Presseklip om vores forskning


  
  
27-01-2021Dansk studie: Cannabisolie reducerer smerter, spasmer og søvnforstyrrelser hos MS- patienter (mstidsskrift.dk 27-01)

​Medicinske cannabisolier i lave doser er sikre og effektive overfor MS-relaterede symptomer, viser undersøgelse fra Dansk Multipel Sclerose Center, Rigshospitalet. Scleroseforeningen beklager, at mange sclerosepatienter trods forsøgsordningen endnu ikke har adgang til medicinsk cannabis.

Link til kilde: https://mstidsskrift.dk/behandling/582-dansk-studie-cannabisolie-reducerer-smerter-spasmer-og-sovnforstyrrelser-hos-ms-patienter.html
26-01-2021Dansk studie lægges frem: Kviktest ser ud til at fange 7 ud af 10 positive (videnskab.dk 26-01)
Nu har et forskerhold fra Rigshospitalet og Statens Serum Institut lagt resultaterne fra en omdiskuteret dansk undersøgelse af kvaliteten af kviktest frem. Resultaterne viser indtil videre, at kviktest fanger 7 ud af 10 af de personer, som er inficerede ifølge den meget pålidelige PCR-test.


Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-studie-laegges-frem-kviktest-ser-ud-til-at-fange-7-ud-af-10-positive
19-01-2021Danske forskere finder akilleshæl hos multiresistente bakterier (sund.ku.dk 19-01)

​Infektionssygdomme forårsaget af bakterier kan behandles med antibiotika. Men det sker, at bakterien bliver modstandsdygtig over for behandlingen, og det give et langt og kompliceret sygdomsforløb. Nyere studier har vist at kombination af flere typer antibiotika effektivt kan omgå resistens.

Link til kilde: https://sund.ku.dk/nyheder/2021/01/danske-forskere-finder-akilleshael-hos-multiresistente-bakterier/
15-12-2020Tidligt fødte vokser fra de hyppigere luftvejsinfektioner (medicinsktidsskrift.dk 15-12)

​Danske børn der er født for tidligt er ikke mere udsatte for luftvejsinfektioner end deres jævnaldrende, når de når teenageralderen, viser ny forskning fra Rigshospitalet.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/lunger/2787-tidligt-fodte-vokser-fra-de-hyppigere-luftvejsinfektioner.html
08-12-2020Første store fase III-studie af en lovende genterapi mod hæmofili-B (haematologisktidsskrift.dk 08-12)

​ASH: Den eksperimentelle genterapi etranacogene dezaparvovec forebygger blødningsepisoder og gør det muligt for patienter med hæmofili-B at undvære profylakse, viser resultater fra det længe ventede HOPE-B-studie.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/sygdomme/haemofili/803-forste-store-fase-iii-studie-af-en-lovende-genterapi-mod-haemofili-b.html
06-12-2020Dansk studie: Coronavirus er markant mere dødelig end influenza (videnskab.dk 06-12)

​Coronavirus er ikke bare som en influenza. Det er beskrevet flere gange her på Videnskab.dk, og nu sætter et dansk studie tal på, hvor meget mere dødelig Coronavirus er, skriver Berlingske. Forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet har undersøgt, hvor stor en andel af danskere, der i foråret blev testet positive for COVID-19, som døde inden for 30 dage. Det har forskerne sammenlignet med influenza.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-studie-coronavirus-er-markant-mere-doedelig-end-influenza
03-09-2020Mange kræftpatienter har flere sygdomme og bruger flere typer medicin (cancer.dk 03-09)

​Ny undersøgelse fra forskere ved Kræftens Bekæmpelse og Rigshospitalet viser, at over halvdelen af alle kræftpatienter har flere andre kroniske sygdomme, og over en tredjedel får andre former for medicin, allerede inden de kommer i behandling for kræft. Det stiller nye krav til fremtidens kræftbehandling.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/mange-kraeftpatienter-har-flere-sygdomme-og-bruger-flere-typer-medicin/
18-08-2020Ny forskning skal finde bedste behandling for hjerteklapbetændelse (medicinsktidsskrift.dk 18-08)

