​​​​

Prostatakræft kan behandles skånsomt med ny kraftfuld radioaktiv medicin på Rigshospitalet

Patienter med prostatakræft, der har bredt sig til knoglerne, kan fremover behandles skånsomt med radioaktiv medicin

4. april 2014


Pressemeddelelse

Behandling med alfa-stråler er kraftfuld og målrettet. Derfor kan det kan lyde paradokssalt, at behandlingen giver få bivirkninger og er skånsom. Forklaringen er, at medicinen udelukkende rammer metastaserne. Bestrålingen destruerer DNA´et i de celler, de rammer.

- De radioaktive alfa-stråler kan sprøjtes ind i kroppen i ultra små doser, som udelukkende angriber metastaser i knoglerne. Medicinen finder selv vej til de steder, hvor der er stor omsætning af kalk, og det er der i metastaserne i knoglerne. Den nye behandling påvirker resten af knoglerne, men i meget mild grad, fortæller overlæge Jann Mortesen, der er nuklearmediciner fra Rigshospitalets Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET.

Behandling med alfa-stråler er ny. Først i 2013 fik USA og Europa tilladelse til at bruge medicinen. I april vil de første patienter kunne få behandlingen i Danmark og skønnet er på 150 patienter årligt. Den nye behandling koster omkring 240.000 kr. pr. patient, der skal have en kur med seks behandlinger i alt over fem måneder. Undersøgelser viser, at patienterne kun har milde bivirkninger. Behandlingen giver færre smerter, forbedrer livskvaliteten og øger levetiden.

Mere end 4000 danske mænd bliver årligt behandlet for prostatakræft, og 1200 dør hvert år af sygdommen. Hvis kræften breder sig med metastaser i knoglerne, har patienterne hidtil kun haft begrænset tid tilbage. Men med den nye behandling får de i gennemsnit fem måneder mere at leve i. Det betyder, at nogle patienter får flere leveår foræret, mens andre ikke får gavn af medicinen. De fleste patienter er i 70 års alderen, mens nogle er i slutningen af 40´erne og 50´erne.

- Alfa-stålerne er et meget kraftfuldt og meget målrettet våben, fordi de får fat i alle metastaser i knoglerne, fortæller Jann Mortensen.

Yderligere information overlæge Jann Mortensen fra Rigshospitalets Klinik for Klinisk Fysiologi, Nuklearmedicin og PET: Telefon 35 45 17 16 (Mobil 51 50 73 70).

Nuklearmedicin har taget et tigerspring

I løbet af de seneste ti år har behandling med radioaktiv medicin taget et tigerspring. Kræftcellerne bliver bestrålet med medicin påsat et radioaktivt stof, som kan finde forskellige typer kræft og rammer kræften målrettet inde i kroppen. Beta-stråler har længe været brugt til at behandle andre kræftformer: metastaser ved leverkræft, kræft i skjoldbruskkirtlen, neuroendokrine tumorer - dvs. hormonbetinget kræft - og kræft i lymfekirtlerne. 

Fra april 2014 er behandling med alfa-ståler blevet mulig i Danmark på Rigshospitalet.​


Redaktør