Børn tester flyvefisk og en kæmpe kuglebane

​Hvordan skal børn og forældre møde sundhedsvæsnet i fremtiden? Det har børn og forældre netop testet i et nyt ’innovationslaboratorie’ FrontLab, der er en del af BørneRiget, Rigshospitalets nye hospitalsbyggeri til børn, unge og gravide.

Da børn i alderen 3-6 år og deres forældre i sidste uge mødte op til en brugertest i BørneRigets nye innovationslaboratorie,’FrontLab’, blev de modtaget af en stor flyvende heliumklovnefisk. Den var udstyret med en lille motor, der fik den til at ’svømme’ rundt oppe under loftet, og som skabte både begejstring og lidt gys hos børnene. I hjørnet af lokalet var der bygget en kæmpe kuglebane i træ og plastik, som deltagerne kunne lege med. Den lidt alternative ankomst var led i en brugertest, som skulle undersøge nogle generelle principper omkring det at ankomme på et hospital. Toke Bie Laugesen, der er projektchef for brugeroplevelsen i BørneRiget, forklarer.


- Vores ambition for brugeroplevelsen på BørneRiget er at sprænge rammerne for, hvordan børn, unge, gravide og personalet skal opleve det at komme på hospitalet i fremtiden. Her er ankomstområdet centralt, da det er patienternes første møde med hospitalet og som kan gøre det efterfølgende forløb nemmere. For at lykkedes med at skabe et godt møde skal vi først teste, hvordan brugerne reagerer på forskellige ideer og situationer, siger han og fortsætter: 

- Derfor har vi blandt andet testet, hvordan børn reagerer, når mor og far er optaget af at modtage information og finde vej på et kort over hospitalet, og hvad det betyder for både børn og forældre, at der samtidig er nogle legeoplevelser som en kuglebane eller en guldfisk, der kan underholde og distrahere børnene.


Det tog et par dage og en masse skruer før kuglebanen var klar til test

FrontLab skal fremover danne rammen om udvikling og test af hospitalsoplevelser til BørneRiget, som både indbefatter digitale, adfærdsmæssige og fysiske designs. Her er fokus på at skabe en sammenhængende oplevelse som starter før patienterne ankommer til BørneRiget, og til de er hjemme igen. Det er BørneRigets brugeroplevelsesteam, der står i spidsen for arbejdet og som løbende vil inddrage både patienter, pårørende og personale fra Rigshospitalet.
Teamet består af både arkitekter, antropologer og designere, og ved hjælp af dette arrangement, har teamet nu de første tests af en ankomstsituation i hus.

Vigtigt med interaktive oplevelser til børn

Brugertestene og de efterfølgende interviews med forældrene bekræfter vigtigheden at kunne tilbyde legende oplevelser til børn.

- Børnene var meget optaget af kuglebanen, ligesom forældrene fik ro til at fokusere på det, de skal i en ankomstsituation på et hospital, da børnene ikke forstyrrede dem så meget. Vi skal arbejde videre med at skabe interaktive oplevelser, ligesom der også skal være oplevelser til de børn, som ikke har mulighed for at være fysisk aktive for eksempel fordi de har et handicap, siger Toke Bie Laugesen og afslutter:

- Så vi står overfor en helt fantastisk spændende og omfattende opgave, som starter nu, og repræsenterer et fokus på brugeroplevelser, som forhåbentlig fortsætter efter BørneRiget åbner.

Testene i FrontLab af en ankomstsituation blev lavet over tre dage med deltagere i aldersgruppen 3-6 år og deres forældre. Testene fortsætter, når Covid-19 restriktionerne er ophævet.Redaktør