Presseklip om vores forskning


  
  
02-07-2019Sukkerstof i hjertet ser ud til at hjælpe med at regulere blodtryk (ku.dk 02-07)

​Ny forskning tyder på, at et særligt sukkerstof spiller en vigtig rolle i at regulere kroppens blodtryk. Det har forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet fundet ud af i et nyt studie med rotter. Opdagelsen kan have stort potentiale som medicin mod forhøjet blodtryk, mener forskerne bag.

Link til kilde: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/07/sukkerstof-i-hjertet-ser-ud-til-at-hjaelpe-med-at-regulere-blodtryk/
27-06-2019Nyt kæmpestudie af HPV-vaccine: Infektioner og celleforandringer fortsætter med at falde (videnskab.dk 27-06)

​Ny, stor gennemgang viser, at antallet af HPV-infektioner, kønsvorter og kræftfremkaldende celleforandringer fortsætter med at falde i lande med vaccinationsprogrammer.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/nyt-kaempestudie-af-hpv-vaccine-infektioner-og-celleforandringer-fortsaetter-med-at
13-06-2019Forsker skal undersøge, hvorfor flere brystkræftramte udvikler diabetes type 2 (propatienter.dk 13-06)

​Dansk forskerhold skal undersøge de skader, kemoterapien giver, i håb om at kunne forebygge følgesygdomme som f.eks. diabetes.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/diabetes/2180-forsker-skal-undersoge-hvorfor-flere-brystkraeftramte-udvikler-diabetes-type-2.html
07-06-2019Se video: Blodmåling i styrtdykkende fly skal hjælpe astronauter på vej til Mars (videnskab.dk 07-06)

Forskere tester et nyt helbredstjek til astronauter under en parabolflyvning i nul tyngdekraft. For at holde øje med astronauters helbred under en fremtidig Mars-mission afprøver forskere metode til at måle deres blodvolumen i vægtløshed.

Link til kilde: https://videnskab.dk/teknologi-innovation/se-video-blodmaaling-i-styrtdykkende-fly-skal-hjaelpe-astronauter-paa-vej-til
06-06-2019Prisbelønnet dansk forsker kan høre, hvad bakterier siger til hinanden om infektioner (medicinsktidsskrift.dk 06-06)

Nanofysiker og molekylærbiolog, Fatima AlZahra’a Alatraktchi, er godt på vej til at revolutionere diagnosticering af sygdomsbakterier i vores kroppe, i kraft af at hun kan måle og oversætte, hvad bakterier siger, når de snakker med hinanden.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/diagnostik/1897-prisbelonnet-dansk-forsker-kan-hore-hvad-bakterier-siger-til-hinanden-om-infektioner.html
05-06-2019Danske forskere: Kombinationsbehandling uden kemo lovende mod æggestokkræft (sundhedspolitisktidsskrift.dk 05-06)

​ASCO: Overlæge Mansoor Raza Mirza fra Rigshospitalet var udvalgt til at præsentere resultater for en ny, lovende kombinationsbehandling mod æggestokkræft på sessionen 'Best of ASCO' den store kræftkongres ASCO, der holdes i Chicago.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2217-danske-forskere-kombinationsbehandling-uden-kemo-lovende-mod-aeggestokkraeft.html
04-06-2019Prostatakræft øger risiko for depression markant (onkologisktidsskrift.dk 04-06)

​De første to år efter diagnosetidspunktet, har mænd med prostatakræft næsten tre gange så stor risiko for at få en depression. Det viser et nyt, dansk kohortestudie, som blev præsenteret på en postersession lørdag på ASCO. Resultatet understreger vigtigheden af at holde øje med depressive symptomer hos mænd med prostatakræft, siger læge Anne Sofie Friberg, der er studiets førsteforfatter.

Link til kilde: https://www.onkologisktidsskrift.dk/behandlinger/prostata/1167-prostatakraeft-oger-risiko-for-depression-markant.html
29-05-2019Svangerskabsforgiftning kan give hjertesygdom (29-05 hjerteforeningen.dk)

​Kvinder, som har haft svangerskabsforgiftning under deres graviditet, risikerer at blive hjertesyge senere hen i livet. Hvornår kvinderne oplever de første tegn på hjerte-kar-sygdom, og hvem der er i højest risiko, undersøger en dansk forsker på Rigshospitalet.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/05/svangerskabsforgiftning-kan-give-hjertesygdom/
29-05-2019Mirza udvalgt til at præsentere banebrydende forskning om ovariecancer (29-05 dagensmedicin.dk)

​Overlæge på Rigshospitalet Mansoor Raza Mirza er udvalgt som 'Best of ASCO'. Han glæder sig til at præsentere sit studie på kongressen, der ellers ikke byder på de største nyheder inden for gynækologisk kræft.

