Rigshospitalet offentliggør behandlingsresultater

Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet besluttet at offentliggøre kvaliteten af hospitalets kerneydelser: De højt specialiserede behandlinger. Hjertecentrets patienter kan følge med i behandlings-resultaterne for lungekræft, bypassoperationer, børnehjertekirurgi og blodprop i hjertet.

​​​

De offentliggjorte behandlingsresultater omfatter overlevelse og dødelighed inden for en række forskellige behandlingsområder – målt efter én måned, efter ét år og efter fem år. De nye nøgletal omfatter også komplikationer, liggetid og andre tal, der afdækker hospitalets behandlinger.

Med offentliggørelsen ønsker Rigshospitalets ledelse en større åbenhed om både gode og mindre gode behandlingsresultater på hospitalet, fortæller lægelig direktør Jannik Hilsted fra hospitalets direktion:

- Rigshospitalet ønsker at have en stærk position inden for alle behandlingsområder – nationalt såvel som internationalt. Derfor ønsker vi åbenhed om vores resultater, så vi hele tiden kan sammenligne os med de bedste hospitaler i verden, siger Jannik Hilsted.

Rigshospitalet har i dag offentliggjort behandlingsresultater for en række af hospitalets centre og områder – blandt andet lungekræft, livmoderhalskræft og

hjerteoperationer. Der er på nuværende tidspunkt ikke tilgængelige resultater for alle områder, men de øvrige tal vil blive offentliggjort løbende. Rigshospitalet har indført nye procedurer, så der er resultater på alle områder senest ved udgangen af 2014, lige som resultaterne løbende vil blive opdateret, når der foreligger nyere tal.

Se film om behandlingsresultater

iframe indsættes her.​

De offentliggjorte resultater viser blandt andet, at Traumecentret på Rigshospitalet ligger langt over europæisk gennemsnit i overlevelse efter 30 dage i forhold til svær tilskadekomst ved eksempelvis ulykker.  Også overlevelse efter operation af bugspytkirtlen er på højeste niveau - 85 % er i live ét år efter operationen. På levertransplantationsområdet er overlevelse efter ét år i 2011 noget lavere end europæisk gennemsnit – 74 % vs. 90 %. Jannik Hilsted erkender, at offentliggørelsen af resultaterne også vil udstille de områder, hvor Rigshospitalet gør det mindre godt end de bedste.  

- På Rigshospitalet er vi også i en international målestok rigtigt godt med og på nogle områder førende, men der er også områder, hvor vi skal være bedre. Sådan er det, når vi ønsker at matche de bedste i verden. Vi vil gerne vurderes på fakta om kernekvalitet, siger den lægelige direktør.

Med offentliggørelsen af behandlingsresultater følger Rigshospitalet tendensen fra anerkendte hospitaler som Mayo Clinic i USA og S:t Görans Sjukhus i Stockholm. Her har deklarationerne ført til øget fokus på kernekvalitet også på selve hospitalet – foruden at behandlingsresultaterne har vist sig at have stor betydning for patienternes valg af behandlingssted.  


Yderligere oplysninger

Lægelig direktør Jannik Hilsted via kommunikationschef Marianne Uldall, tlf: 35 45 53 27.    

Politiken bringer i dag Rigshospitalets debatindlæg om emnet. Læs den uforkortede version her.


Redaktør