Presseklip om vores forskning


  
  
28-11-2018Professor i demens modtager HN-prisen (Kristeligt-dagblad.dk 28-11)
HN-prisen uddeles årligt af Familien Hede Nielsens Fond, og Steen G. Hasselbalch har for nylig modtaget 500.000 kroner til sin forskning i tidlig opsporing og diagnostik af demens.

En præcis og rettidig diagnose bidrager til et bedre sygdomsforløb, blandt andet ved at give patienten og de pårørende mulighed for at få den rette støtte, behandling og hjælp så tidligt som muligt.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)
Link til kilde:
27-11-2018International forskning viser: Mobiltelefoni påvirker ikke overlevelsen efter hjernekræft (Cancer.dk 27-11)
Den nye undersøgelse er en af de få, som har set på, om brugen af mobiltelefoner har betydning for overlevelsen blandt patienter med gliom. Undersøgelsen er baseret på data fra tre lande og resultaterne er godt nyt til de patienter, som rammes af den livstruende sygdom. 

Christoffer Johansen, som har deltaget i den nye undersøgelse, er forsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor og overlæge ved Onkologisk Klinik på Rigshospitalet. Desuden er han rådgiver for Sundhedsstyrelsen i spørgsmål om magnetfelter og helbred og har deltaget i den nye forskning sammen med en række internationale kolleger.

Den nye undersøgelse er udført på basis af data fra Danmark, Finland og Sverige. I alt 806 patienter med gliom indgik i undersøgelsen samt data fra raske kontrolpersoner, som blev interviewet om deres brug af mobiltelefon. 

De deltagere, som brugte mobiltelefon mindst en gang om ugen i mindst seks måneder, blev klassificeret som ”jævnlige brugere”, og de blev spurgt mere detaljeret om deres brug, blandt andet om, hvor hyppigt de har brugt telefonen, og hvor længe de talte, hvilket netværk de brugte, og om de brugte de såkaldte headset – hvor man taler i telefon med små højttalere i ørene og ikke holder telefonen op til øret.
Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/mobiltelefoni-paavirker-ikke-overlevelsen-efter-hjernekraeft/
14-11-2018Børn der mister en forælder har brug for professionel hjælp (Netsundhedsplejerske.dk 14-11)
At miste en af sine forældre tidligt i livet er en a​f de mest stressende og traumatiske oplevelser, som et barn kan komme ud for. De fleste børn kommer gennem sorgen med støtte af deres familie og venner - men ny forskning viser, at børn har brug for professionel hjælp.

Tabet af en mor eller far kan påvirke barnet langt op i voksenalderen. Resultaterne af forskningen viser at børn, der har mistet en forælder, vil have øget risiko for at blive skilt, når de bliver voksne. Risikoen for at blive skilt er forøget med ca. 7% for piger og 13% for drenge. Og påvirkningen er især stor hos børn, der har mistet en forældre på grund af selvmord.

Forskningen er lavet af forskere i Kræftens Bekæmpelse, Onkologisk Klink Rigshospitalet, Center for Krisepsykologi i Bergen, Norge.
Link til kilde: https://www.netsundhedsplejerske.dk/artikler/index.php?option=laes&type=ARTIKLER&id=567
11-11-2018Danske forskere i stort demens-gennembrud (Politken.dk 11-11)
En stor dansk familie med vestjysk ophav er ramt af en gendefekt, som får bærerne til at udvikle demens i en tidlig alder. Nu er det lykkedes et dansk forskerhold at kurere deres demensramte nerveceller i en petriskål. Det store gennembrud vækker håb om, at man nu har en model, hvor man kan udvikle nye behandlinger for den frygtede sygdom.

Det er lykkedes et dansk forskerhold med Kristine Freude, Jørgen Nielsen og Poul Hyttel i spidsen at foretage nogle enestående forsøg i deres laboratorier. Forsøgene foregår aktuelt ved stamcellecentret BrainStem på den gamle Landbohøjskole på Frederiksberg.

