Nyt center for brystkræftkirurgi samler stærkt hold på tværs af Rigshospitalet

Professor i plastikkirurgi Krzysztof Drzewiecki og professor i brystkirurgi Niels Kroman går sammen og starter et forskningscenter, der med i alt 3,8 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelse skal udvikle den kirurgiske brystkræftbehandling. Målet er bedre og mere skånsomme operationsmetoder for kvinder med brystkræft. Centret fejrer åbningen 7. november 2014.

​​​​​​​​​​

Det nye Center for Skånsom Brystkirurgi ligger på 10. sal i Rigshospitalets Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, der er Danmarks største plastikkirurgiske afdeling.

De to professorer er ansat i klinikken og har lagt to store donationer fra Kræftens Bekæmpelse sammen. Centret har derfor 3,8 mio. kr. som økonomisk grundlag. Pengene stammer fra folkeindsamlingen ”Knæk Cancer”.

- De nye metoder, vi vil udvikle i centret, er forskningsbaserede. De vil komme brystkræftpatienter til gode om to-tre år, anslår professor i brystkirurgi Niels Kroman, der er en af Danmarks førende eksperter i behandling af brystkræft.

Rekonstruktioner og psykisk rehabilitering

Tre ud af fire kvinder overlever i dag efter endt behandling af brystkræft og dør af noget andet end kræften. I øjeblikket er der omkring 60.000 danske kvinder, som har været i behandling for brystkræft, såkaldte ”brystkræftoverlevere”.

- Udover effektiv behandling for brystkræft med kirurgi og medicin ved man, at rekonstruktion af brystet har betydning for kvindernes psykiske rehabilitering, altså om man har det godt psykisk bagefter, fortæller Niels Kroman.

Forskningen publiceret i The Lancet

- Hvis forskningsresultaterne bliver som antaget, kan vi starte brystrekonstruktioner ved anvendelse af fedtvæv fra kvindens egen krop på en langt bedre måde end hidtil, tilføjer professor i plastikkirurgi Krzysztof Drzewiecki.

Anvendelse af stamceller i klinisk forskning er Drzewieckis forskergruppe hovedforskningsområde. Kvinder kan allerede i dag få brystet rekonstrueret med eget fedtvæv i stedet for silikone og på den måde få en mere naturlig rekonstruktion efter kirurgisk behandling for brystkræft. Men metoden skal væsentligt forbedres, så resultatet bliver som ønsket. Det er hovedeopgaven for hans forskergruppe. I november 2013 blev gruppens banebrydende forskning f.eks. publiceret i en artikel i et af verdens mest anerkendte medicinske tidsskrifter The Lancet.

- Plastikkirurger verden over er yderst interesserede i rekonstruktioner af brystet med patientens eget fedtvæv beriget med opformerede stamceller og følger vores forskning med største interesse, fortæller Krzysztof Drzewiecki.

Samarbejde på tværs af Rigshospitalet

De to professorers specialer i plastik- og brystkirurgi bliver de centrale områder for forskningen i det nye center. Center for Skånsom Brystkirurgi vil desuden indgå tæt samarbejde med en række specialer og faggrupper på tværs af Rigshospitalet for at udvikle bedre kirurgi for kvinder med brystkræft. Samarbejdet om forskning og udvikling af metoder til mere skånsom brystkirurgi sker i tæt samarbejde med blandt andre Dr. Anne Fischer-Nielsen fra Stamcellesektionen, Klinisk Immunologisk Afdeling og Professor Carsten Thomsen fra Radiologisk afdeling på Rigshospitalet.

Fakta om Center for Skånsom Brystkirurgi

- Centret åbner 7. november 2014. Det er placeret i HovedOrtoCentret på Rigshospitalet. Centret er en del af Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, som er Danmarks største plastikkirurgiske afdeling.

- Centret ledes af professor i plastikkirurgi Krzysztof Drzewiecki og professor i brystkirurgi Niels Kroman, der begge er ansat i klinikken.

- De to professorer har lagt to store donationer fra Kræftens Bekæmpelse sammen. Centret har derfor 3,8 mio. kr. som økonomisk grundlag. Pengene stammer fra folkeindsamlingen ”Knæk Cancer”.

- Center for Skånsom Brystkirurgi vil desuden indgå tæt samarbejde med en række specialer og faggrupper på tværs af Rigshospitalet for at udvikle bedre kirurgi for kvinder med brystkræft.

Redaktør