Presseklip om vores forskning


  
  
19-09-2019Lægemiddel til sclerose virker på samme måde, om patienterne er over eller under 45 år (propatienter.dk 19-09)

Behandling med lægemidlet Mavenclad har god effekt hos patienter med attakvis multipel sclerose (RMS) uafhængigt af, om patienterne er over eller under 45 år, viser analyse, der blev præsenteret på neurologikongressen EAN i Oslo. 

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/nerver/2239-laegemiddel-virker-pa-samme-made-om-patienterne-er-over-eller-under-45-ar.html
18-09-2019Nyt lovende forsøg på at bremse Stargardts sygdom (blind.dk 18-09)

​Der findes ingen behandling for Stargardts sygdom, som er årsag til svind af nethinden hos børn og unge, men Rigshospitalet leder nu efter patienter, som vil afprøve et lægemiddel, som ser ud til at kunne bremse sygdommen. Interesserede patient skal omgående sætte sig i forbindelse med Rigshospitalets Øjenklinik.

Link til kilde: https://blind.dk/nyheder/nyt-lovende-forsoeg-paa-bremse-stargardts-sygdom
12-09-2019ADEM påvirker ikke børns karakterer, men søvn og humør (mstidsskrift.dk 12-09)

​ECTRIMS: Børn, der har haft akut dissemineret encephalomyelit (ADEM), har øget tendens til søvnproblemer og muligvis også depression, men præsterer tilsyneladende ikke ringere i skolen.

Link til kilde: https://mstidsskrift.dk/37-sygdom/382-adem-pavirker-ikke-borns-karakterer-men-sovn-og-humor.html
09-09-2019Ny forskning fokuserer på træningseffekt på lungekræfttumoren (onkologisktidsskrift.dk 09-09)

​WCLC: Der, hvor forskningens fokus især ligger lige nu inden for træning og kræft, er, hvad der sker inde i tumoren under træning, og om hvorvidt man med træning kan ændre på kemien i tumoren.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/lungekraeft/1259-ny-forskning-fokuserer-pa-traenings-effekt-pa-lungekraefttumoren.html
04-09-2019Forskning fra Rigshospitalet bidrager til ny ESC-guideline (medicinsktidsskrift.dk 04-09)

​ESC: Den ny guideline for kardiologisk lipidbehandling bygger i høj grad på viden fra forskere på Rigshospitalet i København.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2021-forskning-fra-rigshospitalet-bidrager-til-ny-esc-guideline.html
02-09-2019Hjertesvigt koster allerede dyrt to år før diagnose (medicinsktidsskrift.dk 02-09)

​Hjerteinsufficiens (HF) er både en stor byrde for den enkelte og for samfundet - ikke bare efter diagnosen men også i de to foregående år. Det viser en dansk registerundersøgelse fra Rigshospitalet (lavet i samarbejde med Vive), der mandag blev præsenteret af forskningsassistent Johan Skov Bundgaard, kardiologisk afdeling, Rigshospitalet, ved en såkaldt modereret poster på den europæiske hjertekongres, ESC, i Paris.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2006-hjertesvigt-koster-allerede-dyrt-to-ar-for-diagnose.html
27-08-2019Forskere vil forbedre overlevelsen og mindske senfølger ved vulvacancer (onkologisktidsskrift.dk 27-08)

​Et landsdækkende nyt forskningssamarbejde, der bliver det største nogensinde indenfor vulvacancer, skal hjælpe kvinder med vulvacancer til bedre overlevelse og færre senfølger.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/underlivskraeft/1240-forskere-vil-forbedre-overlevelsen-og-mindske-senfolger-ved-vulvacancer.html
13-08-2019Ny forskning skal give viden om bedste behandling af sjælden kræftform (cancer.dk 13-08)

​Kræft i de ydre kønsorganer – vulvacancer – er en sjælden kræftform. Men sygdommen er i stigning, især hos yngre kvinder. Gennem et nyt forskningsprojekt, der bliver det største nogensinde indenfor vulvacancer, håber forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet at hjælpe kvinder til bedre overlevelse og færre senfølger.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/ny-forskning-skal-give-viden-om-bedste-behandling-af-sjaelden-kraeftform/
05-08-2019Patienter med langt QT-syndrom skal være opmærksomme på, hvad de får udskrevet (hjerteforeningen.dk 05-08)

