Kom og se de nye ungestuer

Unges ønsker til fremtidens patientstuer er nu blevet til virkelighed.

​​​​​

En weekend i juni 2014 var unge patienter og unge med talent indenfor design, arkitektur, antropologi og sociologi samlet i ungecafeen HR BERG til et Hackathon - en slags workshop, hvor opgaven lød på at designe fremtidens ungerum. Der blev arbejdet i døgndrift fra fredag til søndag, hvor de bedste forslag blev præmieret. Og der var mange gode forslag og tanker på bordet. Resultatet blev forslag til seks nye ungestuer og et fællesrum for unge, kaldet Kræftværket.

Fælles for både ungestuerne og fællesrummet er, at de er designet af de unge, til de unge. Og der har været mange planer på bordet undervejs, som er blevet forkastet og tegnet om igen. ”For de unge ved, hvad de vil have og ikke vil have”, fortæller Kirsten Boisen, afdelingslæge i Ungdomsmedicinsk Videnscenter. Hun var sammen med kollegaer fra BørneUngeKlinikken fra JMC og Hæmatologisk Klinik fra Finsencentret med til at planlægge den intensive weekend:”Vi har fået et ret fantastisk samarbejde mellem børne- og voksensiden.

”Vi skal ikke være så konfliktsky, når vi arbejder med unge kræftpatienter".

Maiken Hjerming, ungeambassadør i Hæmatologisk Klinik, deltog også i planlægningen af Hachaton’et og tilføjer: ”Det er så forunderligt at sætte fokus på de unge patienter – jo mere vi lytter til dem, jo mere opdager vi, hvor forskellige deres behov er fra de voksnes, fordi unge og syge er først og fremmest ung. Fx fortæller de, at de hellere vil dele værelse med en jævnaldre-ne af modsatte køn end med en, der er ældre end dem selv af samme køn. Det har vi aldrig tænkt på før. Nogen gange tror vi, at der skal rigtig meget til, men mange løsninger er ret lette og uden omkostninger. Men de kræver til gengæld noget mod af os”.

Bjørg Mortensen var en af de unge patienter, der deltog. Bjørg blev som ung kræftpatient indlagt på et onkologisk voksenafsnit. ”Det var ensomt og overvældende”, fortæller hun. Og derfor arbejder hun i dag for at ændre forholdende for de unge. ”Jeg har mødt mange fagfolk, der har været lidt konfliktsky, når de gik hen til mig. Men det behøver de ikke være. Der er ikke så mange barrierer med unge mennesker.”

Kirsten: ”De unge patienter gør altså op med vores forestillinger om, hvad vi kan tillade os. ”Det er OK at joke og fx sige Hold da kræft, her går det godt… det kan vi godt tåle” siger patienterne. Og nej - det var IKKE for pattet at give ungestuerne navne som Slottet og Paladset”.

Kom og se resultatet – officiel indvielse den 12. januar fra 14 – 16

Resultaterne af de gode anstrengelser kan man allerede se, hvis man slår vejen forbi repos’en på 5. sal i opgang 5. Her finder man Kræftværket, det nye fælles opholdsrum for unge med kræft. Alle interesserede er velkomne til den officielle indvielse af stuerne og fællesrummet på reposen i Sydkomplekset, opgang 5, 5. sal, mandag den 12. januar 2015 fra kl. 14-16. Der vil være rundvisning.

Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelses ”Knæk-Cancer”-midler har finansieret indretningen. BørneCancerFonden finansierer ansættelsen en ungekoordinatoer, som bliver tilknyttet Kræftværket i en tre-årig projektperiode. Redaktør