Kulturnatten 2017

​​Rigshospitalet byder traditionen tro velkommen til Kulturnatten. Se det spændende program.
Tidspunkt Ikon
Dato: 13-10-2017
Tid: 17:00 - 23:00
$Resources:Resource,alt_meeting_place;
​Forhallen, ​Rigshospitalet - Blegdamsvej
Tilmelding
​​Ingen tilmelding - Kulturpas kræves
Alle aktiviteter finder sted – eller udgår – fra Rigshospitalets Forhal.

Kulturpas

OBS Kulturpas er nødvendig for at kunne deltage i rundvisninger og rundture. Alle rundvisninger og rundture udgår fra Forhallen – ud fra den enkelte stand.  Kulturpas kan købes Rigshospitalets forhal i ”Seven Eleven” – også på Kulturnatten.

Program for Kulturnatten 2017

En tur til helikopterlandingspladsen?
Har du Kulturpas, og er du over 18 år, har du chance for at vinde et besøg på helikopterlandingspladsen. Find ud af hvordan, når du møder op på Rigshospitalet ved Hovedindgangen i Forhallen.

Hold af maks. 15 personer. Første tur kl.19.15, herefter hver time kl. 20.15, kl. 21.15 og kl. 22.15. Sidste tur kl. 22.30. Rigshospitalet tager forbehold for aflysning ved beflyvning af Helikopterlandingspladsen.

Arrangør: Kommunikation og Presse
Bag masker og lukkede døre
Oplev en operation, hvor ”patienten” ligger på operationslejet og bliver opereret af en ortopædkirurg. Du kommer ind midt i operationen og får et indblik i livet på operationsstuen.

En frivillig får kittel, maske og operationshue på og skal assistere kirurgen, og personalet på operationsstuen fortæller om deres arbejde, og hvad det betyder for, at operationen kan gennemføres. Du kan både se og røre ved instrumenter og implantater.

Oplev tre forskellige operationsforløb
På tre forskellige operationsstuer står anæstesi- og operationssygeplejersker klar til at vise tre simulerede operationsforløb i et autentisk ”set up”. Hør, hvordan tre forskellige, højt specialiserede operationer forløber - fra start til slut. De tre operationstuer bruges til operationer, som er højt specialiserede landsdelsfunktioner: Leje 5: Brandsårsstue. Leje 2: Læbe og ganespalte stue. Leje 6: Ortopædistue.

Hold på maks. 15 personer, børn er også velkomne. Nye hold hver halve time.

Arrangør: Anæstesi- og Operationsklinikken, HovedOrtoCentret
Fysisk aktivitet som medicin – det virker!
Hvor farligt er det for din sundhed at være fysisk inaktiv? Og hvad ved forskerne i dag om træning som behandling mod kroniske sygdomme?

Test din viden om ”Fysisk Aktivitet som Medicin” ved at tippe en 13’er og få svarene hos Trygfondens Center for Aktiv Sundhed. Her kan du også få undersøgt, hvad der sker med dit blodsukker, når du drikker en cola - og hvor på skalaen din kondition, fedtprocent og dit taljemål ligger i forhold til anbefalingerne!

Kl. 19.00 kan du deltage i en sjov quiz om sundhedsmyter med Professor Bente Klarlund Pedersen og leder af Center for aktiv Sundhed og måske være heldig at vinde bogen ”100 myter om motion og vægttab”. Så er du tørstig, konkurrence-minded og nysgerrig både på din egen sundhed og på, hvad forskerne ved om fysisk aktivitet i forhold til sundhed og sygdom, så kig forbi standen hos Center for Aktiv Sundhed i Forhallen på Rigshospitalet.

Arrangør: Trygfondens Center for Aktiv Sundhed (CFAS) - Rigshospitalet
DNA detektiv for en aften
Løs genetiske koder. Fang DNA i dit spyt. Få styr på din familie – tegn dit stamtræ. Og snus dig frem til en diagnose.