​15-20 procent af danske patienter med betændelse i hjerteklappen – endokarditis - dør kort tid efter diagnosen. Ny dansk forskning skal etablere et nationalt register, hvor alle danske patienter med sygdommen skal kortlægges og der skal indledes et randomiseret studie, som kommer nærmere et svar på, om operation eller medicin virker bedst.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/hjertekar/2530-ny-forskning-skal-finde-bedste-behandling-for-hjerteklapbetaendelse.html
17-08-2020Forekomsten af HPV-mundsvælgkræft er tredoblet de seneste 18 år (sundhedspolitisktidsskrift.dk 17-08)

​Der er sket en tredobling i forekomsten af mundsvælgkræft forårsaget af HPV-virus i perioden 2000-2017, viser dansk undersøgelse fra Rigshospitalet.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3580-forekomsten-af-hpv-mundsvaelgkraeft-er-tredoblet-de-seneste-18-ar.html
12-08-2020Godt nyt: Ny opdagelse sparer par i fertilitetsbehandling for ekstra ventetid (heartbeats.dk 12-08)

​Det er ikke længere nødvendigt at nedfryse æg, der skal kunstigt befrugtes, før de bliver lagt op. Det kan spare barnløse par for to måneders ekstra ventetid.

Link til kilde: https://heartbeats.dk/godt-nyt-ny-opdagelse-sparer-par-i-fertilitetsbehandling-for-ekstra-ventetid/
14-07-2020Forskningsprojekt skal undersøge corona-immunitet hos sundhedspersonale (tv2lorry.dk 14-07)

​En del af et forskningsprojekt lavet af Region Hovedstaden skal undersøge, hvorvidt man kan blive smittet med coronavirus flere gange.

Link til kilde: https://www.tv2lorry.dk/lorryland/forskningsprojekt-skal-undersoege-corona-immunitet-hos-sundhedspersonale
26-06-2020Nyt studie understreger: Blodtryksmedicin ikke forbundet med flere eller værre coronaforløb (hjerteforeningen.dk 26-06)

​Hjerteforeningens forskningsafdeling har i samarbejde med en række danske hjertelæger undersøgt, om patienter, som behandles med udbredt blodtryksmedicin. har større risiko for at blive smittet med coronavirus og få værre sygdomsforløb, hvis man smittes. Nej, er konklusionen – blodtryksmedicinen er ikke forbundet med nogle af delene.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2020/06/nyt-studie-understreger-blodtryksmedicin-ikke-forbundet-med-flere-eller-vaerre-coronaforloeb/
25-06-2020Bivirkninger efter testikelkræft forudsiges ved maskinlæring (propatienter.dk 25-06)

​I samarbejde med Rigshospitalet har forskere fra DTU Sundhedsteknologi udviklet en metode, som ved hjælp af maskinlæring kan forudsige bivirkninger ved behandling for testikelkræft. Maskinlæring er et område inden for datalogi og kunstig intelligens, som sætter computere i stand til at lære, uden at man eksplicit har programmeret, hvordan læringen foregår.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/2953-bivirkninger-efter-testikelkraeft-forudsiges-ved-maskinlaering.html
22-06-2020Vandkanaler i hjernen kan afgøre, hvor dybt du sover (videnskab.dk 22-06)

​Et nyt studie har fundet en mulig sammenhæng mellem den dybe søvn og renselse af hjernen, som kan vise sig at være det næste skridt til at forstå, hvorfor vi sover.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/vandkanaler-i-hjernen-kan-afgoere-hvor-dybt-du-sover
09-06-2020Ny dansk antistoftest afslører med stor nøjagtighed Covid-19-smitte (carlsbergfondet.dk 09-06)

​To nyudviklede antistoftests kan med meget høj følsomhed bestemme, om en person har haft Covid-19-infektion eller ej. Det viser en netop færdiggjort validering af testene, der er udviklet helt fra bunden i et tæt samarbejde mellem Rigshospitalet, Københavns Universitet og Novo Nordisk med støtte fra Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.

