Ph.D.-forsvar: Kirsten Kiær Ahring

Kirsten Kiær Ahring forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen: "Casein Glycomacropeptide as nutritional supplement for patients with Phenylketonuria"

Tidspunkt Ikon
Dato: 20-05-2019
Tid: 15:00
$Resources:Resource,alt_meeting_place;

​Kennedy Centret, Gamle Landevej 7, Glostrup

Tilmelding

​Ingen tilmelding

​Ny forskning dokumenterer effekten af Casein Glycomacropeptide (CGMP) som et anvendeligt protein tilskud til behandling af patienter med Phenylketonuri (PKU). 

PKU er en medfødt, arvelig stofskiftesygdom med forhøjet phenylalanin (Phe) i blodet som følge af total fravær af eller væsentlig mangel på enzymet phenylalaninhydroxylase (PAH). Dette medfører hel eller delvis manglende omsætning af Phe til tyrosin (Tyr). Uden behandling resulterer dette i alvorlig mental retardering, microcephali, epilepsi og adfærdsmæssige problemer, forårsaget af forøget cerebral koncentration af Phe og/eller lave cerebrale koncentrationer af andre aminosyrer (AA). 

Behandling af PKU består primært i at kontrollere og begrænse indtag af Phe fra fødevarer, suppleret med lavprotein (LP) diæt og en blanding af frie syntetiske (FS) AA (FSAA). CGMP er et naturligt peptid, som frigives i valle under ostefremstilling ved indvirkning af enzymet chymosin. CGMP indeholder ikke Phe i sin rene form og er derfor ernæringsmæssigt egnet som supplement til patienter med PKU, når CGMP suppleres med tilstrækkelig mængde Large Neutral Amino Acids (LNAA. Hovedformålet med dette translationelle studie, som danner grundlag for denne afhandling, var at undersøge effekten af CGMP i forhold til FSAA i både mus og mennesker.


Redaktør