Kroniske sår kan være en alvorlig bivirkning til eksempelvis patienter med diabetes eller hjertekarsygdomme. Sårene er i de fleste tilfælde næsten umulige at behandle med antibiotika og kan i sidste instans ende med amputation eller andre meget alvorlige komplikationer. Men nu er forskere fra Rigshospitalet i samarbejde med en industriel partner på vej med en ny type bandage, der har vist positive resultater indtil nu.
”Vi har vist, at en meget mild eddikesyreopløsning på mellem 0,5 og 1 procent kan have en helende effekt på sår, som man ellers ikke har kunnet få bugt med. Eddikesyren virker lokalt i såret, og samtidig er behandlingen i øvrigt helt uskadelig, hvis syren skulle gå i blodbanen, fordi kroppen også selv producerer eddikesyre,” forklarer professor Thomas Bjarnsholt fra Rigshospitalets Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.
Virker på biofilm
Man har faktisk brugt eddike til behandling af sår gennem mange år. Både som et almindeligt husgeråd, og som led i hospitalsbehandling – fx til såkaldte ørebørn med dræn og problemer med tilbagevendende mellemørebetændelse. Men ingen har indtil nu undersøgt, hvorfor eddiken virker, ligesom ingen har vidst, at det også har effekt på kroniske sår.
”Tilsyneladende er det eddikemolekylet i sig selv, som ødelægger membranen på bakterierne – og dermed nedbryder dem. Vi kan se, at eddikesyren er i stand til helt at fjerne biofilm, som består af bakterier, der er gået i dvale – og derfor ikke er modtagelig for antibiotika. Derfor er biofilm en meget stor udfordring, som man bl.a. ser i kroniske sår og på katetre, ligesom op mod hver anden patient med et implantant, eksempelvis et kunstigt knæ eller hjerteklap, er ramt af kroniske infektioner i form af biofilm,” siger Thomas Bjarnsholt.
Der er endnu ikke lavet et egentlig randomiseret studie på virkningseffekten af eddikesyren. Men i samarbejde med kolleger på Bispebjerg Hospital og Hvidovre Hospital har Thomas Bjarnsholt lavet behandlinger på patienter med kroniske sår, hvor eddikesyreopløsningen bliver lagt ind i forbindingen på deres sår. Og der er resultaterne ganske entydige: Eddikesyrebehandlingen heler sår, som man ellers ikke har kunnet få bugt med.
Potentielt stort marked
”Det har været en vanskelig proces at søge om patent på opdagelsen, fordi vi benytter noget så almindeligt som eddike. Men nu er ansøgningen afsted, og vi er også kommet skridtet videre: Vi har indledt et meget lovende samarbejde med en partner fra lægemiddelindustrien. De vil inkorporere eddikesyren i en bandage, som vi efterfølgende skal teste på patienter med vanskelige sår,” siger professor Niels Høiby fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling og fortsætter:
”Der er et potentielt meget stort marked for det her, fordi der reelt ikke findes et virkningsfuld alternativ til behandling af biofilm og kroniske sår i dag. Gennem flere år har man brugt bandager med sølv, men de er ved at blive faset ud af markedet, fordi de reelt er virkningsløse – og desuden meget dyre at anvende.”
Thomas Bjarnsholt har i sit projekt tillige opdaget, at eddikesyren kan spaltes ud i et salt. Dermed er der mulighed for – på lidt længere sigt – at udvikle en tør sårbehandling som evt. supplement til den våde bandage.
Yderligere information – kontakt:
- Professor, dr. med. Thomas Bjarnsholt, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitalet: bjarnsholt@sund.ku.dk
Telefon: 3545 7774
- Professor, overlæge, dr. med. Niels Høiby, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Rigshospitalet
hoiby@hoibyniels.dk
Telefon: 3545 6412