Forskerne har også under deres arbejde brugt den revolutionerende genteknologi Crispr, hvor man målrettet og med stor præcision kan rette genfejl i arvemassen. Med det redskab har de i et parallelt forsøg, og inden de tre familiemedlemmers stamceller blev forvandlet til mikrohjerner, rettet den sygdomsgivende genfejl,
som familien bærer rundt på, ved at ændre den genetiske kode et enkelt sted, hvor et sygdomsgivende ’c’ er blevet rettet til et raskt ’g’. Ved at rette genfejlen, voksede der sunde mikrohjerner frem, hvor de enkelte nerveceller pludselig var blevet raske.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)
Link til kilde:
08-11-2018Stor millionbevilling til forskning i blodbane-barrieren (Kristeligt-dagblad.dk 08-11)
Forskerne modtager bevillingen, så de kan fortsætte deres forskning i store molekylers transport fra blodet til hjernen hos centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery. 

Teamet består af centerleder og professor Martin Lauritzen, KU og Rigshospitalet, professor Birger Brodin, KU, professor Kristian Strømgaard, KU, professor Thomas Lars Andresen, DTU, lektor Morten Schallburg, AU og professor Torben Moos, AAU. 

I 2014 og 2017 modtog forskerteamet bevillinger på henholdsvis 40 og 20 millioner kroner fra Lundbeckfonden, og det er gruppens lovende resultater, der har fået fonden til at tildele dem den seneste bevilling.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)
Link til kilde:
07-11-2018Nyudviklet værktøj skal fastlægge om et barns udvikling er normal (Ritzau.com 07/11)
Anna-Maria Andersson er forskningsleder ved Klinik for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet og en af forskerne bag et nyt værktøj, der skal gøre det lettere for læger at afkode, om puberteten forløber, som den skal.

Værktøjet består af to kort, et for drenge og et for piger, som viser, hvornår det er almindeligt, at et barn går i puberteten, og hvornår man skal være opmærksom på, om der kan være noget galt.

På de nye kort kan man se, at brystudvikling hos piger på omkring ni år, ligger indenfor ’normalen’.
Generelt er feltet for ’normalt’, der er markeret med hvid, ret bredt for både drenge og piger, og ifølge Anna-Maria Andersson er det en vigtig pointe.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)
Link til kilde:
31-10-2018Stort tilskud til forskning i diabetes-2, fedme og akromegali (Newsbreak.dk 31-10)

​Professor, overlæge, dr.med. Ulla Feldt-Rasmussen, Endokrinologisk Kliniki, Rigshospitalet, har modtaget 400.000,- til forskningsprojektet 

"Kan effekten" af Ghrelin og LEAP2 på væksthormon-sekretionen i primære cellekulture fra humane somatotrope tumorceller give evidens for behandlings-effekt af type 2 sukkersyge, fedme og akromegali?"


Link til kilde: https://newsbreak.dk/presse/prm-skibsreder-per-henriksen-r-og-hustrus-fond-uddeler-85-mio-kr-i-2018/
24-10-2018Forsøgsbehandling redder uhelbredeligt syge børn (Cancer.dk 24-10)

​Kræftsyge børn er siden 2014 blevet behandlet med forsøgsmedicin på Rigshospitalets enhed, ’Ny medicin til børn med kræft’. Flere af de børn, som ellers ikke stod til at redde, er i dag blevet raske på grund af behandlingen, som er støttet af midler fra Knæk Cancer.

Et eksempel på en forsøgsbehandling er, at barnet både får standardbehandling, som er strålebehandling og forsøgsbehandling. Den består af forsøgsmedicin, som er valgt særligt til barnet på baggrund af blod- og vævsprøver.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/forsoegsbehandling-redder-uhelbredeligt-syge-boern/
23-10-2018Forskning viser fortsat nedgang i mænds sædkvalitet (Folketidende.dk 23-10)

​De mange danske mænd med dårlig sædkvalitet skal skynde sig at få børn. Det viser ny forskning fra Rigshospitalet. Det er første gang, at forskerne har påvist, at sædkvaliteten falder drastisk, som tiden går hos mænd med i forvejen ringe sædkvalitet.

Forskerne har gennem 15 år fulgt 137 yngre raske mænd, fra de var 33 år og til 48 år. Forskerne lægger skylden for den forringede sædkvalitet på de hormonforstyrrende stoffer, som omgiver os overalt.

