3D-teknologi giver bedre og mere sikre operationer - til gavn for patienter og personale

JMC’s operationsgang fik i august 2014 som det første sted i Danmark mulighed for at opgradere en af de gynækologiske operationsstuer med 3D-udstyr til traditionelle kikkertoperationer.

​​​


Erfaringerne efter de 3 første måneder viser, at 3D-udstyret gør en forskel! - for både patienter og personale. Traditionelle kikkertoperationer foregår todimensionelt. Og det kan gøre det vanskeligt at se små detaljer og vinkler, da dybdesynet mangler. Med et 3D-udstyr kan man som kirurg se tredimensionelt, og dermed også se små detaljer og vurdere afstande med større sikkerhed. – Ligesom ved robotoperationer.

- Det er en meget stor fordel ved mange operationer, særligt de meget komplicerede, hvor man f.eks. skal sy indefra, fortæller afdelingslæge Mikkel Rosendahl fra Gynækologisk Klinik, som er en af de læger, der har opereret meget med det nye udstyr.

- Når man f.eks. skal fjerne en livmoder og sy kvindens skede sammen igen indefra, gør det en stor forskel med et tredimensi-onelt billede, forklarer han. – Man har den tredje dimension med – dybden – og det øger sikkerheden og reducerer tidsforbruget.

Også for de ikke helt så øvede kirurger har 3D-udstyret også vist sig at gøre en stor forskel, Samlet set vurderer Mikkel Rosendahl, at man ud over at spare tid ved operationerne også højner kvaliteten og sikkerheden, fordi udsynet er markant bedre.

For at kunne se tredimensionelt skal kirurgerne under operationen have 3D-briller på. Og det har krævet lidt tilvænning, fortæller Mikkel. Det svarer til den oplevelse det er at gå i en 3D-biograf de første par gange, ind til man vænner sig til det.


Redaktør