Prøv dine evner som DNA-detektiv sammen med læger, bioanalytikere, molekylærbiologer og genetiske vejledere fra Klinisk Genetisk Klinik. På posterne kan du bl.a. prøve kræfter med at finde ændringer (mutationer) i DNA, konstruere DNA- molekyler med saks og papir - eller måske af slik? Eller gå i ”i laboratoriet” og se, om du kan få øje på dit eget DNA i spyt! Og hvis du tør, kan du forsøge at lugte dig frem til den rigtige diagnose ud fra fire urinprøver - hver med sin særlige lugt.

Arrangør: Klinisk Genetisk Afdeling, Diagnostisk Center
Det blodige laboratorium
Hvor nysgerrig er du? Se og hør om laboratoriets håndværk, om blod og celler - og om apparatur, maskiner og robotter og om, hvordan man synliggør blodets celler.

Prøv selv at stikke i vores prøvearm – og se en blodprøvetagningsvogn og få svar på, hvorfor der er så mange forskellige rør og kanyler.

Og har du lyst til at høre om, hvordan du bliver bioanalytiker, så klarer vi også det.

Kom og se, hvad Klinisk Biokemisk Afdeling laver ”med alt det blod”. Rundvisning i hold på maks.15 personer, varighed ca. 30 minutter. Første rundvisning kl. 17.30. Sidste rundvisning starter kl.. 22.30.

Arrangør: Klinisk Biokemisk Afdeling, Diagnostisk Center
Behandling i respirator - hvorfor og hvordan?
Både børn, unge og voksne kan have brug for behandling i en respirator - på hospital og også i hjemmet. Hør om respiratorbehandling – og om hvorfor og hvordan. Se maskinerne, prøv maskerne og oplev ”Blæset”!

Hold på 6-8 personer, både voksne og børn. Holdstart 1 gang i timen, første gang kl. 17.15. Sidste hold starter kl. 22.15.

Arrangør: RespirationsCenter Øst (RCØ)
Leg hospital! For børn fra 5 - 10 år
Her kan du lege, at du behandler en patient, og der er en ”rigtig” sygeplejerske, der kan hjælpe dig.

Du kan også besøge Sminketeatret og få malet et sejt ar på din arm eller blive forvandlet til en smuk sommerfugl. Eller du kan spille forskellige spil og løse opgaver om kroppen eller lave et fint postkort med Rigshospitalet på. En sjov og lærerig aften.

Åbent arrangement for børn fra 5 - 10 år, deres forældre og/eller bedsteforældre fra kl. 17-20 i Patientbiblioteket i Forhallen.

Arrangør: Patientbiblioteket og BørneUngeProgrammet
Kræftværket – et fællesrum for unge med kræft
Kræftværket åbner dørene for alle, der vil blive klogere på, hvordan det er at være ung kræftpatient. Kom til paneldebat med fokus på ungdomsliv og kræft. Hvad sker der med kroppen? Hvilken betydning får det i forhold til ens venner? Kræft og kærlighed? Tabuer!

Arrangementet afvikles én gang i Kulturnatten som en paneldebat fra kl. 19 til kl. 20.30, og der er plads til 30 deltagere (begrænset deltagerantal).

Mødested: Kræftværket, Opgang 5 på 5. sal. Tilmelding nødvendig over mail. Reserver plads og billet senest d. 12. oktober via mail til ungekoordinator maiken.hjerming@regionh.dk

Arrangør: Kræftværket på Rigshospitalet
Patologerne har svaret
Er det kræft? Se og hør, hvordan patologerne undersøger prøver af celler og væv for at finde svar på, om fx en svulst er god- eller ondartet. Og bliv klogere på, hvorfor patienten nogle gange skal ”vente på svar”.

Kig med i mikroskop på væv og celler fra dyr, som ligner væv og celler fra mennesker. Og har du lyst, får du mulighed for at røre ved en lever eller et hjerte fra en gris - og lave de undersøgelser, som patologerne bruger, når de undersøger celler i en kræftsvulst.

Rundvisninger hver halve time. Maks 20 personer pr. hold. Varighed ca. 40 minutter. Første rundvisning kl. 18 – sidste rundvisning starter kl. 21.

