Laser penne giver børn øjenskader

Øjenlæger slår alarm: De seneste måneder har Øjenafdelingen på Glostrup Hospital modtaget flere børn med alvorlige forbrændinger i øjnene som skyldes laser lys. Børn kan få varige skader på under ét sekund.

Danske øjenlæger har i de seneste måneder fået rapporter om flere børn, der har mistet synet efter at have kigget i lyset fra laser penne. Der er tale om en ny og alvorlig type øjenskader.

- På Glostrup Hospitals øjenafdeling har vi undersøgt fem børn i alderen 6 - 15 år med alvorlige forbrændinger i øjnene forårsaget af laserlys. Desuden har vi kendskab til yderligere fire danske børn i samme aldersgruppe, der har lidt synstab som følge af laserlys, fortæller overlæge Jon Peiter Saunte.

Laser penne med grønt lys med effekt op til 5000 mW kan på under et sekund forårsage blivende alvorlige synskader på grund af forbrænding i nethinden. Nogle lasere er så kraftige, at de kan antænde en cigaret på under seks sekunder.
Til sammenligning har en almindelig laser pen til brug ved tavle-undervisning en effekt på 2 mW.

Advarer mod farligt lys

Børn og forældre, der ikke er opmærksomme på risikoen, kan blive udsat for permanent øjenskade, hvis de kigger ind i laser lyset.

- Denne type øjenskade medfører et blivende synshandicap, der ikke kan genoprettes. Forbrændingen hos disse børn sker den gule plet i øjet, hvilket medfører tab af læsesyn. På langt sigt kan det have alvorlig betydning for børnenes muligheder, fordi de vil være udelukkede fra flere uddannelser og erhverv, der kræver normalt syn. Derfor advarer vi på det kraftigste mod at bruge de kraftige laser lys, siger overlæge Jon Peiter Saunte.

Øjenlægerne har ikke tidligere set denne type skader hos børn.

Redaktør