Smart kamera til børn

​Smart kamera sparer børn, der har svært ved at ligge stille, for fuld narkose. I stedet bruges innovationer indenfor billeddannelse til at observere barnet i MR-scanneren og forbedre de resulterende scanningsbilleder.

     
Foto: Mikkel Andreas Beck. 

Børn har typisk svært ved at ligge stille, og dette er især et problem under MR scanninger. Bevægelser gør nemlig scanningsbillederne slørede, hvilket kan resultere i upræcise diagnoser. I dag er man derfor nødt til at lægge børn helt op til 10-årsalderen i narkose for at sikre billedernes kvalitet.

Tracoline er en ny teknologi, der kan følge patientens bevægelser under en scanning. Sammen med specieludviklede MR sekvenser hjælper teknologien med at gøre scanningerne skarpere og dermed mere præcise, så man kan mindske antallet af narkoser til børn. Dette er især vigtigt ved et længerevarende sygdomsforløb som f.eks. kræft, hvor teknologien kan være med til at give barnet og familien et bedre sygdomsforløb.

Helt konkret skaber Tracoline en kort video ved brug af specialiseret teknologi og infrarødt lys, som efterfølgende sammen med specialudviklede MR-sekvenser kan lave præcise billede til diagnosticering. Billederne bliver taget på Rigshospitalet med brug af Tracoline og de nye sekvenser. Selve MR-sekvenserne blev udviklet i Boston, USA, ved A. A. Martinos Center af samarbejdspartnerne Andre van der Kouwe og Stephen Robert Frost.

Bag den tværfaglige løsning står Associate Professor Melanie Ganz fra Neurobiologisk Forskningsenhed og hendes kolleger på Rigshospitalet med støtte fra Elsass Fonden. Du kan læse mere om projektet her.

Redaktør