
Hvert år bliver 4,9 millioner børn født med skelen, hvilket kræver tidlig undersøgelse for at forebygge permanent synsnedsættelse - i værste fald blindhed. Særlig indadskelen kan være svært at undersøge, fordi det ”stærke” øje ser lige ud, og det skelende øje peger indad og “gemmer sig” mod næsen.
Et undersøgelsesteam på Rigshospitalet bestående af skelekirurg og øjenlæge Jon
Peiter Saunte og optiker Max Bonne stod ofte med en udfordring, når mindre børn skulle
undersøges. Børnene var utrygge, og derfor kunne de ikke sidde stille og ej heller holde øjnene stille i en sådan grad, at en undersøgelse kunne gennemføres tilfredsstillende.
I et samarbejde udviklede teamet ideen om at pacificere børnene med underholdning i form af en tegnefilm, samt gennem flere forsøg og test opstillinger, at dette skulle foregå via et periskop, hvilket muliggjorde at øjenlægen kunne undersøge øjet tæt på. Samtidig gav periskopet mulighed for at vinkle synsvinklen til tegnefilmen. Vinklingen drejer naturligt et indad skelende øje ud i normal stilling der muliggør en undersøgelse, der normalt ellers er meget besværlig og tidskrævende at gennemføre.
I samarbejde med COBIS Innovations, der dengang var en del af Region H, og et eksternt designteam samt et par produktionsingeniører blev prototypen omdannet til et salgbart produkt, SquintScope, som vist på billedet. Rapid prototyping gennem 3D printing muliggjorde et hurtigt forløb fra ide til produkt.
Med SquintScope er det derfor nu muligt at de fleste små børn - også dem med skelen - kan få foretaget en succesfuld og grundig øjenundersøgelse på få minutter. Dette sparer både barn, familien og lægen for tid og eventuelle ekstra konsultationer og generelt får alle en bedre oplevelse. Samtidig mindskes risikoen for at lægge de dårligst samarbejdende børn i narkose for at få gennemført øjenundersøgelsen.
SquintScope er patenteret, og forhandles i Danmark blandt andet af MMC Optical.