​​​​​

Rigshospitalet er verdens førende med skånsom operation for Hortons hovedpine

Kæbekirurgerne på Rigshospitalets Tand-Mund-Kæbekirurgisk Klinik er verdens førende med ny operation, som kan hjælpe patienter med Hortons hovedpine, der giver invaliderende smerter.

60 patienter med svær migræne eller Hortons hovedpine har gennemgået operationen. Op mod hver tredje er næsten blevet helt smertefri, og de fleste har haft gavn af operationen. Mange har fået et nyt familie- og arbejdsliv efter indgrebet. 


Elektrode med simulator

Ved operationen for Hortons hovedpine sætter kirurgen en elektrode med en stimulator på størrelse med en mandel ind ved et nervebundt, der ligger bagved overkæben under øjet. Stimulatoren fastgøres til knoglen i overkæben. Ved aktivering af stimulatoren opnår op mod hver tredje patient efterfølgende delvis smertefrihed. De fleste af de resterende patienter får markant færre af de smerter, der har givet sygdommen navnet "selvmordshovedpine".

Danmark til førende på verdensplan

Kæbekirurg Jørgen Rostgaard er fra Rigshospitalets Tand-Mund-Kæbekirurgisk Klinik i HovedOrtoCentret. Han har i samarbejde med professor dr. odont Søren Hillerup opereret 60 ud af de ca.110 patienter, der på verdensplan har fået foretaget operationen. Det gør Danmark til førende på verdensplan for denne operation, som der er stor efterspørgsel efter i mange lande.

Tand-mund-kæbekirurger er uddannet specialtandlæger, hvilket betyder at de har stor erfaring i kirurgiske indgreb i kæbe og mund. Derfor har det været meget skånsomt for patienterne at få placeret elektronerne ved det bestemte nervebundt via mundhulen i stedet for gennem kraniet.

Genoptage familielivet

Jørgen Rostgaard er yderst positiv over for de hidtidige resultater.

Gennemsnitsalderen på de 60 opererede danske migræne- og Horton-patienter er 49 år. Patienterne er mellem 24 og 66 år, de fleste er mænd.

- Operationen betyder for mange af dem, at de kan genoptage et normalt familie- og arbejdsliv, og få reduceret deres medicinforbrug siger Jørgen Rostgaard, der har haft personlige samtaler med mange af sine patienter et stykke tid efter indgrebet.

- Patienterne beskriver smerterne som at få en kniv stukket ind i øjenhulen og drejet rundt. Det er ekstremt stærke smerter. Vi ved ikke, hvorfor patienten får dem. Derfor er det håbet at denne operation kan give dem et nyt liv, hvor de f.eks. kan fungere på arbejdsmarkedet igen, fortæller han.

Når anfaldet og de stærke smerter sætter ind, kan patienterne tænde for stimulatoren. Det gør de med et stykke teknologi, der ligner en mobiltelefon der sættes op mod kinden der, hvor det lille stykke elektronik er indopereret. Nervebundtet, der udløser Hortons hovedpine, stimuleres, så anfaldet bremses helt eller delvist.

FAKTA om behandling af Hortons hovedpine

Hortons hovedpine er en neurologisk lidelse og den egentlige behandling forestås derfor af Dansk Hovedpine Center, Glostrup under ledelse af professor dr. med Rigmor Højland Jensen. Patienter der er egnede til operation henvises herfra til operation på Rigshospitalets Tand-Mund- Kæbekirurgisk Klinik.

Jørgen Rostgaard er kæbekirurg på Tand-Mund-Kæbekirurgisk Klinik på Rigshospitalets HovedOrtoCentret.

Redaktør