Så lød startskuddet: Nyt børnehospital sendes i udbud

​Rigshospitalets nye hospitalsbyggeri, BørneRiget, til børn, unge og gravide er nu officielt sendt i EU-udbud.

Vent...

​Snart begynder byggeriet af BørneRiget, der samler al behandling af alvorligt syge børn, unge og gravide og tager hånd om hele familien.  Men først skal de helt rigtige entreprenører findes til opgaven om at bygge de 60.000 kvm. Et areal, der svarer til ca. 430 parcelhuse.

BørneRiget skal bl.a. rumme 179 enestuer, 79 ambulatorierum og 15 operationsstuer, og bliver bygget på Rigshospitalets matrikel på hjørnet ud mod Nørre Allé og Tagensvej.
 
- Det er herligt at nå denne milepæl på vejen mod målet om at bygge verdens bedste hospital til børn unge, gravide og deres familier. I 2017 offentliggjorde vi vinderne af arkitektkonkurrencen, og det er fantastisk at se, hvordan vores oprindelige visioner for byggeriet rent faktisk er blevet til virkelighed. Det skyldes ikke mindst de mange gode input fra både patienter, pårørende og medarbejdere på Rigshospitalet, siger Leila Lindén, formand for BørneRigets politiske følgegruppe og Regionsrådsmedlem.

Fleksibelt byggeri med plads til leg 

BørneRiget bliver legende logisk og afspejler de behov, som børn og unge har for at kunne lege og være aktive, også selvom de er syge og indlagt på hospitalet. Samtidig er bygningen nem at finde rundt i og opfylder personalets behov for korte afstande mellem de forskellige afsnit.
 
Hospitalet bliver formet som to hænder, der strækker sine 'fingre' ud i lyset og ud mod byen. I ”håndfladen” er der opholdsområder med bl.a. caféområde. Hver finger indeholder sengestuer, hvor der vil der være udsigt over København og god plads til, at hele familien kan være sammen på deres præmisser. For enden af fingrene åbner der sig store, stemningsfulde vinterhaver på mellem 45-95 kvm med grønne områder og forskellige aktiviteter og oplevelser, der gør det til en bedre oplevelse af være indlagt. Også rundt om BørneRiget kan patienterne lege og være aktive på de mange naturlegepladser.
 
Byggeriet bliver top fleksibelt, så det nemt kan tilpasse sig fremtidens behov. Fx kan sengestuer hurtigt omdannes til intensivstuer i tilfælde af fx en epidemi, ligesom sengestuerne i fingrene kan isoleres. Så kan hospitalets ambulatorier og operationsstuer benyttes på tværs af specialer.

Håber på stor interesse

BørneRiget søger fem hovedentreprenører og i efteråret 2020 bliver det afgjort, hvem der skal være med til at bygge BørneRiget, der primært udbydes som storentrepriser, til et samlet budget af 1,3 mia. kr. Hele projektet vil koste i omegn af 2,1 mia. kr.

– Vi håber, at der er stor interesse blandt entreprenører for BørneRiget, der er en unik bygning både i hospitalssammenhæng og i forhold til selve bygningsstrukturen. Der er gjort et stort forarbejde med planlægningen af byggeriet, som bl.a. betyder, at de kommende entreprenører og rådgivere får tid til sammen at planlægge og sikre, at byggeprocessen bliver god, forklarer Michael Hyllegaard, senior projektchef for byggeriet.

Michael Hyllegaard oplyser, at man i december begynder arbejdet med at grave tunneller som, sammen med en gangbro fra 2. sal, skal forbinde BørneRiget til det resterende Rigshospital. Byggeriet går for alvor går i gang omkring midten af 2021. Byggeriet skal være afsluttet i sommeren 2024 og åbner for patienter og pårørende i 2025.
 

Fakta om BørneRiget

  • Visionen er at skabe verdens bedste hospital for børn, unge, gravide og deres familier. BørneRiget tager afsæt i et helhedssyn på barnet, den unge, den gravide og familien. For udover at blive behandlet for en sygdom er patienten et menneske med et liv og del af en familie, der også bliver påvirket. 
  • Patienterne kommer fra hele Danmark, Grønland og Færøerne
  • På BørneRiget bliver der plads til 900 patienter og deres familier samt ca. 1.200 læger, sygeplejersker, jordemødre og andet personale.
  • Hospitalet bliver på 8 etager, en kælder samt en tagetage til teknikken. 
  • Hospitalet er resultatet af et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Ole Kirk’s Fond. Regionen støtter projektet med en bevilling på 1,4 mia. kr. og Ole Kirk’s Fond med 600 mio. kr.
  • Bygningen er tegnet af 3XN arkitekter, Arkitema og Kristine Jensens tegnestue. 
  • BørneRiget har sendt fem entrepriser til prækvalifikation; byggemodning med to tunneller, byggeplads, råhus og facader, aptering og installationer.
  • Se BørneRigets udbudsfilm for mere info om byggerietRedaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor