Brugerinddragelse i ansættelsessamtaler

Udviklingen af den nye børnefløj på Rigshospitalet starter længe før det første spadestik er taget. For at sikre brugernes indflydelse mest muligt valgte projektorganisationen som et forsøg at inddrage to brugere i ansættelsen af en ny innovationskonsulent.

 

Modellen er tidligere anvendt ved ansættelsessamtaler på Ungdomsmedicinsk Videncenter på Rigshospitalet, hvor en gruppe unge blev involveret i ansættelsen af nye medarbejdere. Det var blandt andet de gode erfaringer herfra, som gjorde, at projektorganisationen ville afprøve ideen.

De to brugere, der blev inviteret med til samtalerne, var en mor til et kronisk sygt barn og en leder fra en af de klinikker, der flyttes med over på den nye fløj, og som derfor i fremtiden bliver en del af dagligdagen i bygningen.

- Det er jo dem, der skal bruge og arbejde sammen i den nye bygning – ikke os, derfor synes vi, det er relevant, at de får indflydelse på, hvem det er, der er med til at udvikle projektet fremadrettet, forklarer projektleder Anne-Mette Termansen.

Involvering af brugerne gav et mere nuanceret billede af ansøgerens kvalifikationer og den personlige kemi, som også er vigtig i et projekt med så høj grad af brugerinddragelse. Ideen om at have brugere med til ansættelsessamtalen blev da også positivt modtaget af ansøgeren:

- Det var en rigtig fin oplevelse, både fordi vores samtale om fremtidens hospital nok blev mere konkret, end den ellers ville have været, og fordi det sendte et signal til mig om, at her bliver der lyttet til brugerne, fortæller den nye innovationskonsulent Elisabeth Ginsberg, som starter 1. januar 2017.

Også for moderen til det kronisk syge barn, Mette Joensen, gav deltagelsen god mening: 

- Jeg synes, at det gav mening, fordi innovationskonsulenten skal jo netop arbejde tæt sammen med brugerne. Egentlig så handlede det meget om det der personlige. Når jeg sad foran en kandidat, så skulle jeg sådan prøve at vurdere 'kan vedkommende mon tale med en brugergruppe?'  Og det sjove var faktisk, at os to udefra, ledelsesrepræsentanten og jeg, var helt enige, om hvilken kandidat vi havde som favorit. Der var slet ikke nogen tvivl for os. Og hvad der præcist afgjorde, hvem de valgte, det ved jeg ikke, men det blev i hvert fald 'vores kandidat'.

Mette Joensen mener, at det giver god mening, at brugerne sidder med ved bordet under ansættelsessamtaler, når det er en, der skal have direkte kontakt med brugerne som i dette tilfælde. 

- Når det er en, som skal fungere med brugerne, så synes jeg det giver god mening at involvere os, fortæller hun. Og hun er glad for at blive involveret. 

- Når man har alle de erfaringer, jeg har her i huset med et kronisk sygt barn, er det en god følelse, at det kan bruges til noget konstruktivt. Så er det ikke kun skidt, at vi har været her så meget, fortæller hun.

På grund af de positive erfaringer med involvering af brugere, vil ideen blive ført videre ved fremtidige ansættelser i projekt 'BørneRiget', fortæller projektdirektør Bent Ottesen.

Redaktør