​​​​​​​

Ildsjæl der hjælper forældre modtager Rigshospitalets Bioanalytikerpris 2014

Hanne Rose bidrager med sin høje faglige viden, fantasi og initiativrighed til at udvikle ydelserne i Kromosomlaboratoriet og bioanalytikerfaget. Sådan bliver Årets Bioanalytiker 2014 beskrevet af kolleger.
Bioanalytikerprisen blev uddelt 8. maj ved Bioanalytikernes Symposium på Rigshospitalet.

Årets Bioanalytiker Hanne Rose er ansat i Kromosomlaboratoriet på Rigshospitalet, hvor hun til daglig analyserer prøver fra fostre og børn for at stille diagnoser. I løbet af de seneste 20 år har området med analyser af kromosomer udviklet sig eksplosivt.

-På Kromosomlaboratoriet startede det med almindelig kromosomundersøgelse af fostervandsprøver og moderkagebiopsier. I dag kan man med nyere teknikker undersøge det humane genom med langt større følsomhed og præcision og finde en række sygdomme og variationer, som man ikke kunne se før, siger Hanne Rose.

Hanne Rose er 63 år og har arbejdet inden for sit felt i 35 år på Rigshospitalet.

Detaljerede kromosomanalyser

Siden 2006 har Kromosomlaboratoriet udbudt Array-CGH, som er en udvidet og detaljeret kromosomanalyse, til børn med udviklingshæmning. I 2013 blev gravide med høj risiko for alvorlige kromosomfejl hos fosteret også tilbudt denne analyse.

Udviklingen af den nye analyse har Hanne Rose bidraget til. Hun lærte at bruge Array-CGH ved et studieophold ved det berømte Max Planck Institut for Molekylærbiologi i Berlin og delte efterfølgende sin viden med kollegerne i Kromosomlaboratoriet.

Hanne Rose har fulgt det humane genom som arbejdsområde i en årrække først med forskning og nu med driften af undersøgelser, der hjælper forældre og deres børn samt gravide med at finde ud af, om deres barn har en alvorlig kromosomfejl. Kromosomlaboratoriet hører til Klinisk Genetisk Klinik, der er en del af Juliane Marie Centret på Rigshospitalet.

Drevet af nysgerrighed

Hanne Rose beskriver sig selv som stærkt optaget af det faglige arbejde som bioanalytiker.

-Nysgerrighed er det, der driver mig, siger hun.

I Kromosomlaboratoriet arbejder hun tæt sammen med biologer, læger og bioanalytikere.

- Der er stadig meget, vi ikke kan læse ud af generne. Hvis forældrene giver os samtykke, rapporterer vi de variationer i genomet, vi ikke kender betydningen af. De bliver sendt til anerkendte internationale kliniske databaser, så forskningen kan blive udviklet. På den måde kan man finde flere sygdomme og give bedre rådgivning til familierne, fortæller hun.

Tromsø Universitetshospital og Den Himmelske Freds Plads

Hanne Rose har prøvet lederrollen og arbejdet som afdelingsbioanalytiker i nogle år, men det er selve bioanalytikerfaget, der har hendes interesse. Lederjobbet blev for administrativt for hende.

To gange i løbet af karrieren har Hanne Rose arbejdet i udlandet. Den første gang rejste hun i 1989 til Kina med et hold læger på et DANIDA-projekt, hvor de skulle undervise kinesiske læger i Beijing i at lave ultralyd og fostervandsprøver på gravide.

- I fritiden gik vi rundt på Den Himmelske Freds Plads og talte med de studerende, der i de uger demonstrerede. De var rare og fulde af håb for demokratiets muligheder i Kina, men også bekymrede. Få dage efter vi var rejst hjem skete den store massakre, hvor mange af dem blev dræbt. Det var rystende, fortæller hun.

Senere i karrieren tog Hanne Rose et halvt år ud af kalenderen og arbejdede i den nordligste del af Norge som bioanalytiker på Tromsø Universitetshospital.

- Min mand kunne godt forstå, at jeg ikke kunne sige nej til den faglige udfordring. Han og mine teenagebørn kom op og besøgte mig. Jeg boede på en slags kollegieværelse og delte køkken med andre danskere. Vi tog på vandreture i den storslåede natur, og det var en fantastisk oplevelse, fortæller Hanne Rose, der bliver på Kromosomlaboratoriet, til hun skal på pension.

Privat bor Hanne Rose i Søborg med sin mand. Hun har to sønner og fire børnebørn, som alle er piger. Naturen er hendes store interesse.

Kromosomlaboratoriet hører til Klinisk Genetisk Klinik, der er en del af Juliane Marie Centret på Rigshospitalet.

Af journalist Hanne Stetting Duvå


Redaktør