​​

Dosisplanlægning ved brystkræft

​Kunstig intelligens (AI) skal hjælpe med at forbedre strålebehandling af kræft.


Det kræver meget nøjagtig indtegning på scanningsbilleder af kræftpatienter at målrette strålebehandlingen. Dette gøres omhyggeligt for hver enkelt patient for at sikre, at kræftsvulsten rammes hårdt, men at de omkringliggende organer skånes. I dag vurderes hvert scanningsbillede manuelt. Arbejdet involverer på Rigshospitalet dagligt adskillige fuldtidsstillinger for radiografer, fysikere og læger og er meget tidskrævende. Dette resulterer aktuelt i en flaskehals, der begrænser mulighederne for yderligere at udvikle højpræcisionsbehandlingen. 

I et forskningsprojekt, finansieret af blandt andet Kræftens Bekæmpelse, er en gruppe forskere på Rigshospitalet med professor Ivan Richter Vogelius i spidsen i gang med at træne en kunstig intelligens (AI) til automatisk at indtegne kræftramt væv og omkringliggende organer. Formålet er at lære mere om sammenhængen mellem stråledosis til de enkelte strukturer, sygdomskontrol og bivirkninger. Som en udløber af dette projekt har forskerne udviklet en meget lovende algoritme, som løbende forbedres med feedback fra lægerne. Denne algoritme har store perspektiver for at blive overført fra forskning til klinik for derved både at frigøre ressourcer og sikre endnu mere præcise behandlinger i fremtiden.

Når algoritmen tages i brug i klinikken, vil den kunne spare tid for dosisplanlæggerne, som dermed får bedre mulighed for at håndtere flere patienter eller at tilpasse strålingen til de løbende ændringer, der opstår i den enkelte patient. Vi har allerede fantastisk hurtige forløb takket være kræftpakkerne, men AI-værktøjer som disse vil kunne muliggøre endnu hurtigere forløb for kræft som en akut sygdom.  Rigshospitalet er i gang med at implementere algoritmen. Samtidig undersøges i samarbejde med Rigshospitalets Innovationsafdeling, hvorvidt algoritmen med de rette regulatoriske godkendelser kan anvendes på patienter i hele verden og dermed spare andre hospitaler betydelige ressourcer, samt gøre moderne, komplekse behandlingsteknikker mere udbredte og gavne flere patienter.

Redaktør