Presseklip om vores forskning


  
  
16-03-2020BEP mod testikelkræft øger risikoen for hjertekarsygdom (onkologisktidsskrift.dk 08-03)

​Behandling med bleomycin-etoposid-cisplatin (BEP) mod testikelkræft er forbundet med stærkt øget risiko for hjertekarsygdom mere end et år efter behandlingsstart og mildt øget risiko efter 10 års opfølgning.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/1480-bep-mod-testikelkraeft-oger-risikoen-for-hjertekarsygdom.html
12-02-2020Riget vil sætte tryk på forsøg med ilt mod hjerneskader (videnskab.dk 12-02)

​Trykkammerbehandling, hvor patienter indånder ilt under forhøjet tryk, har måske effekt på forskellige hjerneskader, men forskningen er mangelfuld. Det vil Rigshospitalet rette op på.

Link til kilde: https://videnskab.dk/teknologi-innovation/riget-vil-saette-tryk-paa-forsoeg-med-ilt-mod-hjerneskader
12-02-2020– Vi ser en stor fremtid i at bruge vores digitale tidsalder til gavn for patienterne (hjerteforeningen.dk 12-02)

​Hjertemedicinsk Afdeling på Rigshospitalet vil i et nyt samarbejde undersøge, om man med forskellige sundhedsdata kan udvikle en algoritme, der kan gøre behandlingen af patienter med blodprop i hjertet endnu bedre. Digitale muligheder skal veksles til patientfordele, anerkender Hjerteforeningen.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2020/02/vi-ser-en-stor-fremtid-i-at-bruge-vores-digitale-tidsalder-til-gavn-for-patienterne/
05-02-2020Globalt studie kortlægger kræftmutationer i stort katalog (sund.ku.dk 05-02)

​Mutationer i 38 forskellige typer af kræft er blevet kortlagt ved hel-genom analyse af et internationalt hold af forskere, blandt andet fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Forskerne har udarbejdet et katalog over kræftmutationerne, som læger og forskere verden rundt kan slå op i.

Link til kilde: https://sund.ku.dk/nyheder/2020/02/globalt-studie-kortlaegger-kraeftmutationer-i-stort-katalog/
31-01-2020Forskning giver håb om ny behandling mod spredt tarmkræft (cancer.dk 31-01)

​En ny kombination af lægemidler kan forlænge livet for patienter med tyk- og endetarmskræft, der har spredt sig, og hvor lægerne ikke har flere tilbud om behandling. Det viser ny forskning, som netop er offentliggjort i det førende videnskabelige tidsskrift Lancet Oncology.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/forskning-giver-haab-om-ny-behandling-mod-spredt-tarmkraeft/
26-01-2020Fremprovokeres migræne via én fælles signalvej? (videnskab.dk 26-01)

​Nyt studie tyder på, at der findes en fællesmekanisme bag provokeret migræneanfald. Det er omvendt af, hvad man tidligere har troet. Hvis behandlingen fokuserer på fællesmekanismen, har den måske en bedre effekt.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/fremprovokeres-migraene-via-en-faelles-signalvej
22-01-2020Forskere vil mindske senfølger efter brystrekonstruktion (onkologisktidsskrift.dk 22-01)

​En dansk forskningsgruppe skal undersøge, om antibiotika på overfladen af implantater kan forhindre senfølger som infektion og kapseldannelse til brystrekonstruktion med brystimplantater.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/brystkraeft/1429-forskere-vil-mindske-senfolger-efter-brystrekonstruktion.html
17-01-2020Næse og lunger hænger sammen: Patienter med polypper har stor risiko for at få astma (propatienter.dk 17-01)

​På Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgisk og Audiologiske Klinik er der etableret et frugtbart samarbejde med lungemedicinere baseret på konceptet - Unified Airways - hvor specialister inden for øre-næse-hals- og lungemedicin arbejder sammen om patienter med inflammation i luftvejene.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/luftveje/2590-naese-og-lunger-haenger-sammen-patienter-med-polypper-har-stor-risiko-for-at-fa-astma.html
01-01-2020Tab farligt fedt om dit hjerte med motion (hjerteforeningen.dk 01-01)

​Træning af styrke og udholdenhed kan give dig mindre af det farlige fedt om hjertet, hvis du er overvægtig, viser ny forskning støttet af Hjerteforeningen. Vi skal bruge den nye viden til at hjælpe patienterne bedst muligt med god forebyggelse, siger forskningschef.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2020/01/tab-farligt-fedt-om-dit-hjerte-med-motion/
20-12-2019Viden om tarmbakterier skal forbedre stamcelletransplantationer (dtu.dk 16-12)

​Forskning fra DTU giver en begyndende forstående for, hvordan viden om patienters tarmbakterier kan bruges til at mindske bivirkningerne fra stamcelletransplantationer.

Link til kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=fd210743-89a1-4e92-9a7c-b56b1e7bc5f7
11-12-2019MRD er prognostisk markør ved kemofri-behandling af CLL (haematologisktidsskrift.dk 11-12)

​ASH: CLL-patienters respons på de nye målrettede, kemofri behandlinger kan kontrolleres ved en måling af minimal restsygdom (MRD).

