror, jeg havde lungebetændelse – så ringede jeg til dem. De spurgte, hvilken behandling det var. Det synes jeg ikke kom dem ved, men jeg fortalte det. Og så ville de ikke køre mig til Valmuen.”

SACC - Shared Addiction Care Copenhagen ​​​​

SACC er et samarbejde mellem Infektionsmedicinsk Klinik, klinikkens forskningsenhed CHIP og Socialforvaltningen i Københavns Kommune.  Formålet med SACC er at øge screening for HIV og leverbetændelse (hepatitis A, B og C) hos stofmisbrugere indskrevet i stofmisbrugsbehandling, videreudreder de brugere, der er smittet med hepatitis C eller B og igangsætter behandling, hvor der er indikation.. Som noget nyt vil al screening, udredning (inklusiv fibroscanning af leveren til at vurdere graden af leverskade) og medicinsk behandling af hepatitis B og C tilbydes på misbrugsenhederne.

Da Rose bliver tilknyttet i SACC viste det sig, at hendes leverbetændelse forårsaget af hepatitis C, havde ødelagt meget af hendes lever.  Det betød, at hun levede op til de kriterier, der er for at få behandling for hepatitis C i Danmark. Hun blev behandlet i tre måneder med udlevering af medicin ude på Valmuen, hvor de også tog blodprøverne på hende. Hun er i dag rask og har ikke længere hepatitis C.  

​​​Fra pilot til validering

Udviklingen af SACC er indledt med en pilotfase, der begyndte i juni 2014. Pilotfasen involverer tre forskellige misbrugsenheder: Valmuen, Behandlingsenheden Nord og Modtageenheden Nord. I valideringsfasen, der begynder i slutningen af 2015, vil alle misbrugsenhederne i Socialforvaltningen i Københavns Kommune deltage: Behandlingsenhederne og Modtageenhederne på Vesterbro, i indre by samt Amager. Derudover deltager Familieambulatoriet Thoravej og Specialinstitutionen Forchhammersvej. Det er målet at tilbyde og få screenet alle indskrevne borgere for HIV og hepatitis A, B og C. På de første tre enheder er der foreløbigt 150 borgere som er screenet for HIV og hepatitis. De borgere som er hepatitis B og/eller C positive får også tilbudt en fibroscanning.
 
Projektet SACC startede i 2014 med støtte fra Region Hovedstadens Forskningsfond til Sundhedsforskning, Socialforvaltningen i Københavns Kommune og Augustinus Fonden. 

​Rose kan blive tipoldemor

Roses største risiko for at dø eller blive rigtigt syg, er ikke at hun tager heroin hver dag - det gør hun nemlig under helt ordnede forhold med for eksempel rene kanyler og rent stof. Hendes største risiko var hendes leverbetændelse og nu efter hun er blevet rask, tror jeg hun kan leve rigtig mange år. Hun er mere rask nu end flere af de 65 årige, jeg kender. Og hvis hendes oldebørn gør som deres mødre, så har en Rose en stor chance for også at nå at blive tipoldemor. 

Redaktør