Link til kilde: https://dagensmedicin.dk/mirza-udvalgt-til-at-praesentere-banebrydende-forskning-om-ovariecancer/
16-05-2019Forskergruppe finder det første gen, der øger risikoen for at besvime (ku.dk 16-05)

​Det er ikke kun ydre faktorer, der bestemmer, om du besvimer eller ej. Dine gener spiller også ind. Det viser et forskerhold fra Københavns Universitet, Statens Serum Institut og Rigshospitalet i et nyt studie. Baseret på data fra mere end 400.000 personer har de fundet frem til det første gen, der disponerer for besvimelse.

Link til kilde: https://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2019/05/forskergruppe-finder-det-foerste-gen-der-oeger-risikoen-for-at-besvime/
29-04-2019Ny professor skal styrke behandlingen af kroniske lungesygdomme hos børn (medicinsktidsskrift.dk 29-04)

​Overlæge Kim G. Nielsen fra Dansk BørneLungeCenter, som er en del af BørneUngeKlinikken i Juliane Marie Centret på Rigshospitalet., er udnævnt til professor i pædiatri og pædiatrisk pulmonologi. Han skal forske i kritiske lungesygdomme hos børn og unge.

Link til kilde: https://medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/lunger/1831-ny-professor-skal-styrke-behandlingen-af-kroniske-lungesygdomme-hos-born.html
22-04-2019Forskere tjekkede seks behandlinger til kritisk syge: Fem virkede ikke og én var direkte skadelig (Berlingske.dk 22-04)

​Intensivafdelinger dropper eller justerer gængse og udbredte behandlinger efter test på forskningscenter på Rigshospitalet. Mindre end ti procent af det, vi gør, er baseret på god evidens, vurderer professor.

Kritisk syge patienter bliver ofte forsøgt reddet med behandlinger, der i realiteten ikke virker, og i nogle situationer ligefrem er skadelige. 

Derfor bør lægerne droppe en række behandlinger, hvilket både vil få flere til at overleve og give besparelser på sygehusbudgetterne. 

Det er konklusionen på en stribe undersøgelser fra et dansk forskningscenter, som har specialiseret sig i at granske gængse og udbredte behandlinger på intensivafdelingerne i Danmark. 

Seks behandlinger er indtil videre blevet testet i nye videnskabelige forsøg: Fem af dem virkede ikke, og én behandling var direkte skadelig, oplyser lederen af centret, professor Anders Perner fra Intensivafdelingen på Rigshospitalet. 

»Meget tyder på, at en betydelig del af de behandlinger, der rutinemæssigt gives til intensivpatienter i Danmark og mange andre lande, ikke sikkert gavner hverken patienterne eller samfundet. Derfor er der helt klart noget at hente ved at teste mange af de behandlinger, vi bruger, for at finde ud af, om de virker eller ej - eller om de ligefrem er skadelige,« siger Anders Perner. 

(Artiklen fra Berlingske.dk er p.t. ikke tilgængelig online)


Link til kilde:
05-04-2019Forskere skal afprøve ny behandling til patienter med fremskreden prostatakræft (sundhedspolitisktidsskrift.dk 05-04)

​I et stort globalt lægemiddelforsøg skal hospitalsafdelinger på Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet i København være med til at afprøve, om stoffet 177-Lu-PSMA har effekt og er sikkert hos patienter, hvor de fleste behandlingsmuligheder er forsøgt.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/2004-forskere-skal-afprove-ny-behandling-til-patienter-med-fremskreden-prostatakraeft.html
04-04-2019Personlig medicin til kræftramte børn (dtu.dk 04-04)

​I et samarbejde mellem Rigshospitalet og DTU får forældrene til samtlige danske børn med kræft tilbud om at få børnenes arveegenskaber kortlagt.