- De skadelige stoffer forstyrrer udviklingen af testiklerne allerede hos fosteret. Når det først er gået galt der, så kan vi ikke gøre meget ved det. Selv om man lever sundere og holder op med at ryge eller taber sig, siger overlæge Niels Jørgensen fra Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)
Link til kilde:
23-10-2018Forsker-team modtager igen millionbevilling til forskning i blod-hjerne-barrieren (23-10)

Et team af forskere fra Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet har modtaget en ny bevilling fra Lundbeckfonden på i alt 24 millioner kroner. Forskerne modtager bevillingen, så de kan fortsætte deres forskning i store molekylers transport fra blodet til hjernen hos centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery.

Den nye bevilling blev uddelt efter Lundbeckfonden modtog yderst positive fagfælle-bedømmelser af projektet. Centret Research Initiative on Brain Barriers and Drug Delivery blev oprettet i 2014 og er støttet af Lundbeckfonden. Med den nye bevilling på 24 millioner kroner, som er en forlængelse af en eksisterende bevilling, kan forskerne fortsætte deres forskning indtil 2021.

Teamet består af centerleder og professor Martin Lauritzen (KU og Rigshospitalet), professor Birger Brodin (KU) og professor Kristian Strømgaard (KU) samt professor Thomas Lars Andresen (DTU), lektor Morten Schallburg (AU) og professor Torben Moos (AAU). I 2014 og 2017 modtog forskerteamet bevillinger på henholdsvis 40 og 20 millioner kroner fra Lundbeckfonden

Link til kilde: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2018/10/forskerteam-modtager-ny-bevilling-til-at-forsaette-forskning-i-blod-hjerne-barrieren/
22-10-2018Forskning viser: En times ugentlig styrketræning virker mod hovedpine (Nfa.dk 22-10)

En times styrketræning om ugen kan halvere smerterne og antallet af dage med hovedpine. Effekten er den samme, uanset om du laver øvelser for nakke og skulder en time i træk én gang om ugen, tre gange om ugen i tyve minutter eller ni gange om ugen i syv minutter.

Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, blandt 573 kontoransatte.

Undersøgelsen viser også, at kun de deltagere, som havde en instruktør med til øvelserne, nedsatte deres forbrug af smertestillende piller mod hovedpine.

De, der trænede på egen hånd, fortsatte med at tage lige så mange paracetamol, ibuprofen og aspirin og andre hovedpinepiller, som de plejer, selvom de fik færre smerter. Også selvom instruktørerne udelukkende hjalp med at lave øvelserne rigtigt.

Link til kilde: http://nfa.dk/da/nyt/nyheder/2018/en-times-traening-om-ugen-virker
17-10-2018Professor skal undersøge sammenhænge mellem hjerte-kar-sygdom og demens (Hjerteforeningen.dk 17-10)

​​Den 1. august 2018 tiltrådte Ruth Frikke-Schmidt et professorat i Klinisk Biokemi med speciel fokus på hjertekarsygdomme og demens. Professoratet er et samarbejde mellem Klinisk Biokemisk Afdeling på Rigshospitalet, Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, og Hjerteforeningen.

Ruth Frikke-Schmidt håber på at skabe en øget sygdomsforståelse af de to folkesygdomme og deres indbyrdes relation - og vil generere den nødvendige videnskabelige basis for udmøntning af en målrettet fælles forebyggelsesindsats.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2018/10/ny-forskning-professor-skal-undersoege-sammenhaenge-mellem-hjerte-kar-sygdom-og-demens/
12-10-2018Kronprinsesse Mary hylder hjerteforskning (Kristeligt-dagblad.dk 12-10)

​To hjerteforskere modtog legater til deres forskning i hjertesygdom: professor ved Aalborg Universitet Christian Torp-Pedersen (th.) bliver støttet med fem millioner kroner til projektet ”Tidligt varsel før blodprop i hjertet og hjertestop”, og overlæge, professor ved Rigshospitalet Lars Søndergaard bliver ligeledes støttet med fem millioner kroner til projektet ”Tidlig versus sen indsættelse af pulmonalklapprotese med Fallots tetralogi og svær pulmonalklapinsufficiens”.

