Presseklip om vores forskning


  
  
19-11-2019Saltvandsindsprøjtning til kunstig intelligens vil løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet (denoffentlige.dk 19-11)

​Kunstig intelligens er fremtiden for det danske sundhedsvæsen og ved at bruge data klogt, kan vi forbedre den måde vi behandler patienter.

Link til kilde: https://www.denoffentlige.dk/saltvandsindsproejtning-til-kunstig-intelligens-vil-loefte-kvaliteten-i-sundhedsvaesenet
15-11-2019Nu skal effekten af børns leg på hospitaler undersøges (via.ritzau.dk 15-11)

​Rigshospitalet vil i samarbejde med LEGO Fonden undersøge sammenhængen mellem leg og helbred for børn og unge på hospitaler. Forskningsprojektet støttes af en bevilling fra LEGO Fonden på fire mio. kr..

Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nu-skal-effekten-af-borns-leg-pa-hospitaler-undersoges?publisherId=3111258&releaseId=13583173
12-11-2019Danskerne bliver udsat for færre hormonforstyrrende kemikalier (plast.dk 12-11)

​Vi udsættes for tusinder af kemikalier hver dag, hvoraf nogle desværre har hormonforstyrrende egenskaber. Ny forskning fra Rigshospitalet konkluderer, at danskernes eksponering overfor en række hormonforstyrrende stoffer heldigvis er faldet signifikant siden 2009.

Link til kilde: https://plast.dk/2019/11/danskerne-bliver-udsat-for-faerre-hormonforstyrrende-kemikalier/
11-11-20197.6 millioner indsamlede kroner direkte til ny, livsvigtig forskning (scleroseforeningen.dk 11-11)

​7.6 millioner kroner. Sådan lyder det imponerende beløb, der netop er blevet fordelt mellem 23 ambitiøse forskningsprojekter, der giver os ny unik viden om sclerose og medicinsk behandling. Men hvilken forskning bruges de mange millioner indsamlede kroner præcis til?

Link til kilde: https://www.scleroseforeningen.dk/nyheder/76-millioner-indsamlede-kroner-direkte-til-ny-livsvigtig-forskning
06-11-2019Forskere vil teste målrettede kræftlægemidler i nye indikationer (onkologisktidsskrift.dk 06-11)

​Et nyt, nationalt projekt ved navn ProTarget vil systematisere off-labelbehandlingen med målrettede kræftlægemidler. Formålet er at finde ud af, om nogle af de målrettede lægemidler, som er godkendt til en bestemt kræftsygdom, også virker på patienter med en anden kræftdiagnose.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/1362-forskere-vil-teste-malrettede-kraeftlaegemidler-i-nye-indikationer.html
22-10-2019Forskere kommer et skridt nærmere behandling af migræne (videnskab.dk 22-10)

​Blokering af de såkaldte KATP-kanaler i hjernen kan potentielt være en ny behandling mod den dunkende hovedpine, som så mange mennesker lider af.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-kommer-et-skridt-naermere-behandling-af-migraene
21-10-2019Nyt center skal forske i lumske bakterier (sundhedspolitisktidsskrift.dk 21-10)

​Novo Nordisk Fonden har bevilget 60 mio. kr. til et nyt forskningscenter i persisterende bakterieinfektioner, som er svære at behandle med antibiotika og udgør et de mest alvorlige sundhedsproblemer globalt. Det nye center, PERFECTION, skal udvikle strategier til at opdage og bekæmpe de såkaldte persisterende bakterier, som "gemmer sig" i årevis og ikke påvirkes af antibiotika.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2621-nyt-center-skal-forske-i-lumske-bakterier.html
21-10-2019Omfattende forskning: Dårlig ide for sclerosepatienter at holde pause i behandlingen (propatienter.dk 21-10)