Link til kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=ccbd1de9-122e-4fc7-ad64-091077eae1c2
04-04-2019Hvor lidt motion skal der til for at bremse type 2-diabetes? (propatienter.dk 04-04)

​Forskere fra Trygfondens Center for Aktiv Sundhed ved Rigshospitalet vil undersøge, om moderat motion kombineret med en kostomlægning er tilstrækkeligt til at bremse eller stoppe type 2-diabetes hos nydiagnosticerede. Forsøgspersoner søges lige nu.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/diabetes/2028-hvor-lidt-motion-skal-der-til-for-at-bremse-type-2-diabetes.html
21-03-2019De svageste kræftpatienter bliver sjældnere henvist til forsøgsbehandling (sundhedspolitisktidsskrift.dk 21-03)

​Hvis de godkendte midler til kræftbehandling, ikke længere virker, kan nogle kræftpatienter blive tilbudt at deltage i eksperimentel behandling. Men der er forskel på, hvem der får tilbuddet.

Link til kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/1958-de-svageste-kraeftpatienter-bliver-sjaeldnere-henvist-til-forsogsbehandling.html
18-03-2019Nyt studie: Hjemmebehandling øger overlevelse hos alvorligt syge hjertepatienter (videnskab.dk 18-03)

​Dugfrisk forskning fra hjertecentre i Danmark viser ifølge Rigshospitalet, at kortere indlæggelser og en overgang til tablet-behandling regnes for at være sikker, plus patienterne klarer sig bedre end med den traditionelle behandling.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/nyt-studie-hjemmebehandling-oeger-overlevelse-hos-alvorligt-syge-hjertepatienter-1
16-03-2019Dansk-svensk projekt skal finde ud af, hvorfor børn får kræft (haematologisktidsskrift.dk 16-03)

​Et nyt stort forskningssamarbejde på tværs af Øresund skal ved hjælp af avanceret gendiagnostik finde svaret på, hvorfor børn får kræft. Målet er at blive bedre til at forebygge kræft hos børn og sætte ind med behandling tidligere, som er mere specifikt tilpasset den enkelte patient.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/sygdomme/565-dansk-svensk-projekt-skal-finde-ud-af-hvorfor-born-far-kraeft.html
11-03-2019Personlig medicin til dig får millionstøtte (hjerteforeningen.dk 11-03)

Hjerteforeningen er begejstret over udsigten til, at kommende udregningsmodel skal forbedre behandlingen af hjertepatienter. Projektet PM Heart modtager 22,5 mio. kroner fra bl.a. Innovationsfonden og NordForsk.

Link til kilde: https://hjerteforeningen.dk/2019/03/personlig-medicin-til-dig-faar-millionstoette/
10-03-2019Millioner til forskning i personlig leddegigtbehandling (medicinsktidsskrift.dk 10-03)

Forskere fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme har sammen med et hold nordiske kollegaer fået 3.4 mio. kroner til de næste tre år at forske i mulighederne for personlig behandling af patienter med leddegigt.

Link til kilde: https://www.medicinsktidsskrift.dk/behandlinger/gigt/1765-millioner-til-forskning-i-personlig-leddegigtbehandling.html
09-03-2019Gravide – Pas på flourstofferne i løbetøjet (og andre steder) (loeberne.dk 09-03)

​Dit udendørs løbetøj kan være en farlig kemicocktail.  Forskere fra Rigshospitalet finder at fostre gennem hele graviditeten eksponeres for fluorstoffer, der ophobes både i fostrenes lunger og lever. Resultaterne, der netop er udgivet, vækker bekymring hos forskerne.

Link til kilde: https://loeberne.dk/gravide-pas-paa-flourstofferne-i-loebetoejet/
04-03-2019Nye indikatorer til bedre behandling af lungeinfektioner (dtu.dk 04-03)

​Ny forskning fra Rigshospitalet og DTU Biosustain viser, at sygdomsfremkaldende bakterier hos børn og unge med cystisk fibrose ændrer sig hurtigst i de første to-tre år af infektionen. Denne viden kan føre til bedre behandlingsstrategier med det mål at udsætte tidspunktet for kronisk infektion.

Link til kilde: https://www.dtu.dk/nyheder/Nyhed?id=8fc77933-b7af-4a7c-9ab3-9432956e4b56
02-03-2019Kræfttjek giver falsk tryghed til kvinder (jyllands-posten.dk 02-03)

​Meget tæt brystvæv giver både markant øget risiko for brystkræft og for, at kræften overses, viser forskning.

Link til kilde: https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11213477/kraefttjek-giver-falsk-tryghed-til-kvinder/
01-03-2019Ny rapport bekymrer læger: Flere tilfælde af livsfarlig svamp (dr.dk 01-03)

​En særlig type resistent skimmelsvamp (Aspergillus fumigatus), der kan give livstruende infektion i lungerne, er i stigning i Danmark. Det dokumenterer en ny rapport for føste gang.