(Artiklen p.t. ikke tilgængelig online)

Link til kilde:
12-10-2018Gammel medicin beskytter muligvis mod type 1-diabetes (Dagensmedicin.dk 12-10)

​Forskere på Rigshospitalet har opdaget, at det kolesterolsænkende middel fenofibrat beskytter 100 pct. mod type 1 -diabetes i mus, fordi det øger mængden af fedtstoffet sulfatid i bugspytkirtlens beta-celler. Nu vil man gerne teste opdagelsen i mennesker i et stort klinisk forsøg.

Et gammelt kolesterolsænkende middel kan få sin renæssance inden for diabetesbehandlingen og betyde helt nye muligheder for patienter med type 1-diabetes. Det er lige nu håbet for professor Karsten Buschard og hans ph.d.-studerende Laurits Holm ved Bartholin Instituttet på Rigshospitalet, efter at de via et nyt studie har opnået forskningsresultater, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia og omtalt i Nature Review. 

»Resultaterne er utroligt spændende i forhold til behandlingen af type 1-diabetes. De betyder, at vi muligvis har fundet et stof, der kan have så positiv effekt på type 1-diabetes, at sygdommen på sigt kan forsinkes, og at patienterne kan slippe for at tage insulin - i det mindste for en periode,« siger ph.d.-studerende Laurits Holm, der nævner, at fenofibrat er billigt med få bivirkninger.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)

Link til kilde:
10-10-2018Studie: Hormon modarbejder kroppens sukker- og alkoholindtag (Videnskab.dk 10-10)

​»Hormonet bliver dannet i leveren og kommer via blodbanerne op til hjernen, hvor det rammer nogle receptorer, som giver dig besked om at holde op med at drikke,« forklarer Susanna Søberg, der er ph.d.-studerende ved Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet i København, og en af flere forskere, der er blevet meget interesserede i hormonet.

Samtidig viser det danske studie, at personer, der ikke bryder sig om søde sager, generelt har højere niveauer af FGF-21.

»Det tyder på, at FGF-21 påvirker hvor meget sukker vi spiser, samt at vores trang til alkohol og sukker hænger sammen,« fortæller Susanna Søberg.

»Vi har ikke det endelige bevis, men det er meget sandsynligt, at hormonets funktion er at beskytte mod at spise for meget og drikke for meget,« tilføjer Matthew Gillum,  lektor ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/toemmermaendshormon-beskytter-dig-mod-for-meget-alkohol-antyder-studier
03-10-2018Fællesskab ved fysisk træning styrker lungekræftpatienter (Propatienter.dk 03-10)
"Deltagelse i fysisk træning giver lungekræftpatienter mulighed for fællesskab og forståelse, som kan være medvirkende til, at de kommer styrket igennem deres sygdomsforløb."

Sådan lyder det vigtigste budskab i et studie, som klinisk sygeplejespecialist Malene Missel fra Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet præsenterede på lungekræftkongressen WCLC i Toronto, der netop har været afholdt.

Studiet er en del af et større randomiseret studie, hvor 582 patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) blev sat til at træne efter et struktureret program i Center for Kræft og Sundhed i København, enten to uger efter operation eller seks uger efter operation. Træningen bestod for begge gruppers vedkommende af konditionstræning og styrketræning, hvor belastningen blev øget over tid, samt udstrækning og afspænding. Programmet varede en time og blev gennemført to gange om ugen i 12 uger.

I Malene Missels studie har hun fulgt 20 af de patienter, som deltog i træningen to uger efter operation, og har interviewet dem tre gange. Interviewene har blandt andet handlet om patienternes overvejelser omkring at sige ja til at deltage i træningen, og om hvordan det var at deltage.
Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/lungekraeft/1603-faellesskab-ved-fysisk-traening-styrker-lungekraeftpatienter-2.html
02-10-2018Nyt projekt får støtte af Danish Comprehensive Cancer Center (Onkologisktidsskrift.dk 02-10)

DCCC støtter med 150.000 kr. Seppo W. Langer, overlæge, ph.d., Onkologisk Klinik, Rigshospitalet, med etableringen af Dansk Neuroendokrint Tumor Selskab, DANETS med henblik på:

- At afholde nationale netværksmøder/konferencer.

- At udarbejde, offentliggøre og vedligeholde danske behandlingsvejledninger inden for neuroendokrine tumorer.

- At etablere og vedligeholde en platform (webside) til udbredelse af relevante nyheder og materiale.

