Professor Henrik Kehlet modtager prestigefyldt pris for sin forskning

Professor Henrik Kehlets forskning i smerte- og risikofrie operationsforløb hædres i oktober med den mest prestigefyldte pris fra det amerikanske anæstesiologiske selskab.

​​

Den 13. oktober uddeler det amerikanske anæstesiologiske selskab, American Society of Anesthesiologists (ASA), deres fornemste hæder – den såkaldte Excellence in Research Award – for 28. gang. For første gang nogensinde går denne internationalt anerkendte udmærkelse til en kirurg – og endda en dansk en af slagsen, når det bliver professor Henrik Kehlet fra Rigshospitalet, som modtager den.

Henrik Kehlet får prisen for sin årelange indsats med at udvikle og implementere fast-track principperne i kirurgien. Dette arbejde startede med Henrik Kehlets forskning i Danmark i 1990’erne, men er siden blevet annekteret over hele verden, så flertallet af kirurgiske specialer i dag arbejder efter fast-track princippet.

Forskning med stor impact

Umiddelbart lyder det ikke oplagt, at en kirurg modtager en af de fineste anæstesiologiske hædersbevisninger. Men fast-track tankegangen har på mange måder revolutioneret hele måden at anskue et operationsforløb på – med fokus på alle komponenter i patientforløbet. Dermed har Kehlets forskning også haft stor indflydelse på anæstesiologernes bidrag til sikrere operationsforløb med færre bivirkninger og senfølger.

”Blandt anæstesiologer er Henrik Kehlet sandsynligvis den bedst kendte kirurg i hele verden pga. hans store bidrag til forståelsen af den kirurgiske patofysiologi. Hans forskning er citeret tusindvis af gange i videnskabelige tidsskrifter, og han har givet forelæsninger til kolleger over hele verden. Siden introduktionen af fast-track konceptet er det blevet anerkendt og implementeret i hele den vestlige verden,” forklarer professor i anæstesiologi Francesco Carli fra Montreal i Canada.

Nyt samarbejde omkring kræftoperationer

Senest har Henrik Kehlet indledt et samarbejde med MD Anderson Cancer Center i USA, fordi de anæstesiologiske og kirurgiske afdelinger på MD Anderson ønsker at indføre fast-track konceptet på komplicerede kræftoperationer. I kølvandet på dette har Rigshospitalet og MD Anderson Cancer Center derfor startet et forskningssamarbejde, hvor man udveksler data om optimering af operationsforløbene bl.a. for patienter med lever-, bugspytkirtel-, spiserørs-, blære- og lungekræft.

ASA’s Excellence in Research Award overrækkes til Henrik Kehlet ved en officiel ceremoni den 13. oktober i New Orleans. Derefter skal Henrik Kehlet fungere som gæsteredaktør på et særnummer af ASA’s videnskabelige tidsskrift, som udelukkende indeholder original forskning i fast-track kirurgi.

American Society of Anesthesiologists Award for Excellence in Research uddeles årligt til en forsker med enestående forskningsresultater, som har – eller vil få – væsentlig indflydelse på udøvelsen af anæstesiologi i den vestlige verden. Det er første gang nogensinde, at prisen går til en kirurg – ligesom det også er første gang, at prisen uddeles til en skandinav. ASA Award for Excellence in Research har været uddelt siden 1986.

Om professor Henrik Kehlet 
- og om Fast-track kirurgi

Fast-track kirurgien fokuserer på smerte- og risikofri operationer. Der er tale om accelererede patientforløb med afsæt i evidensbaseret forskning i alle komponenter i et operationsforløb; fra de indledende undersøgelser, over selve det kirurgiske indgreb, til den efterfølgende rehabilitering.

Fast-track giver kortere indlæggelser, hurtigere restitution, færre komplikationer og større patientsikkerhed. Der er i høj grad fokus på tværfaglighed og principperne inddrager alle specialer i og omkring et operationsforløb.

Henrik Kehlet er klinisk professor i kirurgisk patofysiologi på Rigshospitalet. Han har skrevet mere end 950 videnskabelige artikler i internationale tidskrifter og er bl.a. æresmedlem ved Royal College of Anaesthetists, American College of Surgeons, American Surgical Association, German Surgical Society, German Anaesthesiological Society samt Faculty of Pain Medicine i Australien.

Henrik Kehlet har tidligere modtaget bl.a. Novo Nordisk-Award, August Krogh-prisen, KFJ-prisen og Global Excellence Award.​​


Redaktør