​​​

Nyt forskningscenter skal sikre bedre behandling af kritisk syge

Den behandling, kritisk syge på landets intensivafdelinger modtager, er i mange tilfælde ikke afprøvet til bedste standard. Nu investerer Innnovationsfonden 36 millioner kroner i, at de sygeste patienter også får den bedste behandling

​​Alt for mange, mere end hver fjerde af dem, der bliver akut indlagt på en intensivafdeling, dør. Det tal skal ned, og derfor bevilger Innovationsfonden den 17. november 2014, 36 millioner kroner til et nyt dansk forskningscenter, placeret på Rigshospitalet samt universitetshospitalerne i Aarhus og Aalborg.

Foruden de danske forskere deltager også læger fra 30 andre danske og internationale intensivafdelinger, primært fra Skandinavien og Australien.

- Med en dødelighed på over 25 procent, er svær kritisk sygdom en af de hyppigste dødsårsager på verdensplan, og vi kender ikke de fulde virkninger og især bivirkninger af flere behandlinger. Det store dilemma er, at nogle af behandlingerne har potentiale til direkte at skade patienterne, siger professor Anders Perner, Rigshospitalet, der skal lede det nye forskningscenter.

Fra tradition til afprøvede behandlinger

Den livreddende behandling af kritisk syge patienter foregår på intensivafdelinger, men mange af behandlingerne bygger ikke på dokumenterede, kliniske afprøvninger. Behandlingerne er baseret på mindre forsøg og fysiologisk viden og traditioner. Opgaven i det nye center bliver derfor​ at sikre bedre dokumenterede behandlinger af kritisk syge patienter.

Patienterne har typisk svigt af flere organer, hyppigst lunger, kredsløb og nyrer. Tilstanden forekommer ved blodforgiftning, større kirurgi, blødning eller traumer, og tilstanden rammer årligt 10.000 danske patienter og globalt millioner af patienter.

Kommer millioner af mennesker til gode

I det nye center vil forskerne starte med at fokusere på disse rutinebehandlinger: Ilt (ved iltmangel), antipsykotika (som beroligende middel ved delirium) og stress-mavesårsforebyggelse som rutinebehandling.

- Resultaterne vil bidrage til at forbedre behandlingen og forhåbentligt nedsætte den høje dødelighed og dermed også den samlede byrde af svær kritisk sygdom til stor gavn for millioner af patienter, pårørende og samfundet verden over, siger Anders Perner.

Fakta:

  • Innovationsfonden bidrager med 36 millioner kroner.
  • Intensivafdelingernes bidrag - ved at udføre forsøg - er beregnet til en værdi af 12 millioner kroner.
  • Budget 51 millioner kroner.
  • Varighed: 6 år.

 

For yderligere information:

  • Anders Perner, professor og overlæge, Intensivafdelingen, Rigshospitalet, mobil 60 44 54 12, mail anders.perner@regionh.dk
  • Kim Krogsgaard, Innovationsfonden, direktør og formand for det bevilgende udvalg - Programkomiteen for individ, sygdom og samfund. Mobil 20 14 83 84. Mail kk@thebrainprize.org
  • Thomas Bjerre, Innovationsfondens presse- og mediechef, mobil 61 90 50 19 . Mail thomas.bjerre@innofond.dk

Redaktør