Presseklip om vores forskning


  
  
01-10-2021Nyt studie kan have stor betydning for behandling af Alzheimer (bt.dk 01-10)

Nu kan et nyt og vigtigt skridt i forskningen af demens meget vel være taget. Et nyt studie kan nemlig potentielt udvikle nye veje for behandling samt forebygge tilfælde af Alzheimers sygdommen, som er er en af de mest almindelige former for demens.

Link til kilde: http://https://www.bt.dk/videnskab/nyt-studie-kan-have-stor-betydning-for-behandling-af-alzheimer
01-10-2021Nærdødsoplevelser kan have en evolutionær forklaring, foreslår nyt dansk studie (videnskab.dk 01-10)

Fænomenet hos livløse, hvor livet passerer revy og en tunnel dukker op, er muligvis beslægtet med overlevelsestrategien at spille død. Hele seks til otte procent af verdens befolkning anslås at have haft en nærdødsoplevelse, og for første gang har et dansk-belgisk forskerhold i et nyt studie nu undersøgt, om nærdødsoplevelser har en evolutionær forklaring.

Link til kilde: https://videnskab.dk/kultur-samfund/naerdoedsoplevelser-kan-have-en-evolutionaer-forklaring-paastaar-nyt-dansk-studie
30-09-2021Hjerneforskere er tossede med at bruge musik til at undersøge hjernen (videnskab. dk 30-09)

Et nyt Bach-studie illustrerer, hvorfor musik er blevet et populært redskab til at løse hjernens gåder. "Musik er nok den kunstart, der lettest lader sig afkode i hjernen," siger Gitte Moos Knudsen, leder og professor på Neurobiology Research Unit på Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Link til kilde: https://videnskab.dk/naturvidenskab/hjerneforskere-er-tossede-med-at-bruge-musik-til-at-undersoege-hjernen-her-er-hvorfor
21-09-2021Professor: Aggressiv kombinations-behandling bør hurtigst muligt blive ny standard mod prostatakræft (sundhedspolitisktidsskrift.dk 21-09)

Ifølge de nyeste data fra flere kliniske studier bør kombinationsbehandling gøres til standard for visse patienter med nydiagnosticeret prostatakræft, siger Andreas Røder, professor og leder af Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/5251-professor-aggressiv-kombinationsbehandling-bor-hurtigst-muligt-blive-ny-standard-mod-prostatakraeft.html
20-09-2021Stamceller direkte i hjertet kan hjælpe hjertesyge (sundhedspolitisktidsskrift.dk 20-09)

​En indsprøjtning med stamceller fra patientens eget fedtvæv ind i hjertet viser ifølge et nyt studie fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet lovende resultater. Behandlingen kan potentielt give patienter med forkalkninger i hjertets blodårer både bedre arbejdskapacitet, færre hjerte-symptomer og øget livskvalitet.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/4989-stamceller-direkte-i-hjertet-kan-give-bedre-livskvalitet.html
20-09-2021Rigshospitalet identificerer nyt syndrom, som kun rammer mænd (sundhedspolitisktidsskrift.dk 20-09)

​To læger fra Rigshospitalet - en hæmatolog og en reumatolog - har identificeret fem patienter med et nyt syndrom ud af 1.000 patienter med hidtil uforklarlige symptomer. Syndromet blev for første gang identificeret for blot et år siden af et amerikansk forskerhold.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/5241-rigshospitalet-identificerer-nyt-syndrom-blandt-haematologiske-patienter.html
19-09-2021Forskerne guider: Undgå at luftforurening skader din hjerne (syddjurs.lokalavisen.dk 19-09)

​Forurenet luft skader hjernesundheden, viser ny forskning. Kasper Jørgensen, der er neuropsykolog og fagkonsulent ved Nationalt Videncenter for Demens på Rigshospitalet forklarer her, hvordan du skal gøre og undgå. 

