Q-ICG, Safer Surgery

​En ny målemetode, der ved brug af Infrarødt lys hjælper kiruger under operation og sikrer bedre heling for kræftpatienter.

 

​Hos mange kræftpatienter er det nødvendigt at fjerne det kræftramte væv ved en operation. Under operationen sys det sunde væv sammen igen. Her er det vigtigt at samlingen sker i den del af vævet med god blodgennemstrømning, da det ellers kan få alvorlige konsekvenser for patienten. Der er en risiko for at syningen kan briste, og det resulterer i et langt hospitalsophold med risiko for død og tilbagefald af kræft.

Den nyudviklede metode (q-ICG) gør det muligt for kirugerne objektivt at måle blodforsyningen i vævet med brug af kontrastvæske og infrarødt lys, som live under operationen lyser vævet op. Samtidig hjælper et specialudviklet software med visuelt at kvantificere, hvor god blodforsyningen er. Metoden er så effektiv, at kirurgiens novicer bliver løftet til ekspertniveau, viser ny forskning.

Teknologien er udviklet af klinikere og forskere fra Rigshospitalets Center for Kræft- og Organsygdomme i samarbejde med CAMES.

Redaktør