Nyt digitalt spilunivers skal gøre indlagte børn og unge 'monster aktive'

En bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 3.567.000 kr. betyder, at BørneRiget nu kan udvikle et digitalt spilunivers til langtidsindlagte børn og unge, hvor de bl.a. kan gro og lege med virtuelle monsterplanter. Donationen sikrer også forsking i effekten af den digitale leg.

Vent...


​Fra venstre: Jette Led Sørensen, overlæge og professor, Kikko Henriksen, spiludvikler og projektleder og Line Klingen Gjærde, læge og postdoc har modtaget bevillingen til projektet på vegne af BørneRiget, Rigshospitalet

​På Rigshospitalet gror der monsterplanter! Men kun hvis flittige gartnere passer dem. Sådan lyder beskrivelsen af et nyt digitalt spilunivers til børn og unge på hospitalet. Universet skal få dem til at blive mere fysisk aktive i hverdagen på hospitalet og gøre det sjovere at være patient.

Kikko Henriksen, der er projektleder og spiludvikler på BørneRiget, Rigshospitalets nye hospitalsbyggeri til børn, unge og gravide, fortæller, at der har manglet digitale tilbud til patienterne:

- Det kan være svært for børn og unge at være indlagt på hospitalet, særligt i længere perioder. Mange bruger meget af tiden i sengen, også selvom de har energi til at deltage i fysiske aktiviteter. Og der har især manglet digitale tilbud, som gør det sjovere at komme ud af hospitalssengen og røre sig. Vi er derfor begejstrede for den generøse bevilling fra Novo Nordisk Fonden, som betyder at vi nu kan videreudvikle spiluniverset, som vi startede på i 2019 med støtte fra Kræftens Bekæmpelse, siger Kikko Henriksen, der er projektleder og spiludvikler på BørneRiget.

Spiluniverset bruger teknologien augmentet reality, hvor et digitalt lag bliver lagt ned over virkeligheden. I et af spillene, som bliver tilgængeligt via en app på telefonen eller tablet, får deltagerne deres egne monsterplanter, som de bl.a. kan fodre, og tage med på jagt efter overraskelser på hospitalsgangen. Spilleren kan også udstyre sine monsterplanter med alt fra samuraisværd til kulørte lamper, og mødes med andre indlagte patienter, venner og søskende for at teste planternes styrke og evner. De forskellige aktiviteter i spillet betyder, at patienterne kommer op ad sengen og bevæger sig, i det omfang sygdommen tillader det. . 

Forskning skal udbrede viden om leg og spil på hospitaler

Foruden udvikling af spiluniverset betyder donationen, at der nu også kan forskes i fysisk aktivitet gennem digital leg i mødet med børn og unge på hospitalet. 

- Vi ved meget lidt om, hvad fysisk aktivitet gennem for eksempel spil og andre lege betyder for kronisk syge og langtidsindlagte børn, om de for eksempel får bedre behandlingsresultater. Forskningen peger samtidig på, at det er vigtigt at starte med fysiske aktivitet allerede under indlæggelsen og motivere børn og unge til bevægelse. Gennem vores forskningsprojekt vil vi anvende validerede værktøjer til måling af fysisk aktivitet for at få mulighed for at vurdere effekten af fysisk aktivitet gennem blandt andet digitale spil og lege - både om de giver bedre behandlingsresultater, om det gør barnet og den unge mere tryg, og øger den fysiske aktivitet under indlæggelse, siger Jette Led Sørensen, overlæge og professor på BørneRiget og ansvarlig for forskningsprojektet.  Spiluniverset har endnu ikke fået et navn, men projektets samlede titel er DUOPLAY (Digital Universe of Play and Activity for Youth) 

Fakta om projektet DUOPLAY: 

  • Det digitale univers er målrettet patienter mellem 10-15 år, men andre aldersgrupper kan også få glæde af det.
  • Det udvikles med løbende inddragelse af børn og unge-patienter, familier og sundhedsfaglige personale fra hospitalet.
  • Projektet fik i 2019 2.5 millioner kr. af Kræftens Bekæmpelse, som gjorde det muligt at begynde projektet om at skabe gode digitale oplevelser til indlagte børn og unge.
  • Universet med spil implementeres i første omgang i en lille udgave på børnekræftafdelingen i starten af 2021. Herefter udvides universet med flere lege fokuseret på fysisk aktivitet og tilbydes til børne-unge afdelinger på Rigshospitalet i slutningen af 2021. 
  • Novo Nordisk Fonden har støtte projektet med 3.567.000 kr
  • DUOPLAY er led i udviklingen af BørneRiget, Rigshospitalets kommende hospitalsbyggeri til børn, unge og gravide, der åbner i 2025. Læs mere om BørneRiget.
Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor