Rigshospitalet gør det nemmere for virksomheder at pitche innovative sundhedsløsninger

Virksomheder og startups pitcher nu for første gang deres ideer til sundhedsløsninger til Rigshospitalet, der vil styrke dansk sundhedsinnovation gennem nyt match-værktøj. ”Fantastisk godt initiativ, som vi har manglet”, mener Healthcare Denmark.

Det bliver nu nemmere for klinikere og virksomheder i fællesskab at udvikle nye sundhedsløsninger til gavn for patienterne. Rigshospitalet lancerer for første gang et online pitch-værktøj, som skal matche klinikernes behov for teknologi med virksomhedernes konkrete løsninger og opfindelser.

- Formålet med pitch-formatet er at åbne Rigshospitalet op og at gøre samarbejdsprocessen mere transparent, så vi forhåbentlig kan få flere gode idéer fra forskere og virksomheder ind på hospitalerne uden at forstyrre klinikerne. Og hvis løsningen ikke afhjælper et konkret klinisk behov hos os, hjælper vi virksomhederne videre gennem vores nyetablerede nationale netværk af innovative hospitaler, siger innovationschef på Rigshospitalet, Henning Langberg.

Man kan pitche sit projekt ved at udfylde en simpel blanket på rigshospitalet.dk/innovation. Blanketten skal afdække, hvilke konkrete behov i det kliniske miljø opfindelsen udspringer fra og hvilken slags hjælp, der efterspørges fra Rigshospitalets Innovationsafdeling.

Dobbelt værdiskabelse  

Ifølge Rigshospitalets Innovationschef bringer match-værktøjet ikke blot værdi til de virksomheder og forskere, der får hjælp til at finde samarbejdspartnere fra hospitalerne, som de kan udvikle deres løsninger sammen med. Også hospitalerne får stort udbytte ordningen:

- Klinikerne har længe efterspurgt en kanal, hvor de får viden om det nyeste, der er på vej fra studerende eller startups - og gerne indenfor deres eget fagområde. Vi hjælper klinikerne med faktisk at kunne holde sig orienterede, for vores værktøj fungerer som en idébank, og samtidig er det et match-værktøj, hvor de gode idéer kan finde det, vi kalder et klinisk ejerskab, siger Henning Langberg.

En tiltrængt hjælpende hånd 

Indtil videre er der pitchet syv ideer gennem værktøjet. Initiativet henvender sig især til virksomheder, der arbejder inden for digital sundhed, effektivisering af sundhedsløsninger og medtech, men også til forskere, studerende og klinikere. 
Direktøren for organisationen Healthcare Denmark, Hans Erik Henriksen, mener, at der længe har været brug for, at vejen ind i det danske sundhedsvæsen bliver lettere at finde for eksterne samarbejdspartnere. Interesseorganisationen arbejder for at fremme international opmærksomhed om og investering i dansk sundhedsinnovation.

- Jeg synes, at det er et fantastisk godt initiativ, som vi virkelig har manglet indtil nu. Værktøjet rammer ind i et grundlæggende behov, vi har i Danmark, for at få relevant innovation og nytænkning bragt frem i en praktisk kontekst, og den mur, der godt kan være mellem sundhedsvæsnet, forskere og virksomheder, bliver brudt, siger Hans Erik Henriksen.

Healthchcare Denmarks chef uddyber: 

- Der er jo rigtig mange dygtige it- og universitetsfolk, forskere og opstartsvirksomheder, der har evnen til at lave noget breakthrough innovation i Danmark. Match-værktøjet skaber kæmpe værdi for det team, der har den gode innovationsløsning, men ikke forstår sig på, hvordan man sælger til det offentlige sundhedsvæsen, eller ikke ved hvem fra hospitalerne, der konkret kunne være interesseret i at samarbejde om deres projekt. Den slags aktører får en anden mulighed for at blive set nu, siger Hans Erik Henriksen.Redaktør