Link til kilde: https://syddjurs.lokalavisen.dk/ritzau/pfs/ECE13272591/forskerne-guider-undgaa-at-luftforurening-skader-din-hjerne/
18-09-2021Rigshospitalet identificerer nyt syndrom blandt hæmatologiske patienter (haematologisktidsskrift.dk 18-09)

​En hæmatolog og en reumatolog på Rigshospitalet har identificeret fem patienter med syndromet VEXAS ud af 1000 med hidtil uforklarlige symptomer.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/2-uncategorised/899-rigshospitalet-identificerer-nyt-syndrom-blandt-haematologiske-patienter.html
13-09-2021Ny standardbehandling mod lungekræft kan være på vej (propatienter.dk 13-09)

​“Studiet her kan meget vel danne grundlag for en godkendelse af dobbeltimmunbehandlingen og for en praksisændring, så den bliver standard førstelinjebehandling for metastatisk NSCLC,” siger Edyta Maria Urbanska, læge og ph.d., der forsker i netop NSCLC ved Rigshospitalet.

Link til kilde: https://propatienter.dk/nyheder/3818-ny-standardbehandling-mod-lungekraeft-kan-vaere-pa-vej.html
12-09-2021Odsherred spiller hovedrollen i nyt nationalt forskningsprojekt (sn.dk 12-09)

​Forskere fra Rigshospitalet har givet Odsherred hovedrollen i et nyt projekt, kaldet "Aktive Fællesskaber", der skal sætte fokus på mulighederne for at lave brobygning mellem de kommunale forebyggelsestilbud og de tilbud civilsamfundet har med aktiviteter i for eksempel idrætsforeninger.

Link til kilde: https://sn.dk/Odsherred/Odsherred-spiller-hovedrollen-i-nyt-nationalt-forskningsprojekt/artikel/1470372
05-09-2021Hver ottende dør pludseligt og uventet af hjertesygdom (medicinsktidsskrift.dk 05-09)
Alle dødsfald i Danmark i 2010 er nu blevet gennemgået i et nyt studie, og forskerne bag studiet håber, at nye data kan føre til, at mange af dødsfaldene med tiden kan forebygges.
Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/3245-hver-ottende-dor-pludseligt-og-uventet-af-hjertesygdom.html
02-09-2021Danske forskere var flot repræsenteret på årets ESC (dagensmedicin.dk 02-09)

​Den store hjertekongres ESC er netop overstået. Danske forskere var med til at sætte et tungt aftryk på kongressen, og et af de store danske forskningsresultater kommer fra overlæge og professor Jesper Hastrup Svendsen fra Rigshospitalet.

Link til kilde: https://dagensmedicin.dk/danske-forskere-var-flot-repraesenteret-paa-aarets-esc/
27-08-2021Forskning: Ny viden skal hjælpe nyrepatienter med åreforkalkning (hjerteforeningen.dk 27-08)

​Forskere har med støtte fra Hjerteforeningen identificeret mulige årsager til, at nyrepatienter har stor risiko for at udvikle svære åreforkalkninger. Det er første skridt mod en bedre behandling af hjerte-kar-sygdom hos patienter med nedsat nyrefunktion.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2021/08/aareforkalkning/
23-08-2021Ny behandling ser ud til at have potentiale mod aggressiv lungekræft (propatienter.dk 23-08)

​Stærkt behandlede patienter med fremadskridende lungekræft med sjældne mutationer oplever respons på en ny behandling, de såkaldte bispecifikke antistoffer, i en række fase I-studier.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/lungekraeft/3766-ny-behandling-ser-ud-til-at-have-potentiale-mod-aggressiv-lungekraeft.html
17-08-2021Nyt studie skal bane vejen for en højere grad af individualiseret bryst- og lungekræftbehandling (sundhedspolitisktidsskrift.dk 17-08)

​Et nyt, stort klinisk studie på Rigshospitalet har til formål at systematisk indsamle real world data, der skal understøtte en målrettet og individualiseret behandling af bryst- og lungekræft tilpasset patientens sygdom, biologi og livssituation.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/5053-nyt-studie-skal-bane-vejen-for-en-hojere-grad-af-individualiseret-bryst-og-lungekraeftbehandling.html
12-08-2021Danske forskere bryder blod-hjerne-barrieren med 'medicinlastbiler' (ing.dk 12-08)

​Et dansk forskerhold har haft succes med at bryde gennem blod-hjerne-barrieren, der tidligere har været svært fremkommelig, da man ikke har vidst, hvordan man skulle passere den tætte membran. Det kan bidrage til behandlingen af sygdomme i hjernen - for eksempel en tumor.

