Fysioterapeuter udvikler nye træningsprogrammer til patienter med neuromuskulære sygdomme

Neuromuskulær Klinik vil udvikle genoptræningsprogrammer til patienter med neuromuskulære sygdomme. Der er ikke tidligere udviklet evidensbaseret rehabilitering til denne patientgruppe.

​​​

Neuromuskulær Klinik vil som de første i landet udvikle nye træningsprogrammer til patienter med neuromuskulære sygdomme. Det er patienter som har motoriske problemer pga. sygdomme i selve muskulaturen eller i nerveforsyningen til musklerne. Mange af disse patienter udvikler muskelsvind. Tidligere har man ment, at denne gruppe patienter er for skrøbelige til genoptræning.

”Genoptræning af patienter med neuromuskulære sygdomme er et meget uudforsket område med mangel på evidensbaseret retningslinjer. Vi har gennem en række undersøgelser vist, at patienterne kan genoptrænes og også har gavn af det. Derfor vil vi nu teste og udvikle nye metoder til genoptræning af denne store patientgruppe,” siger John Vissing, professor og leder af Neuromuskulær Klinik.

Neuromuskulær klinik har derfor, på en ekstrabevilling fra Region Hovedstaden, ansat fysioterapeuterne Linda Kahr Andersen og Kirsten Lykke Knak til at arbejde med klinikkens patientgruppe.

Mål at udvikle genoptræningsnetværk

De to fysioterapeuter har blandt andet til opgave at udvikle og vejlede omkring nye og eksisterende rehabiliteringsmetoder til klinikkens patienter. Derudover vil effekten af dyre medicinske behandlinger blive mere effektivt overvåget ved hjælp af mere udførlige kraftscoringsmetoder og funktionstests.

Den indsamlede viden skal i sidste ende omsættes til en række træningsprogrammer, der skal komme patienterne i hele landet til gavn. For at træningsprogrammerne kan blive implementeret rundt om i landet er planen at skabe et tæt netværk med fysioterapeuter i primærsektoren, så patienterne har et uddannet lokalt center, hvor de kan træne. 

”Det er sjældent, at forskningen med det samme bliver tænkt til og brugt i den kliniske praksis. Vores mål er, at fungere som et videnscenter for neuromuskulær genoptræning for lokale fysioterapeuter, så de kan vejlede og træne deres patienter efter evidensbaserede retningslinjer,” siger John Vissing.


Redaktør