Kulturnatten 2018

​Rigshospitalet byder traditionen tro velkommen til Kulturnatten. Se det spændende program.
Tidspunkt Ikon
Dato: 12-10-2018
Tid: 17:00 - 23:00
$Resources:Resource,alt_meeting_place;

Forhallen, Rigshospitalet - Blegdamsvej​

Tilmelding

Ingen tilmelding - Kulturpas kræves​


Alle aktiviteter finder sted – eller udgår – fra Rigshospitalets Forhal.

Kulturpas

OBS! Kulturpas er nødvendig for at kunne deltage i rundvisninger og rundture. Alle rundvisninger og rundture udgår fra forhallen – ud fra den enkelte stand. Kulturpas kan købes i Rigshospitalets forhal i ”7-Eleven” – også på Kulturnatten.

Program for Kulturnatten 2018


En tur til helikopterlandingspladsen?

Har du Kulturpas, og er du over 18 år, har du chance for at vinde et besøg på helikopterlandingspladsen. Find ud af hvordan, når du møder op på Rigshospitalet ved Hovedindgangen i Forhallen.

Hold af maks. 15 personer. Første tur kl.19.15, herefter hver time kl. 20.15, kl. 21.15 og kl. 22.15. Sidste tur kl. 22.30. Rigshospitalet tager forbehold for aflysning ved beflyvning af Helikopterlandingspladsen. 

Arrangør: Kommunikation og PresseRigets allermindste børn

Prøv at passe en meget lille patient i kuvøse. Kom helt tæt på avanceret behandling af for tidligt fødte børn – kølebehandling, respirator og overvågning af en "patient," der har haft iltmangel under fødslen.

Babylancen kommer også forbi, så du kan møde vores transporthold, der står klar til at hente børn i hele landet døgnet rundt.

Du kan møde vores dedikerede forskere og neonatalsygeplejersker og høre, hvordan vi plejer det lille barn ud fra udviklingstrin og familiens behov.

Arrangør: Neonatalklinikken Fysisk aktivitet som medicin – det virker!

Hvor farligt er det for din sundhed at være fysisk inaktiv? Og hvad ved forskerne i dag om træning som behandling mod kroniske sygdomme?

Kom og test din viden om ”Fysisk aktivitet som medicin” – tip en 13’er og få svarene. Deltager du i quizzen, er du også med i lodtrækningen om Bente Klarlund Pedersens nye bog ”Gå-bogen”. Du kan også få undersøgt, hvad der sker med dit blodsukker, når du drikker en cola – og hvor på skalaen din fedtprocent og dit taljemål ligger i forhold til anbefalingerne. Til sidst kan du få gode råd til, hvordan du kan få mere fysisk aktivitet ind i din hverdag.

Brevkassen 

Fra kl. 17-18 kan du møde Professor Bente Klarlund Pedersen i en åben brevkasse, hvor hun sidder klar til at svare på lige netop dine sundhedsspørgsmål.

Bemærk: Standen er åben fra kl. 17-20. 

Arrangør: Trygfondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) - RigshospitaletDNA detektiv for en aften

Løs genetiske koder. Fang DNA i dit spyt. Få styr på din familie – tegn dit stamtræ. Og snus dig frem til en diagnose. 

Prøv dine evner som DNA-detektiv sammen med læger, bioanalytikere, molekylærbiologer og genetiske vejledere fra Klinisk Genetisk Klinik. På posterne kan du bl.a. prøve kræfter med at finde ændringer (mutationer) i DNA, konstruere DNA- molekyler med saks og papir - eller måske af slik? Eller gå i ”i laboratoriet” og se, om du kan få øje på dit eget DNA i spyt! Og hvis du tør, kan du forsøge at lugte dig frem til den rigtige diagnose ud fra fire urinprøver - hver med sin særlige lugt. 

Arrangør: Klinisk Genetisk Afdeling, Diagnostisk CenterBørneRiget

Få en forsmag på BørneRiget – fremtidens hospital til børn, unge og fødende, der åbner på Rigshospitalet i 2024. 

  • Mød ’Mit følgedyr’ – en stressreducerende bamse, der hjælper børn igennem svære behandlinger.

  • Prøv et VR-spil, designet til børn og unge, der skal have taget en blodprøve – og oplev fremtidens børnehospital med VR-briller. 

  • Giv dit bud på indretning af vinterhaverne i BørneRiget med legoklodser.

Kom og hør om det hele og prøv kræfter med de forskellige tiltag, der er noget helt særligt for BørneRiget i forhold til andre hospitaler i Danmark og udlandet. 