- At organisere seminarer med nationale og internationale oplægsholdere med det formål at styrke dansk forskning i emnet samt opretholde og udbygge nordiske og internationale forskningsrelationer.
Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/samfund/923-fem-nye-projekter-far-stotte-af-dccc.html
27-09-2018Fornemt forskningslegat til professor (Næsteved.netavis.dk 27-09)

​Professor, overlæge Jørn Herrstedt fra Onkologisk Afdeling modtager 100.000 kroner til sin forskning i gynækologisk kræft, kræft hos ældre og understøttende behandling.

Højesteretssagfører Kaj Bunch-Jensen og Allis Bunch-Jensens Legat består af et forskningslegat på 100.000 kroner, derudover er der et personligt hæderslegat på 25.000 kroner.

De 100.000 kroner skal gå til et ph.d.-studie omkring understøttende behandling til kræftpatienter, fortæller Jørn Herrstedt.

Link til kilde: http://naestved.netavis.nu/fornemt-forskningslegat-professor/
24-09-2018Alzheimerpris til sygeplejerske (Sygeplejersken.dk 24-09)

​Sygeplejerske og postdoc ved Aalborg Universitet, Aase Marie Ottesen, har sammen med professor ved Københavns Universitet, Helle Waage Petersen, modtaget Alzheimerforskningsfondens pris på to gange 100.000 kr.

Begrundelserne for de to forskerpriser lød bl.a.: "Aase Marie Ottesen viser i sit arbejde vejen for, hvordan sygeplejefaglig viden kan kobles med viden om kommunikative processer, læringsteori og indsigt i demens. I sin forskning anvender hun ikke blot metoder som musik, Marte Meo og Dementia Care Mapping, men går skridtet videre og beskriver, hvordan sådanne metoder kan omsættes til hverdagspraksis og bruges, så omsorgsgivere får et fagligt løft."

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)
Link til kilde:
24-09-2018Sammenhængen mellem hjerte og hjerne skal undersøges i stort forskningsprojekt (Ritzau.dk 24-09)

​Hvordan påvirker psyken hjertesygdom?

Det er omdrejningspunktet i et nyt stort forskningsprojekt, Heart and Mind, der vil undersøge sammenhængen mellem mentalt helbred og hjertesygdom på baggrund af en bevilling på 7,5 mio. kr. fra Novo Nordisk Fondens Forskningsprogram i sygepleje.

Nylig dansk sygeplejeforskning har vist, at hjertepatienter med angst har dobbelt så høj dødelighed som andre hjertepatienter efter et år. Forskningsmæssigt har man dog hidtil haft stort fokus på andre risikofaktorer som motion, kolesterol og rygning, mens psykiske risikofaktorer ikke er blevet undersøgt i samme grad.

Projektet vil også have fokus på børn med en hjertesyg forælder, der er en overset gruppe rent forskningsmæssigt. Alene i Danmark lever mere end 50.000 børn med en forælder med hjertesygdom.
Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sammenhaengen-mellem-hjerte-og-hjerne-skal-undersoges-i-stort-forskningsprojekt?publisherId=12648792&releaseId=13561047
21-09-2018Ny forskning bakker op om HPV-vaccine mod livmoderhalskræft (Ritzau.dk 21-09)

​Der er en markant lavere forekomst af svære celleforandringer på livmoderhalsen hos piger, der bliver vaccineret mod HPV. Og piger, som vaccineres i ung alder, kan nøjes med at få vaccinen i to doser. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse.

– Vores resultater fra dette store materiale bekræfter kort fortalt, at vaccinen mindsker forekomsten af svære celleforandringer på livmoderhalsen, især hvis pigerne er unge, når de bliver vaccineret. De peger samtidig på, at effekten er den samme, uanset om vaccinen bliver givet i to doser med mindst fem måneder imellem, eller i tre, hvis pigerne er unge, når de bliver vaccineret. Det er et vigtigt budskab både til de piger, som allerede er vaccineret, og dem som overvejer det, siger Susanne Krüger Kjær, forskningsleder ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, professor ved Rigshospitalet.

Link til kilde: http://https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-forskning-bakker-op-om-hpv-vaccine-mod-livmoderhalskraeft?publisherId=2700313&releaseId=13560912
20-09-2018Mulig sammenhæng mellem gluten og diabetes 1 (Politiken.dk 20-09)

​Danske forskere har – og det er første gang i verden, det sker - påvist en mulig sammenhæng mellem indtag af gluten, altså mad med rug, byg eller hvede, under graviditet og så en øget forekomst af type 1-diabetes hos barnet.

