New sustainable treatment building for the Danish Headache Center

​The Danish Headache Center is among the best in the world within research and treatment of headache disorders. The new centre will be located at Rigshospitalet - Glostrup, and will have plenty of space for treatment of patients as well as for research.

The building of the brand new headache centre at Rigshospitalet - Glostrup will begin in February 2016. The new centre will be a two-storey, three-winged building of about 2,200 m2 divided between the three main functions of the centre: clinical function, diagnostics and research. Until now the centre has been spread across smaller, older buildings. 

"We look forward to moving into the new building which will provide optimal surroundings for our patients. Involving patient associations in the design process has been significant for the development of the building. Among other things, this collaboration has resulted in noise-reducing floors, ceilings and walls held in neutral colours to the benefit of our patients," said Professor Rigmor Højland Jensen, Director of the Danish Headache Center.

The new headache centre will be located next to Entrance 1 of the hospital next to the park. The centre is expected to be completed in July 2017 and staff and patients can move into the building in early September 2017. The new framework for the centre has been authorised by the Regional Council. 

Illustration: H+ARKITEKTERNE 

"This is the first example of a building specifically designed for patients suffering from headaches that integrates clinical treatment as well as research. It's a privilege that we can help create the best possible framework for the Danish Headache Center that combines the best initiatives within design and sustainability with a functional building catering specifically to the needs of patients in the future," said Morten Christiansson, Centre Director at Rigshospitalet's Service Centre.

The headache centre has just over 9,000 patient visits annually and treats people from all over Denmark. The headache centre is the largest highly specialised multidisciplinary function in the world for patients with severe headache disorders. 

Focus on sustainability

The building of the new centre will, as far as possible, be based on sustainable solutions.

For instance, the new headache centre is designed to increase the inflow of daylight as much as possible as this reduces the need for artificial lighting. Moreover, the original basement construction will be reused and incorporated in the new construction principles after the existing foundations have been reinforced. This means that a significant part of the existing building components will be reused in the new building.

Illustration: H+ARKITEKTERNE

The building materials have been selected on the basis of requirements for a long operational life, and, where possible, maintenance-f​​ree materials will be used for doors and window sections. The technical solutions will be designed to reduce energy consumption with regard to operation of the new building.


Responsible editor