​Risikoen for sygdomsforværring er op til 35 procent mindre hos patienter med multipel sclerose (MS), der får vedvarende behandling i mere end ti år, end hos patienter, der ikke gør.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/nerver/2333-omfattende-forskning-darlig-ide-for-sclerosepatienter-at-holde-pause-i-behandlingen.html
10-10-2019Sukkerstof i hjertet kan muligvis regulere blodtrykket (medicinsktidsskrift.dk 10-10)

​Helt ny forskning tyder på, at et særligt sukkerstof spiller en vigtig rolle i at regulere kroppens blodtryk. Det har forskere fra Rigshospitalet og København Universitet fundet ud af i et studie med rotter. Opdagelsen kan have stort potentiale som medicin mod forhøjet blodtryk.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2091-sukkerstof-i-hjertet-kan-muligvis-regulere-blodtrykket.html
28-09-2019Ny forskning: Immunterapi øger overlevelsen hos patienter med ikke-småcellet lungekræft (via.ritzau.dk 28-09)

​Den mediane overlevelse forlænges med godt 7 måneder, når patienter med uhelbredelig ikke-småcellet lungekræft behandles med immunterapien Tecentriq. Det viser resultater fra IMpower110-studiet, der blev præsenteret på den europæiske kræftkongres, ESMO, sent fredag eftermiddag. Resultaterne er meget positive, siger overlæge Jens Benn Sørensen, Rigshospitalet.

Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-forskning-immunterapi-oger-overlevelsen-hos-patienter-med-ikke-smacellet-lungekraeft?publisherId=12715655&releaseId=13580369
25-09-2019Ny teori: Sådan vil forsker reducere alvorsgraden af migræne (videnskab.dk 25-09)

​Inflammation i hjernen kan være en medvirkende årsag til, at nogle mennesker får kronisk migræne. Ifølge forsker Lars Edvinsson lider mellem 100.000 og 200.000 danskere af kronisk migræne, men forskere kan endnu ikke sætte fingeren på, hvad der gør migræne kronisk.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/ny-teori-saadan-vil-forsker-reducere-alvorsgraden-af-migraene
24-09-2019Forskningsprojekt skal give patienter med kronisk gigt et bedre liv (via.ritzau.dk 24-09)

​Nyt stort forskningsprojekt støttet af Novo Nordisk Fonden skal give sygeplejersker og andet sundhedspersonale nye værktøjer, så de bedre kan hjælpe patienter med kronisk gigt til en bedre tilværelse. Projektet ledes af seniorforsker Bente Appel Esbensen.

Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/forskningsprojekt-skal-give-patienter-med-kronisk-gigt-et-bedre-liv?publisherId=12648792&releaseId=13579930
19-09-2019Lægemiddel til sclerose virker på samme måde, om patienterne er over eller under 45 år (propatienter.dk 19-09)

Behandling med lægemidlet Mavenclad har god effekt hos patienter med attakvis multipel sclerose (RMS) uafhængigt af, om patienterne er over eller under 45 år, viser analyse, der blev præsenteret på neurologikongressen EAN i Oslo. 

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/nerver/2239-laegemiddel-virker-pa-samme-made-om-patienterne-er-over-eller-under-45-ar.html
19-09-2019Dansk opdagelse: Sådan påvirker cannabis formentlig testiklerne (videnskab.dk 19-09)

​Vi bør ikke legalisere hash, før vi ved mere, mener forsker. Mænds testikler indeholder nogle biologiske systemer, som formentlig kan blive påvirket af cannabis.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/ny-opdagelse-saadan-paavirker-cannabis-formentlig-testiklerne
18-09-2019Nyt lovende forsøg på at bremse Stargardts sygdom (blind.dk 18-09)

​Der findes ingen behandling for Stargardts sygdom, som er årsag til svind af nethinden hos børn og unge, men Rigshospitalet leder nu efter patienter, som vil afprøve et lægemiddel, som ser ud til at kunne bremse sygdommen. Interesserede patient skal omgående sætte sig i forbindelse med Rigshospitalets Øjenklinik.

