Forskere fra Rigshospitalet finder genetisk forklaring på sen pubertet hos piger

En lille variation i et specifikt gen kan forklare, hvorfor nogle piger går i puberteten mere end syv måneder senere end deres veninder. Det er første gang, at forskere har vist, at ændringer i et enkelt gen kan have så stor betydning for, hvornår en pige går i puberteten

​​

​Undersøgelsen er lavet af forskere ved Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion, med læge Casper Hagen og professor Anders Juul i spidsen. Forskerne har undersøgt 964 københavnske skolepiger. Pigerne er blevet undersøgt for tegn på pubertet og har desuden fået taget en blodprøve, der er blevet analyseret for særlige genetiske variationer.

Undersøgelsen bliver i dag publiceret i det internationalt anerkendte tidsskrift Scientific Reports. At fundet af den genetiske variation er banebrydende på europæisk plan understreges af, at forskerne i morgen, fredag den 19. september modtager den præstigefyldte pris ”The Henning Andersen Prize” for årets netop dette fund. Prisen uddeles hvert år ved den årlige europæiske konference i børne-endokrinologi (hormonsygdomme hos børn og unge) til det mest betydningsfulde forskningsresultat. Casper Hagen vil på forskergruppens vegne modtage prisen og præsentere resultaterne ved konferencen i Dublin.

Biologien bag

Det gen, der er tale om, er involveret i, hvordan æggene modnes i pigens æggestokke.

- Æggestokkene hos piger med en særlig genetisk variation er antageligt langsommere til at modnes, selvom de bliver stimuleret på samme måde, som hos andre piger. Derfor tager det længere tid for pigerne at danne det kvindelige kønshormon, der skal til, for at brysterne udvikles og puberteten går i gang, forklarer professor Anders Juul.

Der er stor forskel på, hvor gammel en pige er, når hun går i pubertet. Man har længe vidst, at en del af aldersforskellen har en genetisk forklaring. Det er imidlertid første gang, at forskere har kunnet påvise, at et specifikt gen spiller så stor en rolle for pubertetsstart.

- Det nye fund har stor betydning for både patienter og den videre forskning. Vi kan som læger sjældent forklare årsagen til, at piger går for sent i pubertet. Forskningsresultaterne betyder, at man i nogle tilfælde hurtigt kan berolige både barn og forældre med, at den sene udvikling blot skyldes en genetisk variation, som ikke er farlig og ikke er en sygdom, forklarer post.doc. Casper Hagen.

Sen pubertet er langt hyppigere for drenge end for piger. Næste skridt for forskergruppen er derfor at undersøge, om det samme gen kan forklare sen pubertet blandt drenge. 


Vil du vide mere? Læs den videnskabelige artikel (på engelsk). ​


For mere information, kontakt:
  • Professor Anders Juul, Rigshospitalet, tlf: 3545 5085, www.reproduction.dk
  • Post.doc. , læge Casper Hagen, Rigshospitalet på +45 23 67 98 82


Redaktør