Arrangør: BørneRigets projektledelse, RigshospitaletGenomsekventering: Hvad kan vi læse fra dit DNA?

Center for Genomisk Medicin byder velkommen til et unikt indblik menneskets arvemasse og genom-sekventering, en banebrydende teknik, der bl.a. kan bruges til at finde diagnoser på patienter med sjældne sygdomme. Kom og prøv, hvordan DNA hænger sammen!

  • Byg dit eget slik-DNA og forstå, hvordan genom-sekventering fungerer.
  • Vi giver en rundtur i laboratoriet og fremviser de avancerede maskiner, som bruges til at læse DNA fra patienter.
  • Du bliver klogere på, hvordan vores detektivarbejde ser ud, og til sidst kan du teste dig selv i en quiz og vinde spændende præmier.

Rundvisning hver halve time – op til 20 deltager per rundvisning. Egnet for alle fra 6 år.

Arrangør: Center for Genomisk Medicin, Diagnostisk CenterBehandling i respirator - hvorfor og hvordan?

Både børn, unge og voksne kan have brug for behandling i en respirator - på hospital og også i hjemmet. Hør om respiratorbehandling – og om hvorfor og hvordan. Se maskinerne, prøv maskerne og oplev ”Blæset”! 

Hold på 6-8 personer, både voksne og børn. Holdstart 1 gang i timen, første gang kl. 17.15. Sidste hold starter kl. 22.15. 

Arrangør: RespirationsCenter Øst (RCØ)Leg hospital! For børn fra 5 - 10 år

Her kan du lege, at du behandler en patient, og der er en ”rigtig” sygeplejerske, der kan hjælpe dig. 

Du kan også besøge Sminketeatret og få malet et sejt ar på din arm eller blive forvandlet til en smuk sommerfugl. Eller du kan spille forskellige spil og løse opgaver om kroppen eller lave et fint postkort med Rigshospitalet på. En sjov og lærerig aften. 

Åbent arrangement for børn fra 5 - 10 år, deres forældre og/eller bedsteforældre fra kl. 17-20 i Patientbiblioteket i Forhallen. 

Arrangør: Patientbiblioteket og BørneUngeProgrammetKræftværket – et fællesrum for unge med kræft

Unge med kræft åbner dørene til Kræftværket: SPØRG OS OM ALT!

Bliv klogere på, hvordan det er at være ung kræft. Hvad sker der med kroppen? Hvad med vennerne? Kræft og kærlighed? 

Arrangementet afvikles én gang i Kulturnatten – fra kl. 19-20 (begrænset deltagerantal). 

Mødested: Kræftværket, Opgang 5 på 5. sal. Tilmelding nødvendig over mail. Reserver plads og billet senest d. 12. oktober via mail til ungekoordinator maiken.hjerming@regionh.dk

Arrangør: Kræftværket på RigshospitaletPatologiafdelingen har svaret

Du har måske selv haft kræft, eller kender en der har – før eller siden kommer størstedelen af alle danskere til at stifte bekendtskab med sygdommen. Så kom og se, hvordan arbejdet i et af de vigtigste specialer i kræftudredning finder sted. Se og hør, hvordan Patologiafdelingen undersøger prøver af celler og væv, for at finde svar på, om fx en svulst er god- eller ondartet. Og bliv klogere på, hvorfor man som patient nogle gange skal ”vente på svar”. 

På kulturnatten har besøgende mulighed for at kigge med i mikroskop på væv og se, hvor stor forskellen er på rask og syg. Se de ansatte lave nogle af de undersøgelser, som anvendes, når de undersøger væv for kræftsvulst - og har du lyst, får du mulighed for at røre ved en lever, en nyre eller et hjerte fra et dyr.

Rundvisninger hver halve time. Maks 15 personer pr. hold. Varighed ca. 40 minutter. Første rundvisning kl. 18 – sidste rundvisning begynder kl. 21. 

Arrangør: Patologiafdelingen, Diagnostisk Center


HR Berg Crew

Ungecaféen i Forhallen. Deltag i spil, lege m.m. og smag på alkoholfri drinks - og prøv din viden om Ungecaféen HR BERG og HR BERG Crew i en konkurrence, hvor du kan vinde præmier. 

Arrangør: HR BERG Crew – HR BERG er et samarbejde mellem Ungdomsmedicinsk Videncenter og frivillige fra Ungdommens Røde Kors.Kig ind i døgnrytme-lysboksen

Hvad betyder den biologiske døgnrytme, og hvad er døgnrytmelys? Kom og hør, hvilken indflydelse lyset har på vores krops døgnrytme, og hvilken forskning der er lavet i døgnrytmelys.