Link til kilde: https://blind.dk/nyheder/nyt-lovende-forsoeg-paa-bremse-stargardts-sygdom
12-09-2019ADEM påvirker ikke børns karakterer, men søvn og humør (mstidsskrift.dk 12-09)

​ECTRIMS: Børn, der har haft akut dissemineret encephalomyelit (ADEM), har øget tendens til søvnproblemer og muligvis også depression, men præsterer tilsyneladende ikke ringere i skolen.

Link til kilde: https://mstidsskrift.dk/37-sygdom/382-adem-pavirker-ikke-borns-karakterer-men-sovn-og-humor.html
09-09-2019Ny forskning fokuserer på træningseffekt på lungekræfttumoren (onkologisktidsskrift.dk 09-09)

​WCLC: Der, hvor forskningens fokus især ligger lige nu inden for træning og kræft, er, hvad der sker inde i tumoren under træning, og om hvorvidt man med træning kan ændre på kemien i tumoren.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/lungekraeft/1259-ny-forskning-fokuserer-pa-traenings-effekt-pa-lungekraefttumoren.html
04-09-2019Forskning fra Rigshospitalet bidrager til ny ESC-guideline (medicinsktidsskrift.dk 04-09)

​ESC: Den ny guideline for kardiologisk lipidbehandling bygger i høj grad på viden fra forskere på Rigshospitalet i København.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2021-forskning-fra-rigshospitalet-bidrager-til-ny-esc-guideline.html
02-09-2019Hjertesvigt koster allerede dyrt to år før diagnose (medicinsktidsskrift.dk 02-09)

​Hjerteinsufficiens (HF) er både en stor byrde for den enkelte og for samfundet - ikke bare efter diagnosen men også i de to foregående år. Det viser en dansk registerundersøgelse fra Rigshospitalet (lavet i samarbejde med Vive), der mandag blev præsenteret af forskningsassistent Johan Skov Bundgaard, kardiologisk afdeling, Rigshospitalet, ved en såkaldt modereret poster på den europæiske hjertekongres, ESC, i Paris.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2006-hjertesvigt-koster-allerede-dyrt-to-ar-for-diagnose.html
27-08-2019Forskere vil forbedre overlevelsen og mindske senfølger ved vulvacancer (onkologisktidsskrift.dk 27-08)

​Et landsdækkende nyt forskningssamarbejde, der bliver det største nogensinde indenfor vulvacancer, skal hjælpe kvinder med vulvacancer til bedre overlevelse og færre senfølger.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/underlivskraeft/1240-forskere-vil-forbedre-overlevelsen-og-mindske-senfolger-ved-vulvacancer.html
13-08-2019Ny forskning skal give viden om bedste behandling af sjælden kræftform (cancer.dk 13-08)

​Kræft i de ydre kønsorganer – vulvacancer – er en sjælden kræftform. Men sygdommen er i stigning, især hos yngre kvinder. Gennem et nyt forskningsprojekt, der bliver det største nogensinde indenfor vulvacancer, håber forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet at hjælpe kvinder til bedre overlevelse og færre senfølger.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/ny-forskning-skal-give-viden-om-bedste-behandling-af-sjaelden-kraeftform/
05-08-2019Patienter med langt QT-syndrom skal være opmærksomme på, hvad de får udskrevet (hjerteforeningen.dk 05-08)

​Danskere med langt QT-syndrom får alt for ofte udskrevet en gruppe medicinpræparater, som kan forværre deres sygdom. Det viser ny forskning fra Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. ”Vigtigt at tale med sin læge, når man skal have medicin udskrevet”, siger forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar Gislason.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/08/patienter-med-langt-qt-syndrom-skal-vaere-opmaerksomme-paa-hvad-de-faar-udskrevet/
02-07-2019Sukkerstof i hjertet ser ud til at hjælpe med at regulere blodtryk (ku.dk 02-07)

​Ny forskning tyder på, at et særligt sukkerstof spiller en vigtig rolle i at regulere kroppens blodtryk. Det har forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet fundet ud af i et nyt studie med rotter. Opdagelsen kan have stort potentiale som medicin mod forhøjet blodtryk, mener forskerne bag.