Arrangør: Patologiafdelingen, Diagnostisk Center
HR Berg Crew
Ungecaféen i Forhallen. Deltag i spil, lege m.m. og smag på alkoholfri drinks - og prøv din viden om Ungecaféen HR BERG og HR BERG Crew i en konkurrence, hvor du kan vinde præmier.

Arrangør: HR BERG Crew – HR BERG er et samarbejde mellem Ungdomsmedicinsk Videncenter og frivillige fra Ungdommens Røde Kors.
Unge hjerner
Hvem og hvad er Unge Hjerner? Kom og hør - og få en snak. Mød en ung hjerne – og se, hvad ”Unge Hjerner” bl.a. har arbejdet med - og test din generelle viden om hjernen i en quiz.

Arrangør: Projekt ”Styrket indsats for unge med erhvervet hjerneskade” Rigshospitalet - Glostrup.
Pas på nyrerne!
Få målt dit blodtryk og blodsukker og hør om, hvordan forhøjet blodtryk og blodsukker kan påvirke udvikling af nyresygdom.

Hør om dialysebehandling, og se hvordan behandlingen fungerer på hospitalet og hjemme.

Hør om transplantation og nyredonation.

Arrangør: Nefrologisk klinik
Besøg Røntgenriget
Kom og besøg nogle af hospitalets bedste billeddetektiver. Vidste du, at vi kan lave billeder af kroppen på mange forskellige måder - med magnetisme, lyd og røntgenstråler?

Vi bruger en meget stor magnet til at sætte kroppen i svingninger, så vi kan lave MR billeder. På samme måde som flagermus og delfiner taler sammen, kan vi lave levende billeder af kroppen med ultralyd. Men vi kan også bruge røntgenstråler i en CT skanner eller med et røntgenapparat til f.eks. at se om du har brækket din finger.

Quiz
Kom og se, om du er ligeså god som vores detektiver til at regne den ud i vores quiz – én gang i timen trækker vi lod om en præmie.

Rundvisning
Vil du se, hvordan en CT-skanner fungerer, og hvor hurtigt den kan danne flere hundrede billeder? Og hvordan en blodprop i hjernen kan fjernes gennem et lille hul i lysken – oplev det og meget mere i den avancerede operationsstue med gennemlysning.

Rundvisning to gange i timen. Første hold kl. 17.30. Max 15 personer pr. hold.

Mød forskerne: Hør kort om aktuelle forskningsprojekter
  • Radiologisk klinik har i tæt samarbejde med Hjertecentret, indtil nu gennemført ca. 10.000 hjerte-CT-skanninger som en del af den store Herlev-Østerbro borgerundersøgelse
  • CT-perfusion af kræft/cancerpatienter – hvordan er blodgennemstrømningen før og efter en kemoterapibehandling 

Arrangør: Radiograferne. Radiologisk Klinik
Organdonation – spørg og få svar
Hvad det vil sige at være hjernedød? Se, hvordan undersøgelse for hjernedød foregår. Få fakta og mere at vide om organdonation i Danmark. Stil spørgsmål og få svar fra sygeplejersker og læger.

Arrangør: Neurokirurgisk klinik
Riget byder på Kulturnatssuppe
Gør Kulturnatten dig sulten? Heldigvis står Centralkøkkenet klar med en lækker, varm Kulturnatssuppe med økologisk brød fra Rigets eget bageri - lige inden for Hovedindgangen. Og smager suppen dig, kan du tage opskriften med dig hjem.

Arrangør: Enhed for mad og Drikke, Servicecentret
De rene aktiviteter - prøv- selv
Er der rent nok på patientstuen? Prøv selv at lave en rengøringskontrol i en patientstue på ca. 3x3 m. Og hvad med dig selv - og dine hænder? Test din egen håndhygiejne lige på stedet!

Test også instrumenter til operation og find 5 fejl. Prøv også sterilassistenternes arbejde med at klargøre instrumenter til operation. Du kan måske finde en fejl?

Arrangør: Servicecentret
Kør en tur med Personaletoget
Kør med i Rigets personaletog i de kilometerlange underjordiske gange. En togtur varer ca. 20 min. Hold på ca. 10 deltagere. Første togtur kl. 17.15 - herefter ca. hver halve time.

Arrangør: Servicecentret
Redaktør