Faktisk viser vores studie, at kvinder med et højt glutenindtag under graviditeten havde en dobbelt så stor forekomst af børn med type 1-diabetes sammenlignet med kvinder med et lavt glutenindtag«, siger seniorforsker Julie Antvorskov fra Bartholin Instituttet på Rigshospitalet. Studiet, der er udført sammen med forskere fra Statens Serum Institut, er i dag offentliggjort i et af verdens fineste lægetidsskrifter, British Medical Journal.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)

Link til kilde:
19-09-2018Hormonforstyrrende stoffer forværrer hinandens effekt i sædceller (Videnskab.dk 19-09)

​Forskerne fandt syngergieffekten ved at teste, hvordan menneskers sædceller reagerer på to forskellige hormonforstyrrende stoffer samtidig. Sædcellerne blev puttet i et reagensglas, hvorefter de to hormonforstyrrende stoffer blev tilført. Herefter valgte forskerne at teste de hormonforstyrrende stoffer på lige præcis sædceller, fordi hormonforstyrrende stoffer generelt mistænkes for at svække mænds sædkvalitet.

Resultatet var, at de to stoffer forstærkede hinandens skadelige effekt, så hvis det ene havde en effekt på 1, og det andet også havde en effekt på 1, blev deres samlede effekt ikke 2, men 3 eller 4.

Link til kilde: https://videnskab.dk/naturvidenskab/cocktail-af-hormonforstyrrende-stoffer-forvaerrer-hinandens-effekt-i-saedceller
17-09-2018Brystkræftpatienter skal have støtte fra navigatorer (Cancer.dk 17-09)

​Kræftens Bekæmpelse er sammen med fagfolk fra Rigshospitalet ved at udvikle en ny type hjælp til brystkræftpatienter. De skal have støtte af erfarne sygeplejersker, såkaldte navigatorer, der følger den enkelte patient tæt under hele behandlingsforløbet. Der er gode resultater fra et pilotprojekt, og sygeplejerske-navigation afprøves nu blandt en større gruppe kvinder med brystkræft.

I programmet bliver kvinder spurgt til, hvordan de har det både psykisk og fysisk. De bliver både spurgt, før behandlingen indledes, samt flere gange mens den er i gang. De bliver også inviteret til samtaler med en sygeplejerske-navigator. Sygeplejersken tager udgangspunkt i det, den enkelte kvinde har behov for, eksempelvis hvordan de selv kan tage godt hånd om de symptomer, som netop de oplever.

Link til kilde: http://https://www.cancer.dk/nyheder/brystkraeftpatienter-faar-vigtig-stoette-fra-navigator/
14-09-2018Pilotprojekt øger sklerosepatienters velværd (Propatienter.dk 14-09)

​Et pilotprojekt på Skleroseklinikken-Rigshospitalet Glostrup har vist, at yoga kan få sclerosepatienter til at være mere aktive, samtidig med at træningsformen giver patienterne en større kropsbevidsthed, en bedre forståelse for, hvad der sker i kroppen, når man er ramt af sygdommen og en væsentlig selvindsigt.

”Mit drømmescenarie handler om, at yoga skal være et permanent, gratis tilbud til alle sklerosepatienter. Udover medicinsk behandling og gratis fysioterapi er det vigtigt med større fokus på træning og genopbygning af kroppens muskler. Eneste tiltag i dag er træning med maskiner. Men yoga er et godt supplement, som både gavner fysisk og mentalt. Det er nødvendigt, at patienterne har flere valgmuligheder, når det drejer sig om at være aktive”, konstaterer sygeplejerske Signe Gro Kristensen, Skleroseklinikken-Rigshospitalet Glostrup.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/nerver/1549-yoga-gavner-sclerose-patienter.html
14-09-2018Forskning: Børn med leukæmi fødes med et anderledes immunsystem (Ssi.dk 14-09)
Hvert år rammes op mod 45 danske børn under 15 år af leukæmi. Dermed er det den hyppigste kræftform blandt børn. Man kender kun få risikofaktorer for børneleukæmi, men man har længe haft en formodning om, at infektioner i barndommen spiller en rolle.

