​​

Markant stigning i antallet af patienter med forbrændinger efter brug af bioethanol

Rigshospitalets brandsårsklinik oplever en stor stigning i antallet af patienter, der bliver indlagt med alvorlige brandsårsskader efter brug af brandbare væsker, der indeholder bioethanol

Sommeren er på sit højeste, og det betyder, at det er højsæson for grill, grillstartere, udendørspejse og – lamper. Desværre betyder det også, at det er sæson for brandsårsskader. Som vanligt er sommermånederne en travl tid på året for personalet i Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet, der hver sommer oplever en øget tilgang af patienter, der er blevet slemt forbrændte - ofte i forbindelse med optænding af grill. Men i år oplever personalet en ny og meget alvorlig tendens:

- Inden for de seneste 14 dage har vi set en markant stigning i patienter, der har fået alvorlige forbrændinger på grund af brug af bioethanol. Det er alt fra mindre skader til livstruende forbrændinger, fortæller Jakob Astrup, 1. reservelæge i Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet.

Bioethanol findes i mange brandbare væsker og bruges i stigende grad i fx grillstartere og som optænding i udendørs lamper, pejse, etc. Det særlige - og særligt farlige - ved bioethanol er, at det har et meget lavt brændpunkt, og derfor antænder det hurtigere end andre brandbare væsker. Desuden fordamper bioethanol allerede ved 13 grader, og derfor fordamper det hurtigt i sommervarmen. Det er dampene, der er farlige, da det oftest er dem, der giver de store brandsårsskader.

- De skader, vi typisk ser, kaldes flash burns – på dansk stikflamme. Stikflammen opstår som følge af, at der går ild i dampene, og det medfører store og livstruende skader. Det er værre end en kontaktforbrænding, for der får du kun en forbrænding lige der, hvor du er i kontakt, fx hvis du træder på et kul, forklarer Jakob Astrup og fortsætter:

- Vi ser nogle meget alvorlige forbrændinger som følge af brandbare væsker i denne tid, og vi vil derfor opfordre folk til at udvise stor forsigtighed, især når de omgås brandbare væsker, der indeholder bioethanol, udtaler Jakob Astrup og tilføjer, at børn bør skærmes fuldstændig fra at have kontakt med nogen former for brandbare væsker.

F
or yderligere information, kontakt:
Jakob Astrup, Klinik for Plastikkirurgi, Brystkirurgi og Brandsårsbehandling, tlf: 35451856, jakob.astrup@regionh.dk


Redaktør