​Danskere med langt QT-syndrom får alt for ofte udskrevet en gruppe medicinpræparater, som kan forværre deres sygdom. Det viser ny forskning fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. ”Vigtigt at tale med sin læge, når man skal have medicin udskrevet”, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/08/patienter-med-langt-qt-syndrom-skal-vaere-opmaerksomme-paa-hvad-de-faar-udskrevet/
02-07-2019Sukkerstof i hjertet ser ud til at hjælpe med at regulere blodtryk (ku.dk 02-07)

​Ny forskning tyder på, at et særligt sukkerstof spiller en vigtig rolle i at regulere kroppens blodtryk. Det har forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet fundet ud af i et nyt studie med rotter. Opdagelsen kan have stort potentiale som medicin mod forhøjet blodtryk, mener forskerne bag.

Link til kilde: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/07/sukkerstof-i-hjertet-ser-ud-til-at-hjaelpe-med-at-regulere-blodtryk/
27-06-2019Nyt kæmpestudie af HPV-vaccine: Infektioner og celleforandringer fortsætter med at falde (videnskab.dk 27-06)

​Ny, stor gennemgang viser, at antallet af HPV-infektioner, kønsvorter og kræftfremkaldende celleforandringer fortsætter med at falde i lande med vaccinationsprogrammer.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/nyt-kaempestudie-af-hpv-vaccine-infektioner-og-celleforandringer-fortsaetter-med-at
13-06-2019Forsker skal undersøge, hvorfor flere brystkræftramte udvikler diabetes type 2 (propatienter.dk 13-06)

​Dansk forskerhold skal undersøge de skader, kemoterapien giver, i håb om at kunne forebygge følgesygdomme som f.eks. diabetes.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/diabetes/2180-forsker-skal-undersoge-hvorfor-flere-brystkraeftramte-udvikler-diabetes-type-2.html
07-06-2019Se video: Blodmåling i styrtdykkende fly skal hjælpe astronauter på vej til Mars (videnskab.dk 07-06)

Forskere tester et nyt helbredstjek til astronauter under en parabolflyvning i nul tyngdekraft. For at holde øje med astronauters helbred under en fremtidig Mars-mission afprøver forskere metode til at måle deres blodvolumen i vægtløshed.

Link til kilde: https://videnskab.dk/teknologi-innovation/se-video-blodmaaling-i-styrtdykkende-fly-skal-hjaelpe-astronauter-paa-vej-til
06-06-2019Prisbelønnet dansk forsker kan høre, hvad bakterier siger til hinanden om infektioner (medicinsktidsskrift.dk 06-06)

Nanofysiker og molekylærbiolog, Fatima AlZahra’a Alatraktchi, er godt på vej til at revolutionere diagnosticering af sygdomsbakterier i vores kroppe, i kraft af at hun kan måle og oversætte, hvad bakterier siger, når de snakker med hinanden.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/diagnostik/1897-prisbelonnet-dansk-forsker-kan-hore-hvad-bakterier-siger-til-hinanden-om-infektioner.html
05-06-2019Danske forskere: Kombinationsbehandling uden kemo lovende mod æggestokkræft (sundhedspolitisktidsskrift.dk 05-06)

​ASCO: Overlæge Mansoor Raza Mirza fra Rigshospitalet var udvalgt til at præsentere resultater for en ny, lovende kombinationsbehandling mod æggestokkræft på sessionen 'Best of ASCO' den store kræftkongres ASCO, der holdes i Chicago.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2217-danske-forskere-kombinationsbehandling-uden-kemo-lovende-mod-aeggestokkraeft.html
04-06-2019Prostatakræft øger risiko for depression markant (onkologisktidsskrift.dk 04-06)