Link til kilde: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ny-rapport-bekymrer-laeger-flere-tilfaelde-af-livsfarlig-svamp
19-02-2019Ny forskning vil beskytte børn bedre mod mæslinger (tv2lorry.dk 19-02)

​Et dansk projekt skal afdække, hvorvidt børn fremover bør få MFR-vaccinen allerede i seksmåneders-alderen - fremfor 15 måneder i dag.

Link til kilde: https://www.tv2lorry.dk/artikel/partner/tv2dk/ny-dansk-forskning-vil-beskytte-boern-bedre-mod-maeslinger
16-02-2019Forskere skal undersøge, hvorfor børn får kræft (Berlingske.dk 16-02)

Et nyt stort forskningsprojekt skal sætte fokus på, hvorfor børn får kræft, og hvordan der kan laves medicin mod kræft målrettet det enkelte barns gener. Det er fremtidens måde at behandle kræft på, lyder det fra eksperter.

Forskerne skal undersøge generne hos børn med kræft for dels at blive klogere på, hvorfor børn får kræft, og dels for at blive bedre til at målrette medicin til det enkelte barn. 

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem Rigshospitalet, Lund Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Skånes Universitetssygehus, og det er netop blevet støttet med 31 millioner kroner fra EU. 

»Tidligere var det ekstremt dyrt at lave genanalyser, men udviklingen er de sidste år gået stærkt, og nu er det langt lettere, hurtigere og billigere. Målet med projektet er, at flere skal overleve en kræftsygdom, og derudover kan bivirkningerne ved behandlingerne mindskes, fordi den målrettes den enkeltes gener,« siger Kjeld Schmiegelow, der er professor på Rigshospitalets BørneUngeKlinik og leder af projektet. 

(Artiklen fra Berlingske.dk er p.t. ikke tilgængelig online)

Link til kilde:
01-02-2019Kæmpe studie af T. gondii: Kattelortparasit hænger sammen med skizofreni (videnskab.dk 01-02)

​Flere studier har tidligere peget på en kobling mellem parasitten og risikoen for at udvikle psykisk sygdom. Men aldrig før i så overbevisende grad, som dette nye studie.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/kaempe-studie-af-t-gondii-kattelortparasit-haenger-sammen-med-skizofreni
26-01-2019Forskere vil give dig penge for at tage psykedeliske stoffer (videnskab.dk 26-01)

​Forsøget er en del af et nyt hjerneprojekt på Rigshospitalet, og du kan stadig melde dig som forsøgsperson.

Link til kilde: https://videnskab.dk/krop-sundhed/forskere-vil-give-dig-penge-for-at-tage-psykedeliske-stoffer
22-01-2019Forskere vil nedsætte risikoen for alvorlige infektioner ved leukæmi (propatienter.dk 22-01)

​Rigshospitalet vil teste forebyggende medicinsk behandling af nydiagnosticerede patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). Håbet er at kunne nedsætte patienternes risiko for alvorlige infektioner, som er ansvarlig for hvert tredje dødsfald blandt patienterne.

Link til kilde: https://propatienter.dk/sygdomme/kraeft/leukaemi/1831-forskere-vil-nedsaette-risikoen-for-alvorlige-infektioner-ved-leukaemi.html
16-01-2019Forskningsprojekt vil nedsætte risikoen for alvorlige infektioner ved CLL (Haematologisktidsskrift.dk 16-01)

​Rigshospitalet vil teste forebyggende medicinsk behandling af nydiagnosticerede patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL). Håbet er at kunne nedsætte patienternes risiko for alvorlige infektioner, som er ansvarlig for hvert tredje dødsfald blandt patienterne.

Novo Nordisk Fonden har netop bevilliget 10,5 mio. kr. til forsøget, der skal ledes fra Rigshospitalet. I første omgang skal kombinationsbehandlingen afprøves på 50 patienter i Danmark, Sverige og Holland. Senere er det meningen, at forsøget udvides til at omfatte i alt 212 patienter fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Belgien og Holland.

Link til kilde: https://haematologisktidsskrift.dk/sygdomme/lymfoma/548-forskningsprojekt-vil-nedsaette-risikoen-for-alvorlige-infektioner-ved-cll.html
1 - 30Næste
Redaktør