Patientforløb for børn og unge med medfødt hjertesygdom

​​Børn med medfødte hjertesygdomme henvises til Afdeling for Børn og Unge enten direkte fra Afdeling for Intensiv behandling af nyfødte og mindre børn eller fra praktiserende læger, speciallæger og andre børneafdelinger.

​​

 

Behandlingsforløb for medfødte misdannelser af hjertet

Nogle børn får først stillet diagnosen 'medfødt hjertesygdom', når de er måneder til år gamle. Behandlingsforløbet afhænger af, om det er en 'svær hjertemisdannelse' eller en 'lettere misdannelse'.

Diagnose

Det er ofte tilfældige observationer og symptomer, der fører til, at diagnosen stilles. F.eks. kan et barn have en lyd ved hjertet, som først høres ved rutinebørne-undersøgelserne eller ved andre former for kontakt til lægen som f.eks. infektioner og feber.

Behandling/operation

Nogle af de lette medfødte hjertemisdannelser kræver ikke behandling i barneårene, men følges gennem opvæksten i Klinik for Børn og Unge med Hjertesygdomme (Børn og Unge med Hjertesygdomme, klinik 5004) i Afdeling for Børn og Unge.

Hvis et barn er født med en hjertemisdannelse og har brug for behandling, består behandlingen ofte af enten en hjerteoperation, en ballonudvidelse eller en indsættelse af en device (et metalgitter), via blodkarrene fra lysken.
Læs mere om operationsforløbet for børn med medfødte hjertesygdomme

Efter operation

De fleste børn med medfødt hjertemisdannelse har efter operation og behandling ingen hjerteproblemer i dagligdagen.

Læs mere om​Redaktør