​De første to år efter diagnosetidspunktet, har mænd med prostatakræft næsten tre gange så stor risiko for at få en depression. Det viser et nyt, dansk kohortestudie, som blev præsenteret på en postersession lørdag på ASCO. Resultatet understreger vigtigheden af at holde øje med depressive symptomer hos mænd med prostatakræft, siger læge Anne Sofie Friberg, der er studiets førsteforfatter.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/prostata/1167-prostatakraeft-oger-risiko-for-depression-markant.html
29-05-2019Svangerskabsforgiftning kan give hjertesygdom (29-05 hjerteforeningen.dk)

​Kvinder, som har haft svangerskabsforgiftning under deres graviditet, risikerer at blive hjertesyge senere hen i livet. Hvornår kvinderne oplever de første tegn på hjerte-kar-sygdom, og hvem der er i højest risiko, undersøger en dansk forsker på Rigshospitalet.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/05/svangerskabsforgiftning-kan-give-hjertesygdom/
29-05-2019Mirza udvalgt til at præsentere banebrydende forskning om ovariecancer (29-05 dagensmedicin.dk)

​Overlæge på Rigshospitalet Mansoor Raza Mirza er udvalgt som 'Best of ASCO'. Han glæder sig til at præsentere sit studie på kongressen, der ellers ikke byder på de største nyheder inden for gynækologisk kræft.

Link til kilde: https://dagensmedicin.dk/mirza-udvalgt-til-at-praesentere-banebrydende-forskning-om-ovariecancer/
16-05-2019Forskergruppe finder det første gen, der øger risikoen for at besvime (ku.dk 16-05)

​Det er ikke kun ydre faktorer, der bestemmer, om du besvimer eller ej. Dine gener spiller også ind. Det viser et forskerhold fra Københavns Universitet, Statens Serum Institut og Rigshospitalet i et nyt studie. Baseret på data fra mere end 400.000 personer har de fundet frem til det første gen, der disponerer for besvimelse.

Link til kilde: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/05/forskergruppe-finder-det-foerste-gen-der-oeger-risikoen-for-at-besvime/
29-04-2019Ny professor skal styrke behandlingen af kroniske lungesygdomme hos børn (medicinsktidsskrift.dk 29-04)

​Overlæge Kim G. Nielsen fra Dansk BørneLungeCenter, som er en del af BørneUngeKlinikken i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet., er udnævnt til professor i pædiatri og pædiatrisk pulmonologi. Han skal forske i kritiske lungesygdomme hos børn og unge.

Link til kilde: https://medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/lunger/1831-ny-professor-skal-styrke-behandlingen-af-kroniske-lungesygdomme-hos-born.html
22-04-2019Forskere tjekkede seks behandlinger til kritisk syge: Fem virkede ikke og én var direkte skadelig (Berlingske.dk 22-04)

​Intensivafdelinger dropper eller justerer gængse og udbredte behandlinger efter test på forskningscenter på Rigshospitalet. Mindre end ti procent af det, vi gør, er baseret på god evidens, vurderer professor.

Kritisk syge patienter bliver ofte forsøgt reddet med behandlinger, der i realiteten ikke virker, og i nogle situationer ligefrem er skadelige. 

Derfor bør lægerne droppe en række behandlinger, hvilket både vil få flere til at overleve og give besparelser på sygehusbudgetterne. 

Det er konklusionen på en stribe undersøgelser fra et dansk forskningscenter, som har specialiseret sig i at granske gængse og udbredte behandlinger på intensivafdelingerne i Danmark. 

Seks behandlinger er indtil videre blevet testet i nye videnskabelige forsøg: Fem af dem virkede ikke, og én behandling var direkte skadelig, oplyser lederen af centret, professor Anders Perner fra Intensivafdelingen på Rigshospitalet. 

»Meget tyder på, at en betydelig del af de behandlinger, der rutinemæssigt gives til intensivpatienter i Danmark og mange andre lande, ikke sikkert gavner hverken patienterne eller samfundet. Derfor er der helt klart noget at hente ved at teste mange af de behandlinger, vi bruger, for at finde ud af, om de virker eller ej - eller om de ligefrem er skadelige,« siger Anders Perner. 