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/2-uncategorised/673-mrd-er-prognostisk-markor-ved-kemofri-behandling-af-cll.html
10-12-2019God sikkerhed ved kombination af bispecifikt antistof og checkpointhæmmer (haematologisktidsskrift.dk 10-12)

​ASH: To fase I-studier, der afprøver en kombination af det bispecifikke CD20-antistof CD20-TCB med henholdsvis obinutuzumab og atezolizumab, viser lovende resultater.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/sygdomme/lymfoma/666-god-sikkerhed-ved-kombination-af-bispecifikt-antistof-og-checkpointhaemmer.html
06-12-2019Opfølgningsforløb til kræftpatienter: Stort behov for mere viden (cancer.dk 06-12)

​I en ny stor international undersøgelse har forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet for første gang sammenlignet effekten af forskellige former for opfølgningsforløb til kræftpatienter. Resultaterne peger på, at der i høj grad er behov for mere viden for at sikre, at patienterne får de bedste tilbud.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/opfoelgningsforloeb-til-kraeftpatienter-stort-behov-for-mere-viden/
02-12-2019Prostatamedicin øger ikke risikoen for svulster i hjernen (ssi.dk 02-12)

​Mænd, der får testosteron hæmmende medicin mod forstørret prostata har ikke større risiko end andre for at få meningiomer. Det viser et nyt studie fra Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet.

Link til kilde: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2019/prostata-medicin-oger-ikke-risikoen-for-svulster-i-hjernen
29-11-2019Kræftramte børn går i skole via robot (cancer.dk 29-11)

​Forskere på Rigshospitalets BørneUngeKlinik har fået støtte fra Kræftens Bekæmpelses Psykosociale Forskningsudvalg til et projekt, hvor kræftramte skolebørn kan bevare kontakten med deres skoleklasse ved hjælp af en robot.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/kraeftramte-boern-gaar-i-skole-via-robot-p3/
19-11-2019Saltvandsindsprøjtning til kunstig intelligens vil løfte kvaliteten i sundhedsvæsenet (denoffentlige.dk 19-11)

​Kunstig intelligens er fremtiden for det danske sundhedsvæsen og ved at bruge data klogt, kan vi forbedre den måde vi behandler patienter.

Link til kilde: https://www.denoffentlige.dk/saltvandsindsproejtning-til-kunstig-intelligens-vil-loefte-kvaliteten-i-sundhedsvaesenet
15-11-2019Nu skal effekten af børns leg på hospitaler undersøges (via.ritzau.dk 15-11)

​Rigshospitalet vil i samarbejde med LEGO Fonden undersøge sammenhængen mellem leg og helbred for børn og unge på hospitaler. Forskningsprojektet støttes af en bevilling fra LEGO Fonden på fire mio. kr..

Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nu-skal-effekten-af-borns-leg-pa-hospitaler-undersoges?publisherId=3111258&releaseId=13583173
12-11-2019Danskerne bliver udsat for færre hormonforstyrrende kemikalier (plast.dk 12-11)

​Vi udsættes for tusinder af kemikalier hver dag, hvoraf nogle desværre har hormonforstyrrende egenskaber. Ny forskning fra Rigshospitalet konkluderer, at danskernes eksponering overfor en række hormonforstyrrende stoffer heldigvis er faldet signifikant siden 2009.

Link til kilde: https://plast.dk/2019/11/danskerne-bliver-udsat-for-faerre-hormonforstyrrende-kemikalier/
11-11-20197.6 millioner indsamlede kroner direkte til ny, livsvigtig forskning (scleroseforeningen.dk 11-11)

​7.6 millioner kroner. Sådan lyder det imponerende beløb, der netop er blevet fordelt mellem 23 ambitiøse forskningsprojekter, der giver os ny unik viden om sclerose og medicinsk behandling. Men hvilken forskning bruges de mange millioner indsamlede kroner præcis til?

Link til kilde: https://www.scleroseforeningen.dk/nyheder/76-millioner-indsamlede-kroner-direkte-til-ny-livsvigtig-forskning
06-11-2019Forskere vil teste målrettede kræftlægemidler i nye indikationer (onkologisktidsskrift.dk 06-11)

​Et nyt, nationalt projekt ved navn ProTarget vil systematisere off-labelbehandlingen med målrettede kræftlægemidler. Formålet er at finde ud af, om nogle af de målrettede lægemidler, som er godkendt til en bestemt kræftsygdom, også virker på patienter med en anden kræftdiagnose.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/1362-forskere-vil-teste-malrettede-kraeftlaegemidler-i-nye-indikationer.html
22-10-2019Forskere kommer et skridt nærmere behandling af migræne (videnskab.dk 22-10)

​Blokering af de såkaldte KATP-kanaler i hjernen kan potentielt være en ny behandling mod den dunkende hovedpine, som så mange mennesker lider af.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-kommer-et-skridt-naermere-behandling-af-migraene
21-10-2019Nyt center skal forske i lumske bakterier (sundhedspolitisktidsskrift.dk 21-10)