Link til kilde: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/07/sukkerstof-i-hjertet-ser-ud-til-at-hjaelpe-med-at-regulere-blodtryk/
27-06-2019Nyt kæmpestudie af HPV-vaccine: Infektioner og celleforandringer fortsætter med at falde (videnskab.dk 27-06)

​Ny, stor gennemgang viser, at antallet af HPV-infektioner, kønsvorter og kræftfremkaldende celleforandringer fortsætter med at falde i lande med vaccinationsprogrammer.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/nyt-kaempestudie-af-hpv-vaccine-infektioner-og-celleforandringer-fortsaetter-med-at
13-06-2019Forsker skal undersøge, hvorfor flere brystkræftramte udvikler diabetes type 2 (propatienter.dk 13-06)

​Dansk forskerhold skal undersøge de skader, kemoterapien giver, i håb om at kunne forebygge følgesygdomme som f.eks. diabetes.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/diabetes/2180-forsker-skal-undersoge-hvorfor-flere-brystkraeftramte-udvikler-diabetes-type-2.html
07-06-2019Se video: Blodmåling i styrtdykkende fly skal hjælpe astronauter på vej til Mars (videnskab.dk 07-06)

Forskere tester et nyt helbredstjek til astronauter under en parabolflyvning i nul tyngdekraft. For at holde øje med astronauters helbred under en fremtidig Mars-mission afprøver forskere metode til at måle deres blodvolumen i vægtløshed.

Link til kilde: https://videnskab.dk/teknologi-innovation/se-video-blodmaaling-i-styrtdykkende-fly-skal-hjaelpe-astronauter-paa-vej-til
06-06-2019Prisbelønnet dansk forsker kan høre, hvad bakterier siger til hinanden om infektioner (medicinsktidsskrift.dk 06-06)

Nanofysiker og molekylærbiolog, Fatima AlZahra’a Alatraktchi, er godt på vej til at revolutionere diagnosticering af sygdomsbakterier i vores kroppe, i kraft af at hun kan måle og oversætte, hvad bakterier siger, når de snakker med hinanden.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/diagnostik/1897-prisbelonnet-dansk-forsker-kan-hore-hvad-bakterier-siger-til-hinanden-om-infektioner.html
05-06-2019Danske forskere: Kombinationsbehandling uden kemo lovende mod æggestokkræft (sundhedspolitisktidsskrift.dk 05-06)

​ASCO: Overlæge Mansoor Raza Mirza fra Rigshospitalet var udvalgt til at præsentere resultater for en ny, lovende kombinationsbehandling mod æggestokkræft på sessionen 'Best of ASCO' den store kræftkongres ASCO, der holdes i Chicago.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2217-danske-forskere-kombinationsbehandling-uden-kemo-lovende-mod-aeggestokkraeft.html
04-06-2019Prostatakræft øger risiko for depression markant (onkologisktidsskrift.dk 04-06)

​De første to år efter diagnosetidspunktet, har mænd med prostatakræft næsten tre gange så stor risiko for at få en depression. Det viser et nyt, dansk kohortestudie, som blev præsenteret på en postersession lørdag på ASCO. Resultatet understreger vigtigheden af at holde øje med depressive symptomer hos mænd med prostatakræft, siger læge Anne Sofie Friberg, der er studiets førsteforfatter.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/prostata/1167-prostatakraeft-oger-risiko-for-depression-markant.html
29-05-2019Svangerskabsforgiftning kan give hjertesygdom (29-05 hjerteforeningen.dk)

​Kvinder, som har haft svangerskabsforgiftning under deres graviditet, risikerer at blive hjertesyge senere hen i livet. Hvornår kvinderne oplever de første tegn på hjerte-kar-sygdom, og hvem der er i højest risiko, undersøger en dansk forsker på Rigshospitalet.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/05/svangerskabsforgiftning-kan-give-hjertesygdom/
1 - 30Næste
Redaktør