(Artiklen fra Berlingske.dk er p.t. ikke tilgængelig online)


Link til kilde:
05-04-2019Forskere skal afprøve ny behandling til patienter med fremskreden prostatakræft (sundhedspolitisktidsskrift.dk 05-04)

​I et stort globalt lægemiddelforsøg skal hospitalsafdelinger på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København være med til at afprøve, om stoffet 177-Lu-PSMA har effekt og er sikkert hos patienter, hvor de fleste behandlingsmuligheder er forsøgt.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2004-forskere-skal-afprove-ny-behandling-til-patienter-med-fremskreden-prostatakraeft.html
04-04-2019Personlig medicin til kræftramte børn (dtu.dk 04-04)

​I et samarbejde mellem Rigshospitalet og DTU får forældrene til samtlige danske børn med kræft tilbud om at få børnenes arveegenskaber kortlagt.

Link til kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=ccbd1de9-122e-4fc7-ad64-091077eae1c2
04-04-2019Hvor lidt motion skal der til for at bremse type 2-diabetes? (propatienter.dk 04-04)

​Forskere fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed ved Rigshospitalet vil undersøge, om moderat motion kombineret med en kostomlægning er tilstrækkeligt til at bremse eller stoppe type 2-diabetes hos nydiagnosticerede. Forsøgspersoner søges lige nu.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/diabetes/2028-hvor-lidt-motion-skal-der-til-for-at-bremse-type-2-diabetes.html
21-03-2019De svageste kræftpatienter bliver sjældnere henvist til forsøgsbehandling (sundhedspolitisktidsskrift.dk 21-03)

​Hvis de godkendte midler til kræftbehandling, ikke længere virker, kan nogle kræftpatienter blive tilbudt at deltage i eksperimentel behandling. Men der er forskel på, hvem der får tilbuddet.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/1958-de-svageste-kraeftpatienter-bliver-sjaeldnere-henvist-til-forsogsbehandling.html
18-03-2019Nyt studie: Hjemmebehandling øger overlevelse hos alvorligt syge hjertepatienter (videnskab.dk 18-03)

​Dugfrisk forskning fra hjertecentre i Danmark viser ifølge Rigshospitalet, at kortere indlæggelser og en overgang til tablet-behandling regnes for at være sikker, plus patienterne klarer sig bedre end med den traditionelle behandling.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/nyt-studie-hjemmebehandling-oeger-overlevelse-hos-alvorligt-syge-hjertepatienter-1
16-03-2019Dansk-svensk projekt skal finde ud af, hvorfor børn får kræft (haematologisktidsskrift.dk 16-03)

​Et nyt stort forskningssamarbejde på tværs af Øresund skal ved hjælp af avanceret gendiagnostik finde svaret på, hvorfor børn får kræft. Målet er at blive bedre til at forebygge kræft hos børn og sætte ind med behandling tidligere, som er mere specifikt tilpasset den enkelte patient.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/sygdomme/565-dansk-svensk-projekt-skal-finde-ud-af-hvorfor-born-far-kraeft.html
11-03-2019Personlig medicin til dig får millionstøtte (hjerteforeningen.dk 11-03)

Hjerteforeningen er begejstret over udsigten til, at kommende udregningsmodel skal forbedre behandlingen af hjertepatienter. Projektet PM Heart modtager 22,5 mio. kroner fra bl.a. Innovationsfonden og NordForsk.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/03/personlig-medicin-til-dig-faar-millionstoette/
10-03-2019Millioner til forskning i personlig leddegigtbehandling (medicinsktidsskrift.dk 10-03)

Forskere fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme har sammen med et hold nordiske kollegaer fået 3.4 mio. kroner til de næste tre år at forske i mulighederne for personlig behandling af patienter med leddegigt.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/gigt/1765-millioner-til-forskning-i-personlig-leddegigtbehandling.html
09-03-2019Gravide – Pas på flourstofferne i løbetøjet (og andre steder) (loeberne.dk 09-03)

​Dit udendørs løbetøj kan være en farlig kemicocktail.  Forskere fra Rigshospitalet finder at fostre gennem hele graviditeten eksponeres for fluorstoffer, der ophobes både i fostrenes lunger og lever. Resultaterne, der netop er udgivet, vækker bekymring hos forskerne.

Link til kilde: https://loeberne.dk/gravide-pas-paa-flourstofferne-i-loebetoejet/
1 - 30Næste
Redaktør