Ny forskning tyder på, at immunsystemet hos børn, der får leukæmi, allerede er forskelligt fra andre børns, når de bliver født. Det er konklusionen i et nyt studie, som forskere fra Statens Serum Institut (SSI) har gennemført sammen med Rigshospitalet og University of Southern California i USA. Det er netop blevet offentliggjort i det amerikanske tidsskrift Cancer Research.
Link til kilde: https://www.ssi.dk/Aktuelt/Forskningsnyt/2018/2018%2009%20Boern%20med%20leukaemi%20bliver%20foedt%20med%20et%20anderledes%20immunsystem.aspx
10-09-2018Forskning i svangerskabsforgiftning belønnes med prestigepris (Jv.dk 08-09)

​Forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har vundet den fornemme ’The George C. William-pris’ for at have skrevet årets mest betydningsfulde artikel inden for emnet evolutionsmedicin. Prisen blev uddelt ved den årlige konference om evolutionsmedicin afholdt af Det internationale Selskab for Evolution, Medicin og Folkesundhed.

 De har forsket i, hvilken betydning svangerskabsforgiftning har for udvikling af sygdom senere i livet.  Artiklen, som har titlen 'Time from pre-eclampsia diagnosis to delivery affects future health prospects of children', belyser spørgsmål om effekter på tværs af generationer ved fosterets påvirkning af miljøet i livmoderen, hvor den gravide kvinde er syg.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)

Link til kilde:
06-09-2018Det kunstige hjerte er klar til at blive taget i brug (B.dk 06-09)

​På Rigshospitalet ligger et hjerte og venter. Det er et kunstigt hjerte, klar til at erstatte et rigtigt menneskehjerte fuldt ud, pumpe fem liter blod i minuttet rundt i kroppen og slå op mod 40 mio. slag om året.

Det er en ny type kunstigt hjerte – det første intelligente og permanente kunstige hjerte, som Rigshospitalet på forsøgsbasis kan sætte ind i brystet på en dansk patient.

Lægen bag forsøget er Finn Gustafsson, siden årsskiftet ny professor i kompliceret hjertesvigt og hjertetransplantation ved Hjertemedicinsk Klinik på Rigshospitalet. En mand, som føler sig på rette plads her, hvor han kan kombinere højteknologisk forskning med masser af patientkontakt.

Link til kilde: http://ugeskriftet.dk/nyhed/det-kunstige-hjerte-er-klar-til-sla
05-09-2018Stor undersøgelse af højspændingsledninger og leukæmi hos børn (Cancer.dk 05-09)

​Øger magnetiske felter fra højspændingsledninger risikoen for leukæmi hos børn? Det har videnskaben længe søgt svar på. I en ny stor international undersøgelse, der samler alle hidtil gennemførte undersøgelser, finder forskerne en let øget risiko for leukæmi for børn, der bor tæt ved ledningerne – og de viser, at sammenhængen ikke kan forklares med de elektromagnetiske felter.

 I en stor såkaldt meta-analyse, samler forskere fra blandt andet Kræftens Bekæmpelse data fra de i alt 13 internationale undersøgelser, der tidligere er foretaget indenfor området. I alt har forskerne undersøgt data fra godt 29.000 børn med leukæmi og godt 68.200 kontroller. 

Konklusionen er at børn, der bor tæt ved højspændingsledninger – målt som under 50 meter eller tættere – har en lille øget risiko for at udvikle leukæmi. En sammenhæng, som ifølge undersøgelsen dog ikke kan forklares med de elektromagnetiske felter fra ledningerne. 
Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/ny-stor-undersoegelse-af-hoejspaendingsledninger-og-leukaemi-hos-boern/
03-09-2018Stor bevilling til skulderforskning (Fysioterapeuten.dk 03-09)

Augustinus Fonden har bevilliget forskningsfysioterapeut, ph.d., Sigrid Tibæk, Rigshospitalet, 485.000 kr. til forskningsprojektet ”Udvikling og validering af et skulder-specifikt livskvalitetspørgeskema til patienter med scapula alata”.

(Artiklen er p.t. ikke tilgængelig online)

Link til kilde:
1 - 30Næste
Redaktør