Rigshospitalet indvier nyt patienthotel

Fredag d. 21. august 2015 indvier Rigshospitalet sit nybyggede patienthotel.

I disse år er Rigshospitalet under udvidelse: Der opføres en ny Nordfløj til behandling, en sterilcentral, et parkeringshus er netop åbnet – og nu indvies også det nye Patienthotel.  

-Det forpligter at være hovedstad, hvor vi har et højt specialiseret hospital, som Rigshospitalet, der skal være hospital for alle danskere, hvis man som menneske rammes af en sjælden eller livstruende sygdom, har brug for en transplantation eller kommer ud for en alvorlig ulykke med alvorlige brandsår og traumer. Med det nye, bedre og større patienthotel er der nu mulighed for at skabe et mere menneskeligt sundhedsvæsen og skabe sammenhæng for dem, der kommer langvejs fra eller som skal gennem et længere forløb. Vi tager regionsrådets politiske målsætning om, at ”Patientens situation styrer forløbet” helt alvorligt, siger Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

-Rigshospitalets patienthotel er et enestående tilbud til patienter, og nu er rammerne på plads. En særlig glæde er det, at Ny Carlsbergfondet yderst gavmildt har udvirket, at kunst slår tonen an, så snart man ankommer til hotellet, i form af skulpturer, der både er smukke at kigge på for gæsterne og skaber sammenhæng mellem etagerne – og minder om, at vores opgave er at skabe sammenhæng i hele patientens forløb, siger hospitalsdirektør Per Christiansen.

Det nye patienthotel rummer 74 værelser, fordelt på enkeltværelser, dobbeltværelser og handicapværelser, alle med eget badeværelse, tv og internet og udgang til egen altan.  Stueetagen rummer en reception, et køkken og en spisestue med udgang til en stor terrasse.  I atriet er der opholds- og afslapningsmuligheder.  

Ny Carlsbergfondet har ved sin generøse mellemkomst styrket indretningen af patienthotel og administration med værker af to spændende kunstnere. Det drejer sig Bjørn Poulsen, der har skabt skulpturer, og Anette Harboe Flensburg, der har skabt malerier, målrettet netop til denne bygning. 
Det tidligere patienthotel var indrettet i en ældre og ikke særlig handicapvenlig bygning. Den er nu revet ned for at give plads til Nordfløjen. 

Henvendelse til

Regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen via pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70209588
Hospitalsdirektør Per Christiansen via pressechef Marianne Uldall, tlf. 26730495


Fotograf: Ty Stange

Arkitektur

Rigshospitalets nye patienthotel fremstår som to V’er med det øverste V forskudt i forhold til det nederste. Forskydningen markerer overgangen mellem patienthotellet på de tre nederste etager og de øvrige tre etager for Rigshospitalets administration. Forskydningen sikrer et naturligt lysindfald og rumlige atrier i bygningen og skaber en visuel forbindelse mellem dens to funktioner. Bygningen er tegnet af  3XN med Aarhus Arkitekterne som totalrådgiver.  ​

Om patienthotellet

Et patienthotel er et attraktivt alternativ for selvhjulpne patienter, der bor langt væk og som har behov for ophold og overnatning i tilslutning til undersøgelse og behandling. Patienthotellet tilbyder ro og mulighed for at tilrettelægge dagen som man selv ønsker, mulighed for at være privat eller bruge fællesarealerne.  For patienter i længerevarende behandling kan hotellet være et kærkomment afbræk uden for det kliniske hospitalsmiljø.

Patienthotellet har en døgnåben reception, bemandet med sygeplejersker. Desuden er der ansat hotelassistenter og en ernæringsassistent. Det er patientens hospitalsafdeling, der visiterer til patienthotellet – ligesom det er afdelingen, der står for patientens behandling.  ​

Administrationens etager

De tre øverste etager rummer Rigshospitalets administration, mødelokaler og øverst et disponibelt flex-areal, som kan bruges til bl.a. repræsentation og arrangementer. 

Rigshospitalets nybyggeri

Hele Det Nye Rigshospital vil stå klar i 2018. Byggeriet skal understøtte det eksisterende hospitals status som regionen og landets spydspids med ekspertfunktioner på næsten alle områder. Foruden patienthotel, sterilcentral og p-hus bliver der opført en ny behandlingsbygning – Nordfløjen – med 238 enestuer, 33 moderne operationsstuer, en intensivafdeling og ambulatorier.  Ambitionen for det nye byggeri er, at arkitekturen skal matche det allerbedste, som hospitalet kan præstere i behandlingen af patienter.

Visionen for Det Nye Rigshospital er, at hospitalets patienter skal sikres den bedst mulige behandling og pleje – af højeste faglige kvalitet og af international standard. Patientforløbene skal have sammenhæng, og indlæggelsestiden være så kort som mulig – ligesom ventetider skal.

Redaktør