Olaf Paulson får pris fra Mayo Clinic

Særlige begivenheder: Professor Olaf Paulson har fået tildelt Mayo Clinic Award. Han fortæller om sin egen tid på amerikanske Mayo Clinic, hvor uddannelse kombineret med diskussion af de nyeste forskningsresultater var i højsædet.

​​

Professor Olaf Paulson fra Neurobiologisk Forskningsenhed er blandt de tre internationale forskere, der i år har modtaget Mayo Clinic Distinguished Alumni Award 2013.

Bedside-undervisning noget særligt

Olaf Paulson var ansat som reservelæge på Mayo Clinic i 1972-73, hvor han fik en del af sin kliniske uddannelse i neurologi. Et af de vigtigste led i uddannelsen på Mayo Clinic var, ifølge Olaf Paulson, bedside-undervisningen.

”Mayo Klinikkens bedside-undervisning var noget særligt. Som reservelæge var du altid med, når patienterne blev gennemgået af en overlæge, almindeligvis var der tre til fire reservelæger med ved en stuegang. Det betød, at jeg deltog i diskussionen af patienterne og deres diagnose. For mig var det en fornøjelse med den øgede superversion og muligheden for de mange faglige diskussioner,” siger Olaf Paulson.

Han fortæller, at forventningen til kvalitet og grundighed ved diagnosticeringen af patienterne var meget høj:

”Det blev påtalt, at jeg en dag havde skrevet journal på fem patienter. For så kunne gennemgangen ikke have været grundig nok, eller jeg burde have brugt noget af min tid på biblioteket med at slå efter.”

Mayo-tankegangen med hjem

Da Olaf Paulson efterfølgende blev klinikchef på Rigshospitalet i 1979 tog han tankegangen om større integration mellem uddannelse og forskning med sig fra Mayo Clinic.

”Vi kunne ikke fuldstændig kopirere uddannelsesforløbet på Mayo Clinic, fordi strukturen er anderledes her i Danmark, men jeg tog mange af idéerne med og var med til at skabe en klinik med fokus på uddannelse kombineret med forskning og fokus på mere enkle patientforløb, hvor patienterne blev undersøgt af færre læger, ”siger han.

Prisen fra Mayo Clinic gives til forskere, der har opnået stor national – og ofte også international – anerkendelse for deres arbejde med medicinsk uddannelse, forskning, klinisk praksis eller administration, og som desuden har publiceret i velansete videnskabelige tidsskrifter og har været ledende indenfor deres felt.


Redaktør