Musik og lys skal hjælpe patienter med at slappe af under CT-scanning

Kan musik og lys berolige patienter under en CT-scanning? Det undersøger Radiologisk Afsnit på Diagnostisk Afdeling, Glostrup Hospital netop nu. Håbet er, at det blandt andet kan reducere brugen af puls-nedsættende medicin og skabe tydeligere scanningsbilleder.
Fru Hansen skal have scannet sit hjerte på Glostrup Hospital. Hun er nervøs og har småsvedige håndflader, da hun træder ind i det lokale, hvor den store, hvide CT-scanner står klar. Som hun ligger i CT-scanneren føles alt lidt koldt og sterilt, men så bliver et varmt lys i alle regnbuens farver tændt fra rummets fire loftsvægge. Ud af højtalerne lyder samtidig Diana Kralls bløde stemme med sangen ’Let’s face the music’.

Sådan kan en CT-scanning af hjertet i disse måneder se ud på Radiologisk Afsnit, Diagnostisk Afdeling på Glostrup Hospital. Patienter, der får scannet hjertet, er med i et projekt, der undersøger effekten af musik og lys.

Lavere puls giver mindre medicin og skarpere billeder 

Når patienterne ligger i CT-scanneren for at få scannet hjertet, får de samtidig målt deres puls. I projektet bliver pulsen målt på patienter, der får lavet en CT-scanning med og uden musik og lys, for at undersøge, om der er en forskel.

Lyset i rummet skifter farve, imens patienterne ligger og bliver scannet.

- En scanning af hjertet kan ofte være en stressende oplevelse for patienterne. Derfor vil det være til stor gavn, hvis musik og lys kan være med til at sænke pulsen hos vores patienter. Vores håb er, at musikken og lyset kan hjælpe til, at undersøgelsen bliver en mere behagelig og afslappende oplevelse. En lavere puls betyder også, at vi kan give mindre eller helt undvære pulsnedsænkende medicin til patienterne, som de får, hvis de ikke selv kan få deres puls ned, fortæller afdelingsradiograf Stine Jensen fra Radiologisk Afsnit, Diagnostisk Afdeling.

Stine Jensen forklarer også, at en scanning af hjertet i sidste ende kan medføre hurtigere undersøgelser og bedre billedkvalitet.

- Billedkvaliteten bliver meget bedre, når pulsen er lav, og hjertet ikke slår lige så hurtigt. Det vil i sidste ende kunne betyde, at undersøgelsestiden kan afkortes, forklarer afdelingsradiograf Stine Jensen.

Målinger af puls og patienternes oplevelser 

Projektet er igangsat af teknologivirksomheden Phillips og har været i gang siden 1. oktober 2013, hvor de første målinger af puls uden musik og lys gik i gang. I begyndelsen af 2014 blev lys og musik monteret i lokalet med CT-scanneren, og der måles lige nu på effekten med lys og musik. Ud over målingen af pulsen, besvarer patienterne også et spørgeskema om deres oplevelse af lyden og lyset. Målet er at få data fra 100 patienter, som projektmedarbejdere i Phillips herefter analyserer.

Projektet er planlagt til at afslutte pr. 1. juli. Resultaterne af projektet bliver offentliggjort senere på året.

Redaktør