Link til kilde: https://ing.dk/artikel/danske-forskere-bryder-blod-hjerne-barrieren-med-medicinlastbiler-248848
09-08-2021Dansk studie: Personer med diabetes får det bedre, når de cykler (videnskab.dk 09-08)

​Men studiet har sine begrænsninger, mener to eksperter i diabetes. Vi skal derfor være forsigtige med bare at opfordre personer med diabetes til at træde i pedalerne.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-studie-personer-med-diabetes-faar-det-bedre-naar-de-cykler
25-07-2021Nyt studie skal bane vejen for en højere grad af individualiseret bryst- og lungekræftbehandling (onkologisktidsskrift.dk 25-07)

​Et nyt, stort klinisk studie på Rigshospitalet har til formål at systematisk indsamle real world data, der skal understøtte en målrettet og individualiseret behandling af bryst- og lungekræft tilpasset patientens sygdom, biologi og livssituation.  

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/brystkraeft/2098-nyt-studie-skal-bane-vejen-for-en-hojere-grad-af-individualiseret-bryst-og-lungekraeftbehandling.html
08-07-2021Mænd med testikelkræft har gode muligheder for at få børn (cancer.dk 08-07)

​Et nyt studie fra Rigshospitalet, lavet i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse, viser, at mænd med testikelkræft har langt bedre muligheder for at blive fædre efter behandlingen end hidtil antaget. Faktisk har omkring halvdelen af alle, som har været i behandling for testikelkræft, statistisk set samme chance for at blive far som resten af den mandlige befolkning.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/maend-med-testikelkraeft-har-gode-muligheder-for-at-faa-boern/
21-06-2021Stamceller fra raske menneskers mavefedt kan også hjælpe hjertesvigtspatienter (hjerteforeningen.dk 21-06)

​Stamceller fra raske menneskers mavefedt kan hjælpe patienter med en række sygdomme. Herunder patienter med hjertesvigt, peger forskere på. Kardiologisk Stamcellecenter på Rigshospitalet er så langt i udviklingen, at en ny bevilling kan være det sidste skridt mod at gøre stamceller til et lægemiddel.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2021/06/stamceller-fra-raske-menneskers-mavefedt-kan-hjaelpe-ogsaa-hjertesvigtspatienter/
17-05-2021Forskning: Stamceller sprøjtes direkte ind i hjertet (hjerteforeningen.dk 17-05)

​Når stamceller sprøjtes direkte ind i hjertet, kan de genopbygge den del af hjertet, der ikke får blod nok på grund af forkalkninger i hjertets blodårer. Hjerteforeningen siger, at forskningen potentielt kan gavne patienterne.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2021/05/ny-forskning-stamceller-sproejtes-direkte-ind-i-hjertet/
03-05-2021Dansk forskning sætter hovedpine på den internationale dagsorden (sundhedspolitisktidsskrift.dk 03-05)

​Professor Messoud Ashina fra Dansk Hovedpinecenter, Rigshospitalet, har sammen med internationale forsker-kolleger fået offentliggjort en status for migræne og mulighederne for behandling anno 2021 i tre oversigtsartikler i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/4725-dansk-forskning-saetter-hovedpine-pa-den-internationale-dagsorden.html
26-04-2021Bedre livsstil hos overvægtige gravide kan programmere barnet sundt (sundhedspolitisktidsskrift.dk 26-04)

​Svær overvægt i graviditeten kan ændre funktionen af fosterets gener og dermed øge risikoen for, at barnet bliver overvægtigt og får følgesygdomme senere i livet. Sund kost og motion i graviditeten kan forebygge, at det når så vidt.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/4763-bedre-livsstil-hos-overvaegtige-gravide-kan-programmere-barnet-sundt.html
06-04-2021Forskere kæmper for tidligere diagnose og behandling til familier med arvelig hjerteklapfejl (hjerteforeningen.dk 06-04)