Link til kilde: https://www.carlsbergfondet.dk/da/Nyheder/Nyt-fra-fondet/Nyheder/Ny-dansk-antistoftest-afsloerer-med-stor-noejagtighed-Covid19-smitte
03-06-20202,3 mio. kr. til forskning til fordel for børn med kræft (cancer.dk 03-06)

​Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg har netop uddelt 2,3 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, som skal undersøge, om saltsyre kan forebygge og behandle infektioner i det centrale venekateter, som alle børn med kræft får lagt.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/2-3-mio-kr-til-forskning-til-fordel-for-boern-med-kraeft/
03-06-2020Subkutant bispecifikt CD3/CD20-antistof mulig konkurrent til CAR-T (haematologisktidsskrift.dk 03-06)

​ASCO: Det bispecifikke antistof epcoritamab (CD3/CD20) viser en lovende effekt i et dosiseskalationsstudie fra blandt andet Rigshospitalets fase I-enhed. Behandlingen kan vise sig lige så effektiv som CART-T og mere sikker, vurderer overlæge Martin Hutchings.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/sygdomme/lymfoma/720-subkutant-bispecifikt-cd3-cd20-antistof-mulig-konkurrent-til-car-t.html
02-06-2020Forskningsapp skal forbedre unge kræftpatienters livskvalitet (cancer.dk 02-06)

​Forskere og unge kræftpatienter fra Rigshospitalet lancerer i dag en app til unge med kræft. Ung kræft har en nøglefunktion som moderator for det debatforum, hvor de unge kan skrive med hinanden og dele erfaringer.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/forskningsapp-skal-forbedre-unge-kraeftpatienters-livskvalitet/
30-05-2020Antallet af ekstremt for tidligt fødte børn er faldet dramatisk under COVID-19 lockdown perioden (ssi.dk 30-05)

​Undersøgelse fra Rigshospitalet og Statens Serum Institut viser et fald på 90%. Forskerne vil nu grave sig dybere ned i, hvad der kan ligge bag.

Link til kilde: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/antallet-af-ekstremt-for-tidligt-fodte-born-er-faldet-dramatisk-under-covid-19-lockdown-perioden
16-03-2020BEP mod testikelkræft øger risikoen for hjertekarsygdom (onkologisktidsskrift.dk 08-03)

​Behandling med bleomycin-etoposid-cisplatin (BEP) mod testikelkræft er forbundet med stærkt øget risiko for hjertekarsygdom mere end et år efter behandlingsstart og mildt øget risiko efter 10 års opfølgning.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/1480-bep-mod-testikelkraeft-oger-risikoen-for-hjertekarsygdom.html
12-02-2020Riget vil sætte tryk på forsøg med ilt mod hjerneskader (videnskab.dk 12-02)

​Trykkammerbehandling, hvor patienter indånder ilt under forhøjet tryk, har måske effekt på forskellige hjerneskader, men forskningen er mangelfuld. Det vil Rigshospitalet rette op på.

Link til kilde: https://videnskab.dk/teknologi-innovation/riget-vil-saette-tryk-paa-forsoeg-med-ilt-mod-hjerneskader
12-02-2020– Vi ser en stor fremtid i at bruge vores digitale tidsalder til gavn for patienterne (hjerteforeningen.dk 12-02)

​Hjertemedicinsk Afdeling på Rigshospitalet vil i et nyt samarbejde undersøge, om man med forskellige sundhedsdata kan udvikle en algoritme, der kan gøre behandlingen af patienter med blodprop i hjertet endnu bedre. Digitale muligheder skal veksles til patientfordele, anerkender Hjerteforeningen.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2020/02/vi-ser-en-stor-fremtid-i-at-bruge-vores-digitale-tidsalder-til-gavn-for-patienterne/
05-02-2020Globalt studie kortlægger kræftmutationer i stort katalog (sund.ku.dk 05-02)

​Mutationer i 38 forskellige typer af kræft er blevet kortlagt ved hel-genom analyse af et internationalt hold af forskere, blandt andet fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet. Forskerne har udarbejdet et katalog over kræftmutationerne, som læger og forskere verden rundt kan slå op i.

