Robotter giver færre håndteringer og længere sterilitetslevetid

Som verdens første fuldautomatiserede sterilcentral, bliver Rigshospitalets Sterilcentral en effektiv og arbejdsmiljørigtig arbejdsplads. De tunge løft bliver erstattet af robotter og transportbånd.
I det øjeblik at de kirurgiske instrumenter ankommer til sterilcentralen fra operationsafdelingerne, og indtil hver instrumentbakke er pakket og steriliseret, så understøttes hele processen af robotter og transportbånd.

Dvs. at robotterne og transportbåndene, udfører de fysiske løft i forbindelse med. f.eks. udpakning og pakning af transportvogne, samt fremføring af containere med kirurgiske instrumenter til vaksemaskiner og autoklaver.

Samtidig får sterilcentralen et lagersystem, som automatisk kan sætte de kirurgiske containere på lager, og ligeledes pakke transportvogne med de ønskede kirurgiske instrumenter.

Formålet er at begrænse antallet af håndteringer så meget som muligt. Dermed undgår man arbejdsskader hos medarbejderne, samtidig med at man hæver sterilitetslevetiden.

Hvad er sterilitetslevetid?

Sterilitetslevetiden, afgør hvor længe der må gå efter et instrument er blevet steriliseret, og indtil en ny sterilisering er påkrævet.

Når man vurderer sterilitetslevetid, så er det hændelsesrelateret. Dvs. hvor mange gange mennesker har haft instrumenterne i hænderne.

Automatiseringen i sterilcentralen medfører, at der kommer meget få håndteringer, hvorved man bedre kan sikre steriliteten. Dermed bliver der færre hænder, der rører ved instrumenterne og bakkerne.

Samtidig har man, som en ekstra sikkerhed, besluttet at instrumenterne kører i instrumentcontainere, frem for det porøse papir, som man tidligere har pakket instrumenterne i.Redaktør