BørneRigets første "Frontløbere" er ude af starthullerne

Det første modul af BørneRigets Frontløberuddannelse er nu skudt i gang. Frontløberne skal gå forrest for at skabe en ny, ensartet kultur og sammenhæng hos de, der skal have deres gang på BørneRiget.
Der har været stor interesse for frontløberuddannelsen, som er et af flere tiltag, der skal sikre, at medarbejderne på BørneRiget har en fælles kultur og nogle velfungerende arbejdsgange, når de mange medarbejdere og afdelinger om nogle år samles i BørneRiget.

- Vi er lykkelige for, at der er så mange, der viser interesse for uddannelsen. Det tegner virkelig godt for fremtiden i BørneRiget. Når medarbejderne er med, stiger mulighederne for, at vi når i mål med vores høje ambitioner for det nye hospital, siger Thomas Frandsen, der er børnelæge og seniorprojektchef på BørneRiget.

BørneRiget skal nemlig være mere, end ”bare” en ny bygning. Drømmen er, at patienter og familier på BørneRiget vil opleve, at der er sammenhæng i deres forløb, helt fra hjemmet og på tværs af specialer og afdelinger i BørneRiget, at de vil opleve, at personalet har en legende tilgang til undersøgelser, behandling og genoptræning og at de selv indgår i partnerskaber med sundhedspersonalet, i fællesskab træffer beslutninger og ikke føler sig koblet af eller usikre undervejs i forløbet. Og det stiller krav til personalet.

- Kultur er jo ikke noget, man sådan lige kan beslutte sig for, og så er alle bare med på den. Det er noget vi skal skabe sammen, og det tager tid. Derfor går vi i gang allerede nu, så så mange som muligt kan nå at blive inddraget i processen, siger Birgitte Enslev, der er projektleder på BørneRiget og en af hovedkræfterne bag den nye uddannelse.

Hvad er en frontløber?

En frontløber er ansat på Rigshospitalet i en afdeling eller funktion, som skal med over i BørneRiget. Det kan være en sygeplejerske, en fysioterapeut, en læge, en socialrådgiver, en pædagog, en rengøringsassistent, en kok, en portør. Alle fagligheder er velkomne – i virkeligheden er det bedst, hvis der er så mange forskellige fagligheder som muligt på et hold.

På dette første hold, er faglighederne godt spredt. En af deltagerne er Line Dyrgaard, der er projektsygeplejerske på Afdeling for Børn og Unge. Hun har netop deltaget i de første to dage af uddannelsen, som efter hendes mening giver virkelig god mening:

- Det var sindssygt spændende og varieret, og jeg blev virkelig meget klogere. Det er altid fedt at tage tid ud til at reflektere over sin egen praksis, men det bliver endnu bedre, når det er tværfagligt. Jeg var fx i gruppe med en socialrådgiver, en kok og en anæstesilæge. Det gav nogle helt nye indsigter. Det er jo en helt fantastisk vision, der er for BørneRiget, og hvis vi lykkes med det her, bliver BørneRiget virkelig et hospital i verdensklasse. Jeg var helt inspireret og opløftet, da jeg cyklede hjem. Er helt stolt af at være en del af det her, siger Line Dyrgaard.

Hvad skal en frontløber?

En frontløber skal gå foran, og være med til at sikre, at medarbejderne inddrages i processen frem mod åbningen af det nye hospital. For at kunne det, får frontløberne en uddannelse, som dels består af undervisning, og dels af et projekt, som den enkelte selv er med til at definere og arbejde med i det halve år uddannelsen står på. I uddannelsen introduceres frontløberen til, hvordan der arbejdes med brugeroplevelse, forandringsledelse og meget andet i BørneRiget. Der arbejdes i forløbet bl.a. med hvordan man bedst kan skabe en legende kultur, arbejde med partnerskaber og hvordan medarbejderne kan være med til at sikre, at patienter og familier vil opleve, at der er sammenhæng på tværs i deres forløb. 

Vil du også være frontløber? 

Der skal uddannes et hold frontløbere hvert halve år fra nu af og frem til BørneRigets åbning i 2025. På hvert hold er der plads til 20 medarbejdere, hvilket betyder, at der alt kommer til at være over hundrede frontløbere, der sammen med deres kolleger vil bidrage til at kulturen på tværs af BørneRiget bliver helt unik. 
Næste hold frontløbere begynder deres uddannelse i januar 2022. Tilmeldingsfrist er den 30. september. Tilmeldingen sker via nærmeste leder til Birgitte.enslev.jensen@regionh.dk


Redaktør