​Novo Nordisk Fonden har bevilget 60 mio. kr. til et nyt forskningscenter i persisterende bakterieinfektioner, som er svære at behandle med antibiotika og udgør et de mest alvorlige sundhedsproblemer globalt. Det nye center, PERFECTION, skal udvikle strategier til at opdage og bekæmpe de såkaldte persisterende bakterier, som "gemmer sig" i årevis og ikke påvirkes af antibiotika.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2621-nyt-center-skal-forske-i-lumske-bakterier.html
21-10-2019Omfattende forskning: Dårlig ide for sclerosepatienter at holde pause i behandlingen (propatienter.dk 21-10)

​Risikoen for sygdomsforværring er op til 35 procent mindre hos patienter med multipel sclerose (MS), der får vedvarende behandling i mere end ti år, end hos patienter, der ikke gør.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/nerver/2333-omfattende-forskning-darlig-ide-for-sclerosepatienter-at-holde-pause-i-behandlingen.html
10-10-2019Sukkerstof i hjertet kan muligvis regulere blodtrykket (medicinsktidsskrift.dk 10-10)

​Helt ny forskning tyder på, at et særligt sukkerstof spiller en vigtig rolle i at regulere kroppens blodtryk. Det har forskere fra Rigshospitalet og København Universitet fundet ud af i et studie med rotter. Opdagelsen kan have stort potentiale som medicin mod forhøjet blodtryk.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2091-sukkerstof-i-hjertet-kan-muligvis-regulere-blodtrykket.html
28-09-2019Ny forskning: Immunterapi øger overlevelsen hos patienter med ikke-småcellet lungekræft (via.ritzau.dk 28-09)

​Den mediane overlevelse forlænges med godt 7 måneder, når patienter med uhelbredelig ikke-småcellet lungekræft behandles med immunterapien Tecentriq. Det viser resultater fra IMpower110-studiet, der blev præsenteret på den europæiske kræftkongres, ESMO, sent fredag eftermiddag. Resultaterne er meget positive, siger overlæge Jens Benn Sørensen, Rigshospitalet.

Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-forskning-immunterapi-oger-overlevelsen-hos-patienter-med-ikke-smacellet-lungekraeft?publisherId=12715655&releaseId=13580369
25-09-2019Ny teori: Sådan vil forsker reducere alvorsgraden af migræne (videnskab.dk 25-09)

​Inflammation i hjernen kan være en medvirkende årsag til, at nogle mennesker får kronisk migræne. Ifølge forsker Lars Edvinsson lider mellem 100.000 og 200.000 danskere af kronisk migræne, men forskere kan endnu ikke sætte fingeren på, hvad der gør migræne kronisk.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/ny-teori-saadan-vil-forsker-reducere-alvorsgraden-af-migraene
24-09-2019Forskningsprojekt skal give patienter med kronisk gigt et bedre liv (via.ritzau.dk 24-09)

​Nyt stort forskningsprojekt støttet af Novo Nordisk Fonden skal give sygeplejersker og andet sundhedspersonale nye værktøjer, så de bedre kan hjælpe patienter med kronisk gigt til en bedre tilværelse. Projektet ledes af seniorforsker Bente Appel Esbensen.

Link til kilde: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/forskningsprojekt-skal-give-patienter-med-kronisk-gigt-et-bedre-liv?publisherId=12648792&releaseId=13579930
19-09-2019Lægemiddel til sclerose virker på samme måde, om patienterne er over eller under 45 år (propatienter.dk 19-09)

Behandling med lægemidlet Mavenclad har god effekt hos patienter med attakvis multipel sclerose (RMS) uafhængigt af, om patienterne er over eller under 45 år, viser analyse, der blev præsenteret på neurologikongressen EAN i Oslo. 

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/nerver/2239-laegemiddel-virker-pa-samme-made-om-patienterne-er-over-eller-under-45-ar.html
19-09-2019Dansk opdagelse: Sådan påvirker cannabis formentlig testiklerne (videnskab.dk 19-09)

​Vi bør ikke legalisere hash, før vi ved mere, mener forsker. Mænds testikler indeholder nogle biologiske systemer, som formentlig kan blive påvirket af cannabis.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/ny-opdagelse-saadan-paavirker-cannabis-formentlig-testiklerne
18-09-2019Nyt lovende forsøg på at bremse Stargardts sygdom (blind.dk 18-09)

​Der findes ingen behandling for Stargardts sygdom, som er årsag til svind af nethinden hos børn og unge, men Rigshospitalet leder nu efter patienter, som vil afprøve et lægemiddel, som ser ud til at kunne bremse sygdommen. Interesserede patient skal omgående sætte sig i forbindelse med Rigshospitalets Øjenklinik.

Link til kilde: https://blind.dk/nyheder/nyt-lovende-forsoeg-paa-bremse-stargardts-sygdom
1 - 30Næste
Redaktør