​Et nyt forskningsprojekt støttet af Hjerteforeningen vil afklare, i hvor høj grad tofliget hjerteklap, som er en af de hyppigste medfødte hjertefejl, også findes hos barnets forældre og søskende. Den nye viden kan bidrage til, at flere kan få stillet diagnosen tidligt, så lægerne kan følge tilstanden og give børn og forældre bedre mulighed for rettidig behandling.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2021/04/forskere-kaemper-for-tidligere-diagnose-og-behandling-til-familier-med-arvelig-hjerteklapfejl/
11-03-2021Vi kender ikke omfanget - nu vil danske forskere kortlægge covid-19-senfølger hos børn (nyheder.tv2.dk 11-03)

​I Danmark har over 45.000 børn og unge under 18 år fået konstateret coronavirus - langt de fleste er dog raske igen. Nogle få børn oplever blandt andet åndenød, mavesmerter og voldsom træthed efter at være smittet med coronavirus.

Link til kilde: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-03-11-vi-kender-ikke-omfanget-nu-vil-danske-forskere-kortlaegge-covid-19-senfoelger-hos
04-03-2021Forskning i Taastrup: Stik gerne næsen frem (sn.dk 04-03)

​De færreste synes, det er rart at blive podet for Covid-19. Nu undersøger et forskerhold fra Rigshospitalet, ved hjælp af data fra testcentret på Taastrupgaardsvej, om en podepind i den forreste del af næsen kunne være en ny nænsommere metode. Forskerne håber på, at borgerne vil være med.

Link til kilde: https://sn.dk/Taastrup/Forskning-i-Taastrup-Stik-gerne-naesen-frem/artikel/1416253
27-01-2021Dansk studie: Cannabisolie reducerer smerter, spasmer og søvnforstyrrelser hos MS- patienter (mstidsskrift.dk 27-01)

​Medicinske cannabisolier i lave doser er sikre og effektive overfor MS-relaterede symptomer, viser undersøgelse fra Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Scleroseforeningen beklager, at mange sclerosepatienter trods forsøgsordningen endnu ikke har adgang til medicinsk cannabis.

Link til kilde: https://mstidsskrift.dk/behandling/582-dansk-studie-cannabisolie-reducerer-smerter-spasmer-og-sovnforstyrrelser-hos-ms-patienter.html
26-01-2021Dansk studie lægges frem: Kviktest ser ud til at fange 7 ud af 10 positive (videnskab.dk 26-01)
Nu har et forskerhold fra Rigshospitalet og Statens Serum Institut lagt resultaterne fra en omdiskuteret dansk undersøgelse af kvaliteten af kviktest frem. Resultaterne viser indtil videre, at kviktest fanger 7 ud af 10 af de personer, som er inficerede ifølge den meget pålidelige PCR-test.


Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-studie-laegges-frem-kviktest-ser-ud-til-at-fange-7-ud-af-10-positive
19-01-2021Danske forskere finder akilleshæl hos multiresistente bakterier (sund.ku.dk 19-01)

​Infektionssygdomme forårsaget af bakterier kan behandles med antibiotika. Men det sker, at bakterien bliver modstandsdygtig over for behandlingen, og det give et langt og kompliceret sygdomsforløb. Nyere studier har vist at kombination af flere typer antibiotika effektivt kan omgå resistens.

Link til kilde: https://sund.ku.dk/nyheder/2021/01/danske-forskere-finder-akilleshael-hos-multiresistente-bakterier/
15-12-2020Tidligt fødte vokser fra de hyppigere luftvejsinfektioner (medicinsktidsskrift.dk 15-12)

​Danske børn der er født for tidligt er ikke mere udsatte for luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, når de når teenageralderen, viser ny forskning fra Rigshospitalet.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/lunger/2787-tidligt-fodte-vokser-fra-de-hyppigere-luftvejsinfektioner.html
1 - 30Næste
Redaktør