Else har fået sin energi igen

​Vægttab, træthed og fald havde skruet ned for Else Bøgagers aktive liv. Et forløb på Medicinsk Afdelings geriatriske ambulatorium har sat en stopper for den negative udvikling, så Else kan komme tilbage i vanlig god form.​​​​​

I forbindelse med behandling af et bækkenbrud blev Else Bøgager fra Taastrup henvist til Glostrup Hospitals geriatriske ambulatorium. Op til indlæggelsen havde hun tabt over 20 kg, og hendes datter syntes, at hun efterhånden virkede initiativløs og træt. Nu var hun så også faldet hjemme hos sig selv.

- Da jeg rejste mig fra lænestolen, gled jeg ned på gulvet, og brækkede bækkenet. Jeg syntes egentlig ikke, der var andet i vejen, men da jeg var kommet hjem fra hospitalet, fik jeg besøg af en læge og en fysioterapeut, siger Else.

Alle kan jo være uheldige, men når ældre mennesker falder, er det vigtigt at tjekke, at der ikke ligger nogen medicinsk årsag bag. I så fald gælder det om at opdage og behandle det, så risikoen for knoglebrud og indlæggelser minimeres.

Hjemmebesøg viste behov for undersøgelser

På et hjemmebesøg talte en læge og en fysioterapeut fra Glostrup Hospital med Else og hendes datter om, hvordan det gik i det daglige. De spurgte til hendes spisevaner og fik vist, hvor mange opgaver, hun klarer selv, på trods af hendes 92 år.

Else havde mistet appetitten, og gigtsmerter i knæet gjorde det til en pine at gå til genoptræning af bækkenet. Hendes blodtryk var til den lave side, og hun følte sig tit træt.

Til faldudredning på geriatrisk ambulatorium

Det blev besluttet, at Else skulle igennem et faldudredningsforløb på geriatrisk ambulatorium for at finde ud af, hvad der var galt. Allerede inden det første besøg i ambulatoriet fik Else ordineret en særlig proteindrik for at få hendes ernæringstilstand og vægt stabil igen.

I ambulatoriet blev Else set af en læge, der blandt andet tjekkede hendes hjerte, vejrtrækning og reflekser for at se, om der var åbenlyse tegn på sygdom. Lægen spurgte grundigt ind til hendes fald, og hun fik også taget blodprøver. Herefter foretog sygeplejerske Jette Ankersen forskellige test af blandt andet Elses følesans i fødderne og talte med hende om hendes hukommelse og humør. Hos fysioterapeuten fik hun testet sin balanceevne og styrke.

De almindelige undersøgelser pegede ikke på nogen bestemt årsag til, at Else skulle gå og falde. Men da der var tegn på, at hun måske havde knogleskørhed, fik hun scannet sin knogletæthed. Else fik også tilbudt et genoptræningsforløb på hospitalet, fordi hendes muskler og led var svage. Det tog hun imod.

- Jeg følte mig rigtig godt modtaget, og alle var søde og venlige. Jette Ankersen har været min kontaktperson hele vejen igennem, og det har været rigtig rart at have hende med undervejs, siger Else.

Knoglescanningen viste, at Else havde knogleskørhed, så derfor er hun nu i behandling på Medicinsk Afdelings osteoporoseambulatorium. Derudover justerede lægen også Elses blodtryksmedicin, så hun ikke behøvede så stor en dosis.

Ekstra undersøgelser for en sikkerheds skyld

Geriatrisk ambulatorium ville dog ikke slippe Else, førend de var helt sikre på, at der ikke var noget medicinsk i vejen med hende, der fik hende til at falde.

Else fik tjekket stabiliteten af sit blodtryk, balancesystemet i det indre øre og MR-scannet sin hjerne for en sikkerheds skyld. 

Under en vippelejetest ligger man fastspændt på et leje med fodstøtte, har elektroder på brystkassen og en blodtryksmåler på armen. Lejet vippes til opretstående stilling, og man kan måle, om ens blodtryk er stabilt, eller om man bliver svimmel.

- Det tog lang tid og gjorde ondt i mit knæ at stå op så længe ad gangen men jeg blev altså ikke svimmel. Under hele undersøgelsen var der nogen omkring mig, så jeg følte mig tryg, siger Else.

Heller ikke en såkaldt vestibulær undersøgelse fremprovokerede svimmelhed hos Else. Her ligger man på en briks iført særlige briller, der måler ens øjenbevægelser, mens man får pustet skiftevis kold og varm luft ind i øregangene. På den måde kan lægen se, hvordan det indre øre samarbejder med øjnene.

MR-scanningen viste spor efter et par gamle, små blodpropper, men ikke noget afgørende for hendes fremtidige tilstand.

- Tænk at man vil gøre sig så megen ulejlighed for en gammel dame som mig. Når nu det ikke kan være anderledes, føler jeg mig faktisk fornemt behandlet, siger Else.

Langt forløb gav fokus på kost og motion

Else Bøgagers vægttab er stoppet, og hendes blodtryk er blevet mere stabilt. Hun har fået tilbud om mere genoptræning i kommunen, og hun er ikke faldet siden sidst. Nu gælder det om at komme tilbage i form, så hun kan få energi og styrke til at leve sit aktive liv igen.

- Det er et længere forløb, end jeg oprindeligt havde regnet med, men det er rart at vide, at der ikke er noget i vejen med mig. Før ville jeg være nødt til at hvile mig, hvis jeg skulle vaske to tallerkener, men nu er jeg mere opmærksom på at spise og motionere, og jeg er mindre træt, siger Else. 

Redaktør