Rullende snackcafe får svage patienter til at spise mere

Personalet på Glostrup Hospital har fået flere af de svage medicinske patienter til at spise mere. Blandt tiltagene er en rullende snackcafe og spisetider, der tager mere hensyn til patienterne end til vagtplanerne.
Det er lykkedes tre afsnit på Glostrup Hospital at få mere mad i maven på de patienter, der enten er indlagt til rehabilitering efter en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning, eller som lider af lungesygdommen KOL.

Hør indslag i P4 København 7. januar kl. 7.30

Mere mad i maven

En god ernæringstilstand er med til at bestemme, hvor hurtigt man bliver rask.

- Mad og mellemmåltider skal have mere opmærksomhed hos personalet, hvis patienterne skal spise mere. Og så har vi skubbet spisetiderne, så det ikke er vagtplaner og andre opgaver, der afgør, hvornår der er morgen- og aftensmad, siger afdelingssygeplejerske Malene Fogh Nielsen, der har været med til at gennemføre pilotprojektet.

Rullende snackcafe frister

Blandt de nye tiltag er en rullende snackcafe med en sygeplejefaglig værtinde, der kommer rundt på afsnittene og besøger patienterne på deres stuer. Værtinden tilbyder forskellige mellemmåltider med højt kalorie- og proteinindhold og gør det hele lidt mere hyggeligt og appetitligt for de indlagte.

- Før i tiden stod der måske lidt kage til fri afhentning ude på gangen, men ingen spiste af den. ¾ af patienterne er ikke i stand til selv at forlade deres senge, og deres appetit er i forvejen lav til hovedmåltiderne, siger Malene Fogh Nielsen.

Afdelingssygeplejerske på Apopleksiafsnit N35 Malene Fogh Nielsen med snackvognen.

Bedre plads til mellemmåltider

Foruden den bemandede snackvogn har afsnittene også skubbet spisetiderne. Førhen kunne klokken blive 9.30, inden plejepersonalet havde fået patienterne vasket, i tøjet og gjort klar til morgenmad. En tidligere morgenmad og en senere aftensmad giver bedre plads tidsmæssigt og i maven til mellemmåltider i løbet af dagen.

Praktisk træning hjælper

Derudover har over 50 af de ca. 60 plejeansatte fået praktisk træning i at nøde de ældre patienter på en god måde, at give mad til patienter med synkebesvær og i at vurdere, hvornår det er bedre at bruge sondemad.

Erfaringerne udbredes

Erfaringerne fra pilotprojektet kommer nu til at indgå på de øvrige af hospitalets afsnit, der har svage patienter med lav appetit indlagt.
Redaktør