Du kan prøve vores døgnrytme-lysboks, hvor du kan opleve døgnets lysudvikling og få forklaringen på, hvad det betyder for dit helbred.

Arrangør: Enhed for klinisk apopleksiforskning, Neurologisk KlinikErnæringsterapi - når appetit ikke er nok

  • Hvorfor er ernæring vigtig i forbindelse med et sygdomsforløb?

  • Hvordan kan man få nok at spise, når man overhovedet ikke er sulten?

  • Hvor gemmer proteiner sig henne i maden? - og hvor mange man egentligt har brug for i forbindelse med sygdom? - og hvad med kalorier, fedt og kulhydrater?  

  • Hvad har et godt håndtryk med ernæring at gøre? Få målt, hvor godt dit håndtryk er!

Deltag i konkurrencen ved Ernæringsenhedens stand, hvor du kan teste din viden – og måske også være heldig at vinde lidt kalorier.   

Arrangør: ErnæringsenhedenTraumepatienten på Rigshospitalet

Hvordan modtager man en svært tilskadekommen patient? Prøv selv - og se vores grej!

”Hvordan behandler man de vigtigste skader først?” Få en introduktion på 5 minutter til traumemodtagelse og få en rundvisning på traumestue, indrettet i Nødhospitalet. Se forskelligt udstyr til undersøgelse og behandling fx spineboard, narkoseapparat med monitor, Belmont blodmølle m.m. En deltager bliver spændt fast på et spineboard, og et traumeteam simulerer modtagelse og demonstrerer teamwork og kommunikation. Mulighed for spørgsmål. 

Oplev Akutlægebilen og se, hvordan vi kan tilbyde patienten den mest avancerede lægebehandling helt fremme på skadestedet.

Hold på ca. 20 deltagere. Varighed ca. 45 min. – kortere, hvis der meldes akut aktivitet til TraumeCentret. Rundvisning kræver billet med tidspunkt for rundvisning. Billetter udleveres ved standen i Forhallen. Første rundvisning er kl. 17.45 -18.30, herefter kl. 18.30-19.15. Igen kl. 19.45-20.30. Sidste rundvisning er kl. 20.30-21.15. 

Arrangør: TraumeCentret og Anæstesi- & Operationsklinikken, HovedOrtoCentretOrgandonation – spørg og få svar

Hvad det vil sige at være hjernedød? Se, hvordan undersøgelse for hjernedød foregår. Få fakta og mere at vide om organdonation i Danmark. Stil spørgsmål og få svar fra sygeplejersker og læger. 

Arrangør: Neurokirurgisk klinikSmag på kulturen - dejlig mad fra Riget

Få gratis smagsprøver på Rigshospitalets dejlige mad: Hjemmelavet falafel med nordisk tzatziki – egenproduceret, økologisk og helt fra bunden.

Du kan også købe kaffe, pølsehorn og Kulturnat-kage ved Kaffecyklen.

Arrangør: Enhed for Mad og Drikke, ServicecentretDe rene aktiviteter - prøv selv

Prøv Rigets nye robot-gulvvaskemaskine og tag testen: Er du god til håndhygiejne? 

Arrangør: Servicecentret


Sterile instrumenter til tiden - og for fremtiden

Få indblik i moderne, sterile genbehandlingsmetoder samt medarbejderens hverdag. 

Se og rør ved operationsinstrumenter. Vi har kirurgiske arbejdsredskaber fra flere specialer med på standen. Prøv at forsegle en pose til sterile instrumenter ved hjælp af vores specielle forseglingsapparat.

Hør om den første automatiserede sterilcentral i verden, med robotter og den nyeste teknologi. Følg med i operationsinstrumentets vej fra operationsbestilling til steril genbehandling.

Arrangør: De fælles regionale sterilcentraler, Region HovedstadenKør en tur med Personaletoget

Kør med i Rigets personaletog i de kilometerlange underjordiske gange. En togtur varer ca. 20 min. Hold på ca. 10 deltagere. Første togtur kl. 17.15 - herefter ca. hver halve time. 

Arrangør: ServicecentretBesøg Trykkammeret

I Rigshospitalets trykkammer behandles en række forskellige sygdomme, bl.a. dykkersyge, kulilteforgiftning, kroniske sår, stråleskader, pludseligt høretab og akutte infektioner. 
Kom en tur ned i trykkammeret, mød personalet og hør nyt om forskningen. 

Arrangør: Anæstesi- og Operationsklinikken, HovedOrtoCentret.

Redaktør