​​​

Millionbevilling til nyt forskningscenter på Rigshospitalet

Professor Jens Lundgren får 60 millioner kroner til at forske i defekter i immunsystemet

Hvorfor får nogle patienter infektioner ved en bestemt behandling, mens andre ikke udvikler denne komplikation? Kan vi udnytte svaret på dette spørgsmål til at målrette den medicinske behandling til den enkelte patients behov?

Det er de to centrale spørgsmål, som Jens Lundgren, professor ved Københavns Universitet, overlæge ved Infektionsmedicinsk Klinik, Rigshospitalet, og hans team af forskere skal finde svaret på, når han starter sit nye center PERSIMUNE, Center for Personalized Medicine Managing Infectious Complications in Immune Deficiency, med millionstøtte fra Danmarks Grundforskningsfond.

Forskning ud af boksen

Fælles for de patienter, der med tiden kan få gavn af forskningen, er, at de har en form for immundefekt. Det kan eksempelvis være HIV-patienter, personer, der lider af og får medicin mod leddegigt eller cancer eller personer, der skal gennemgå en transplantation og i den forbindelse skal have medicin for ikke at afstøde det nye organ. Immundefekterne kan gøre patienterne endnu mere modtagelige for eksempelvis infektioner, hjerte-karsygdomme og cancer.

Nu skal Jens Lundgren og hans team forsøge at finde de faktorer, der gør, at nogle patienter bliver syge på grund af deres immundefekt og andre ikke gør det.

- Vi skal tænke stort og ambitiøst for at kunne svare på de her spørgsmål. Derfor kan man sige, at vi omdanner hele Rigshospitalet til en stor fælles forsknings-platform, for vores potentielle patienter kommer fra mange forskellige afdelinger. Vi studerer alle patienter med en immundefekt på tværs af alle afdelinger og specialer, siger Jens Lundgren og fortsætter:

- Vi ved ikke, hvad vi kommer til at finde undervejs. Så vi skal være klar til at ændre retning, hvis vores forskning viser, at nogle af de faktorer, vi kommer til at finde, er mere betydningsfulde end andre. Vi er nødt til at tænke ud af boksen og være omstillingsparate.

Al behandling starter med grundforskning

Et så stort forskningsprojekt på tværs af alle afdelinger kræver opbakning fra hospitalets ledelse. Og det har Jens Lundgren fået. Lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted, glæder sig over bevillingen:

- Den forskning, som Jens Lundgren og hans team står for, er rigtig vigtig, for det er her, hvor udviklingen af al ny behandling og medicin starter. Grundforskningen sikrer, at patienterne i fremtiden kan få den bedst mulige behandling, siger Jannik Hilsted

På SUND, det sundhedsfaglige fakultet på Københavns Universitet, ser dekan Ulla Wewer frem til det store forskningsprojekt.

- Økonomiske investeringer i den her størrelsesorden giver os en enestående mulighed for at udvikle nye internationale standarder. Det er en positiv spiral, som også gør det muligt at udvikle og tiltrække endnu flere dygtige topforskere til København – til gavn for både forskning og patienter, siger Ulla Wewer.

Fakta:

  • Danmarks Grundforskningsfond støtter PERSIMUNE med 10 millioner kroner om året i seks år og med mulighed for at bevillingen kan forlænges med 10 millioner kroner om året i yderligere fire år. 
  • De faktorer som centret vil studere er forskelle i det menneske genom, i hvilke mikroorganismer som patienter måtte have i deres mave eller luftveje, nye teknikker der kan karakterisere forskellige dele af immunsystemets funktion, moderne billeddiagnostiske teknikker samt endeligt patienters livsforløb og den kliniske forløb i øvrigt. 
  • Rigshospitalet er det eneste hospital, der modtager støtte fra Danmarks Grundforskningsfond til oprettelse af et nyt Center of Excellence i år. 
  • Læs mere om Danmarks Grundforskningsfond her


Yderligere information:

  • Jens Lundgren, professor ved Københavns Universitet, overlæge ved Infektionsmedicinsk Klinik, Rigshospitalet, tlf. 40 87 93 03, e-mail: jens.lundgren@regionh.dk

Redaktør