Link til kilde: https://sund.ku.dk/nyheder/2020/02/globalt-studie-kortlaegger-kraeftmutationer-i-stort-katalog/
31-01-2020Forskning giver håb om ny behandling mod spredt tarmkræft (cancer.dk 31-01)

​En ny kombination af lægemidler kan forlænge livet for patienter med tyk- og endetarmskræft, der har spredt sig, og hvor lægerne ikke har flere tilbud om behandling. Det viser ny forskning, som netop er offentliggjort i det førende videnskabelige tidsskrift Lancet Oncology.

Link til kilde: https://www.cancer.dk/nyheder/forskning-giver-haab-om-ny-behandling-mod-spredt-tarmkraeft/
26-01-2020Fremprovokeres migræne via én fælles signalvej? (videnskab.dk 26-01)

​Nyt studie tyder på, at der findes en fællesmekanisme bag provokeret migræneanfald. Det er omvendt af, hvad man tidligere har troet. Hvis behandlingen fokuserer på fællesmekanismen, har den måske en bedre effekt.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/fremprovokeres-migraene-via-en-faelles-signalvej
22-01-2020Forskere vil mindske senfølger efter brystrekonstruktion (onkologisktidsskrift.dk 22-01)

​En dansk forskningsgruppe skal undersøge, om antibiotika på overfladen af implantater kan forhindre senfølger som infektion og kapseldannelse til brystrekonstruktion med brystimplantater.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/brystkraeft/1429-forskere-vil-mindske-senfolger-efter-brystrekonstruktion.html
17-01-2020Næse og lunger hænger sammen: Patienter med polypper har stor risiko for at få astma (propatienter.dk 17-01)

​På Rigshospitalets Øre-næse-halskirurgisk og Audiologiske Klinik er der etableret et frugtbart samarbejde med lungemedicinere baseret på konceptet - Unified Airways - hvor specialister inden for øre-næse-hals- og lungemedicin arbejder sammen om patienter med inflammation i luftvejene.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/luftveje/2590-naese-og-lunger-haenger-sammen-patienter-med-polypper-har-stor-risiko-for-at-fa-astma.html
01-01-2020Tab farligt fedt om dit hjerte med motion (hjerteforeningen.dk 01-01)

​Træning af styrke og udholdenhed kan give dig mindre af det farlige fedt om hjertet, hvis du er overvægtig, viser ny forskning støttet af Hjerteforeningen. Vi skal bruge den nye viden til at hjælpe patienterne bedst muligt med god forebyggelse, siger forskningschef.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2020/01/tab-farligt-fedt-om-dit-hjerte-med-motion/
20-12-2019Viden om tarmbakterier skal forbedre stamcelletransplantationer (dtu.dk 16-12)

​Forskning fra DTU giver en begyndende forstående for, hvordan viden om patienters tarmbakterier kan bruges til at mindske bivirkningerne fra stamcelletransplantationer.

Link til kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=fd210743-89a1-4e92-9a7c-b56b1e7bc5f7
11-12-2019MRD er prognostisk markør ved kemofri-behandling af CLL (haematologisktidsskrift.dk 11-12)

​ASH: CLL-patienters respons på de nye målrettede, kemofri behandlinger kan kontrolleres ved en måling af minimal restsygdom (MRD).

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/2-uncategorised/673-mrd-er-prognostisk-markor-ved-kemofri-behandling-af-cll.html
1 - 30Næste
Redaktør