Børn og unge på hospitalet kan fremover mødes i et digitalt univers

Et nyt projekt ”Bryd Isolationen” vil gennem spil og andre digitale oplevelser hjælpe indlagte børn og unge med at få nye venner og et bedre hospitalsophold.

Bryd isolationen_artikel billede.jpg
 Foto: Forslag til, hvordan en aktivitet i det digitale univers kan se ud i Augmented Reality. Grafik: Wilma Korpin 

Det kan være svært for børn og unge at være indlagt på hospitalet, særligt i længere perioder. Undersøgelser fra blandt andre Børnerådet viser, at de føler sig isolerede, savner nogen at snakke med og ofte bevæger sig for lidt. For at hjælpe børnene og de unge med at få en bedre hverdag på hospitalet er projektet "Bryd Isolationen" i gang med at udvikle et nyt digitalt univers, der kommer til at bestå af spil og andre digitale oplevelser. Projektet er led i at skabe BørneRiget, Righospitalets nye hospitalsbyggeri til børn, unge og gravide. Kikko Henriksen, der er projektleder på Bryd Isolationen, forklarer:

- Barnet eller den unge kan tjekke ind i det digitale univers via en app fra deres smartphone eller tablet og vælge mellem forskellige digitale oplevelser, der er målrettet deres interesser og behov. Nogle af ideerne er blandt andet, at de sammen med andre patienter kan dekorere hospitalets vægge med træer og blomster, fange sommerfugle på sengestuen, eller tage et par digitale briller på og løbe ned af hospitalsgangen og skyde rumskibe ned. Det vil skabe grobund for at mødes fysisk og måske få nye venner, som kan gøre det til en bedre oplevelse at være indlagt på hospitalet, siger hun.

Det digitale fællesskab er et supplement til de fysiske mødesteder som fx ungecafeen HR Berg, der allerede findes på Rigshospitalet. Universet giver også mulighed for oplevelser, af mere meditativ karakter, som patienterne kan vælge, når de ønsker at være alene. Det endelige indhold af Bryd Isolationens univers har BørneRiget netop ansat to spiludviklingsfirmaer, Khora, Serious Games Interactive og softwarefirmaet Trifork Public, til at hjælpe med at få på plads.

Nemmere at holde kontakten med søskende

Foruden at bidrage til at indlagte børn og unge nemmere kan mødes, er det meningen, at det digitale univers også skal gøre det nemmere for søskende at holde kontakten under lange sygdomsforløb:

- Gode relationer hjælper børn og unge bedre gennem sygdomsforløb. Vi ved også, at patienterne ofte savner dagligdagen med søskende, ligesom søskende meget gerne vil hjælpe, men at det er svært, fordi de ikke altid kan være til stede fysisk. Her kan de digitale oplevelser hjælpe med at holde kontakten og få nogle gode oplevelser sammen. Det gælder også klassekammerater og venner, fortæller Kikko Henriksen.

Samtaler om andet end sygdom

Bryd Isolationen skal også hjælpe dialogen på vej, når patienter og jævnaldrende mødes:
- Det kan være svært og ikke særlig fedt at tale med andre på samme alder, om de oplevelser man har på hospitalet, der for eksempel handler om at blive stukket eller skulle opereres. Men med Bryd Isolationen kan vi give børn og unge nogle lyspunkter, oplevelser, de kan dele med andre, og som vennerne selv kan tage del i, siger Kikko Henriksen.
 
Bryd Isolationens spil og oplevelser bliver i første omgang et tilbud til kræftramte børn og unge på Rigshospitalet, men det er planen, at det skal udbredes til andre patientgrupper og hospitaler i hele landet.
 
Første version af det digitale univers forventes at være klar til at blive testet på 2-3 afdelinger til efteråret. Den endelige version bliver tilgængelig i begyndelsen af februar 2020.

Fakta om Bryd Isolationen

  • Kræftens Bekæmpelse har doneret 2.5 millioner kr. til Bryd Isolationen.
  • Projektet bruger teknologien Augmentet Reality, der lægger et digitalt lag ovenpå den virkelige verden.
  • Som led i at udvikle det digitale univers, er Kikko Henriksen og teamet lige nu i gang med at spørge patienter og personale om input til, hvilke ønsker og behov de digitale oplevelser konkret skal udfylde. Om det fx primært er om morgenen eller om aftenen, man ønsker at bruge appen, hvilke relationer patienterne ønsker at indgå i, og hvordan de nuværende rammer på afdelingerne bedst kan spille sammen med indholdet af appen. 

Redaktør