Raske mænd søges til MR-scanning som led i forskningsprojekt

18-45 årige mænd søges til projekt der undersøger forandringer i ryg og bækken hos raske personer.

Diagnostisk Afdeling og Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Glostrup Hospital søger raske mænd til et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Hvad er baggrunden for forsøget?

Patienter med rygsøjlegigt får ofte stillet diagnosen bl.a. når bestemte forandringer kan ses på MR-scanning. Studier har vist, at sådanne forandringer også kan ses hos helt raske personer og måske især hos personer, der er udsat for belastning af bækkenled og rygsøjle.

Hvad går forsøget ud på?

Vi ønsker at undersøge, hvilke forandringer, der kan ses i bækkenets og rygsøjlens led hos raske mænd. Desuden ønsker vi at sammenligne disse forandringer med de forandringer, som ses hos patienter med rygsøjlegigt eller rygsmerter af anden årsag. Desuden undersøger vi, om nyere biokemiske metoder til måling af betændelse, brusk- og knogleomsætning er relateret til bestemte typer af fund på MR-scanning.

Hvordan foregår forsøget?

MR-scanningen foregår på Diagnostisk Afdeling, Radiologisk Afsnit, Glostrup Hospital. MR-scanningen foretages uden brug af kontrast-stof. Forud for MR-scanningen foretages en kort helbredsundersøgelse, og du får taget blodprøver. Du skal desuden besvare nogle spørgeskemaer. Hvis du ønsker det kan du få en mundtlig beskrivelse af din MR-scanning, og du vil kunne få besked om, hvad forsøget overordnet viser, når resultaterne engang foreligger.

Hvem kan deltage?

  • Du skal være mellem 18 og 45 år​
  • Du må ikke have været behandlet indenfor de sidste 3 år af læge, fysioterapeut eller kiropraktor for besvær i lænderyggen. Har du tidligere været behandlet må dit behandlingsforløb ikke have varet mere end 3 måneder.
  • Du må ikke tidligere have skiftet arbejde eller arbejdsopgaver pga. besvær i lænderyg.
  • Du må ikke have rygsøjlegigt (Mb Bechterew), psoriasisgigt, reaktiv gigt eller leddegigt.
  • Du må ikke have/have haft psoriasis, tarmbetændelse (Mb.Crohn eller colitis ulcerosa) eller regnbuehindebetændelse.
  • Du skal kunne MR-scannes.

Ubehag og risici?

Der er ingen særlige risici ved forsøget. MR-scanning er uden kendte bivirkninger.

Andet

Forsøget er godkendt af Videnskabsetisk Komité for Region Hovedstaden, jr.nr. H-2-2013-19 og af Glostrup Hospital, Region Hovedstaden jr.nr. GLO-2013-13 og GLO-2013-14. Der ydes ikke honorar.

For yderligere information kontakt venligst

Læge Pernille Hededal
Diagnostisk Afdeling, Radiologisk Afsnit
Glostrup Hospital
E-mail: rygsoejlegigt.glostruphospital@regionh.dk
Telefon (sekretær):3863 4328 kl. 9-13 på hverdage

Redaktør